Church of Greece
Updated at:

Μητροπολίτης Λαρίσης: Μας προσέφεραν διαφήμιση όσοι αντέδρασαν έξω από τον ναό

«Ανάξιος, ανάξιος» φώναζαν (λίγοι) αντιεμβολιαστές που συγκεντρώθηκαν το πρωί της Κυριακής έξω από τη Μητρόπολη Λάρισας στον Μητροπολίτη Ιερώνυμο. Η απάντησή του ήταν ένα πλατύ χαμόγελο και το μήνυμα ότι οι εμβολιασμοί, δεν θα σταματήσουν.

Η εικόνα «παίζει» παντού τις τελευταίες ώρες, με τον Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου να δηλώνει αποφασισμένος να μην κάνει πίσω, παρά τα όσα έγιναν έξω από τον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Αχιλλίου στη Λάρισα. Ο ιεράρχης παραμένει αταλάντευτος στην απόφασή του να υπερασπιστεί την ιδέα του εμβολιασμού και να βοηθήσει να αυξηθούν τα εμβολιαστικά ποσοστά στην περιοχή του, προστατεύοντας το ποίμνιό του από την πανδημία.

https://youtu.be/5KVsaO1tq3A

«Η μονάδα θα συνεχίσει το έργο της και θα προσπαθήσουμε να συντηρήσουμε το μήνυμα ζωής» υπογράμμισε ο κ. Ιερώνυμος. «Να νικήσουμε το φόβο, προσπαθούμε να πείσουμε…» σημείωσε.

Και ενώ όλοι μιλάνε για τα όσα έγιναν στη Λάρισα, μια άγνωστη ιστορία ρίχνει φως στην αποφασιστικότητα του Μητροπολίτη Λάρισας να μην σταματήσει για κανένα λόγο ο εμβολιασμός.

Βαθιά συγκλονισμένος από τον άδικο θάνατο ολόκληρης ανεμβολίαστης οικογένειας που ξεκληρίστηκε πρόσφατα από τον κορονοϊό στη Λάρισα, ο Μητροπολίτης Ιερώνυμος έθεσε προσωπικό του στόχο να προστατεύσει το ποίμνιό του από την πανδημία. Στο πλευρό του συντάσσονται κορυφαίοι επιστήμονες, οι καθηγητές Θεόδωρος Βασιλακόπουλος και Χρήστος Χατζηχριστοδούλου. Όπως λένε στο iatropedia.gr, ο κ. Ιερώνυμος αποτελεί «λαμπρό παράδειγμα Ιεράρχη, που θέλει το καλό των πιστών της Εκκλησίας».

«Ο κ. Ιερώνυμος είναι ένα φωτεινό παράδειγμα ιεράρχη, ο οποίος ξεχωρίζει τα θεολογικά ζητήματα, από τα επιστημονικά ζητήματα και λειτουργεί με την αρχή ότι η Εκκλησία πρέπει να προστατεύει τους πιστούς», σχολιάζει στο iatropedia.gr, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

«Και δεν υπάρχει μεγαλύτερη προστασία αυτή την εποχή για τους πιστούς, από την προστασία από τον κορονοϊό. Άρα ο Ιεράρχης περνά σε όλη την κοινωνία το πολύ σωστό μήνυμα ότι ο εμβολιασμός, όχι μόνο δεν έρχεται σε αντίθεση με την χριστιανική θρησκεία, αλλά είναι κάτι που η χριστιανική θρησκεία πιστεύει, γιατί θέλει το καλό των ανθρώπων», αναφέρει.

CONTINUE READING

Χατζηχριστοδούλου: «Επηρεάστηκε από τον θάνατο της ανεμβολίαστης οικογένειας»

Ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, γνωρίζει προσωπικά τον κ. Ιερώνυμο. Όπως λέει, πρόκειται για «φωτεινή προσωπικότητα! Είναι ένας άνθρωπος που όταν αποφασίσει να κάνει κάτι, θα το κάνει. Και είναι δραστήριος, είναι μορφωμένος και πολύ διαβασμένος. Αυτά που λέει, τα λέει αφού ο ίδιος έχει πειστεί για το θέμα και αφού έψαξε το θέμα. Δεν έχει βασιστεί στη γνώμη τη δική μου ή οποιουδήποτε άλλου».

Πίσω από την αποφασιστικότητα του Ιεράρχη, ωστόσο, όπως αποκαλύπτει στο iatropedia.gr ο καθηγητής Χατζηχριστοδούλου, κρύβεται η προσωπική του οδύνη για τον πρόσφατο χαμό από τον κορονοϊό, μιας ολόκληρης οικογένειας στη Λάρισα. Ενός ηλικιωμένου ζευγαριού και του γιου τους 51 ετών, που κατέληξε λίγες ώρες μετά την κηδεία των γονιών του. Ήταν άνθρωποι της εκκλησίας, μέσα από ποίμνιό του και ήταν ανεμβολίαστοι για «θρησκευτικούς λόγους».

«Τον επηρέασε πολύ ο θάνατος της οικογένειας. Αυτοί οι άνθρωποι ήταν κοντά στην εκκλησία, ήταν θρησκευόμενοι και ήταν ανεμβολίαστοι. Ανήκαν σ’ αυτούς, που βλέπουν αρνητικά το εμβόλιο για θρησκευτικούς λόγους. Και χάθηκε όλη η οικογένεια. Αυτό το γεγονός τον επηρέασε πάρα πολύ. Και θέλει πλέον να μη χάσει άλλα μέλη του ποίμνιού του. Και αυτό πραγματικά συγκλονίζει. Τους ήξερε καλά, γιατί η οικογένεια ήταν γνωστή στη Λάρισα, και τους εκτιμούσε. Και γι’ αυτόν τον λόγο, για ένα “αδειανό πουκάμισο” αυτοί οι άνθρωποι χάθηκαν. Θεωρώ ότι κι ο ίδιος ένοιωσε μια ευθύνη. Κατάλαβε ότι δεν αξίζει τον κόπο να χάνονται ζωές. Κι έτσι, αποφάσισε να κάνει κάτι γι’ αυτό», λέει ο καθηγητής στο iatropedia.gr.

Αυτή η τραγική ιστορία ήταν η αφορμή να ξεκινήσει ο Μητροπολίτης τη μεγάλη εκστρατεία για τον εμβολιασμό των πιστών, μαζί με την 5η Υγειονομική Περιφέρεια, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Δήμο Λαρισαίων και με κινητά συνεργεία που θα πηγαίνουν πόρτα – πόρτα να εμβολιάζουν τους πολίτες.

Ο Μητροπολίτης Ιερώνυμος είναι αγαπητός στους πολίτες, αλλά και στους φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Είναι δίπλα τους, αρωγός σε κάθε δραστηριότητα που έχει σκοπό τη συμπαράσταση στον πάσχοντα συνάνθρωπο, λέει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου

«Τον γνωρίζω από την πρώτη ημέρα που ήρθε στη Μητρόπολη. Γιατί ξέρετε είχαμε ένα εκκλησάκι παλιό που ήταν εγκαταλελειμμένο και οι φοιτητές μόνοι τους είχαν οργανωθεί και πήγαν και το έφτιαξαν και έκαναν απόδειπνα, κλπ. Και ερχόταν και ο ίδιος ο Ιερώνυμος, γιατί είναι κοντά στα παιδιά. Μας βοήθησε πολύ, γιατί προ κορονοϊού κάναμε μια εξωτερική αποστολή του τμήματος με περίπου 20 φοιτητές στην Κένυα για 15 ημέρες και προσφέρουμε έργο εκεί. Και μας έχει βοηθήσει πολύ».

CONTINUE READING

«Τον θαυμάζω που βγήκε μπροστά για τον εμβολιασμό»

Ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου δεν είναι πολύ αισιόδοξος για το αντιεμβολιαστικό κίνημα, καθώς, όπως λέει αποτελεί “δύσκολη υπόθεση”.

«Δυστυχώς, είναι δύσκολη υπόθεση να αντιμετωπίσεις αυτό το κίνημα, θέλει επίπονη δουλειά και δουλειά μέσα από τα δίκτυα τα δικά τους. Και πραγματικά τον θαυμάζω τον Αρχιεπίσκοπο, τον κ. Ιερώνυμο. Τον σέβομαι, σέβομαι τη δουλειά που κάνει. Μακάρι να βοηθήσει να μπουν ορισμένα πράγματα στη θέση τους και να πειστεί κόσμος. Γιατί πραγματικά το να επιμένεις σε κάτι που μπορεί να μην έχει νόημα, θέλει πολύ κόπο και θέλει συνεχή αγώνα. Γιατί πραγματικά βγήκε μπροστά και πρέπει όλοι να βγούμε μπροστά και να τους δείξουμε, ότι τους αγαπάμε αυτούς τους ανθρώπους. Γιατί είναι συνάνθρωποί μας. Αν μπορούμε να τους πείσουμε, καλώς! Δεν πρέπει, όμως, ούτε να τους απορρίψουμε, ούτε να τους θεωρούμε “μαύρα πρόβατα. Θέλει λεπτό χειρισμό», σημειώνει.

Βασιλακόπουλος: Η Εκκλησία πρέπει να αποτελεί πρότυπο για τους πολίτες

Σχολιάζοντας τις διαμαρτυρίες από την πλευρά κάποιων άλλων ιερωμένων και συγκεκριμένα των ιερέων του Ι.Ν του Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης, που εξέδωσαν μακροσκελή ανακοίνωση για να μην αναβληθούν οι εορτασμοί του Πολιούχου της συμπρωτεύουσας, ο καθηγητής Θόδωρος Βασιλακόπουλος υποστηρίζει πως θα πρέπει από μόνη της η Εκκλησία να αποτελεί το «καλό παράδειγμα».

«Με αντικειμενικό σχολιασμό θα ήθελα να πω, πως προφανώς όταν κάθε κοινωνική ομάδα -είτε έχουσα μία ιδιαιτερότητα, είτε θέλει να διαμαρτυρηθεί για κάτι και κάνει καθημερινά διαδηλώσεις- το να απαγορευθούν οι θρησκευτικού χαρακτήρα εκδηλώσεις ακούγεται ελαφρώς άδικο. Όμως, πιστεύω ακράδαντα πως τόσο το επίσημο κράτος η συντεταγμένη πολιτεία, όσο και η Εκκλησία που έχει μια ιστορία σχεδόν 2.000 ετών, πρέπει να δίνουν το καλό παράδειγμα. Πρέπει να αποτελούν πρότυπα. Και τα πρότυπα σε μία πανδημία, όπως είναι η πανδημία που ζούμε τώρα, δεν οργανώνουν μαζικές εκδηλώσεις. Γιατί όσο και να προσέξουμε, σε μια μαζική εκδήλωση υπάρχει ο κίνδυνος της διασποράς του κορονοϊού. Άρα προφανώς δεν είναι θέμα “άδικης μεταχείρισης”, είναι θέμα “καλού παραδείγματος” που πρέπει να δείξει η εκκλησία στο ποίμνιό της», λέει.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR