Cyprus issue

Δόλιο βρετανικό σχέδιο: Θέλουν ΑΟΖ για τις βάσεις τους-Σύγκρουση με ΗΠΑ που παλεύουν για αποχώρηση Βρετανών-Τούρκων και για ένταξη του νησιού στο ΝΑΤΟ

Οι Βρετανοί δείχνουν ξανά ότι δεν πέρασε σχεδόν ούτε ημέρα από την προδοτική στάση τους στην Κύπρο το 1974, και τώρα μιλούν για ανισορροπία δυνάμεων στην Κύπρο μετά την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία.
Αυτό εκφράζουν μάλιστα αξιωματούχοι της Βρετανικής Κυβέρνησης.

«Τo νέο αμυντικό σύμφωνο μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας θα προκαλέσει προβλήματα στη Βρετανία στο ρόλο της ως εγγυητή της ειρήνης στην Κύπρο», αναφέρει βρετανικό δημοσίευμα ξεχνώντας την άκρως φιλοτουρκική στάση των Βρετανών όλα αυτά τα χρόνια στην Μεγαλόνησο.
 
Επίσης το Λονδίνο ενοχλήθηκε σφόδρα αφού η Ελλάδα θα εξοπλιστεί για μία ακόμη φορά με γαλλικά οπλικά συστήματα, παραβλέποντας την βρετανική πρόταση  με τις Φρεγάτες Type-31.

Αυτό όμως που τους ενοχλεί είναι το γεγονός πλέον ότι το ελληνογαλλικό αμυντικό σύμφωνο αφορά «ολόκληρο τον κυρίαρχο χώρο» των δύο χωρών.

«Περιμένουμε περισσότερη σαφήνεια ως προς το τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό το αμυντικό σύμφωνο στην πράξη, αλλά, ναι, όπως έχουν τα πράγματα υπάρχουν περιθώρια ανησυχίας ότι μπορεί να επηρεάσει την ισορροπία στην Κύπρο», ανέφερε Βρετανός αξιωματούχος σε καθεστώς ανωνυμίας, δείχνοντας ότι οι "κεραίες" των Βρετανών έχουν στραφεί στην Κύπρο όπου φοβούνται μην εκδιωχθούν μελλοντικά από τους Γάλλους.

CONTINUE READING

Το πρόβλημα των Βρετανών είναι οι βάσεις τους στην Κύπρο

Υπενθυμίζουμε ότι από το 2019 έχει γίνει κατανοητός ο κρυφός σκοπός των Βρετανών, με “όχημα” το παραμύθι της «εγγυήτριας δύναμης» στο νησί, η οποία έχει στα σκαριά ένα ύποπτο σχέδιο για το φυσικό αέριο στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σύμφωνα με τον Τούρκο ειδικό Kiymet Sezer το 2019, η κυβέρνηση του Λονδίνου είχε σχολιάσει εκείνη την περίοδο ότι το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο  Fatih «δεν πρέπει να διεξάγει δραστηριότητες γεώτρησης σε ύποπτες περιοχές κυριαρχίας», αποκαλύπτοντας στην πραγματικότητα ότι η ίδια θέλει μερίδιο στη Κύπρο, όπου έχουμε πλέον  πραγματική ένταση στο ενεργειακό πάρτι το οποίο λαμβάνει χώρα εδώ και μεγάλο διάστημα. Οι Τούρκοι έχουν προειδοποιήσει ότι «υπάρχει απαίτηση του βρετανικού ΥΠΕΞ για «μερίδιο υδρογονανθράκων.»

Μάλιστα είχαν κυκλοφορήσει και χάρτες όπου απεικόνιζαν τα όρια της ΑΟΖ των βρετανικών βάσεων, ενώ υπάρχουν και “ισχυρισμοί” ότι το Λονδίνο μπορεί να "καταλάβει" το πεδίο "Αφροδίτη",  εφόσον δεν επέλθει συμφωνία με την Κύπρο.

Οι χάρτες έδειχναν ότι η χώρα εγγυητής (Βρετανία) επιθυμεί αποκλειστική οικονομική ζώνη που βρίσκεται υπό το καθεστώς των βρετανικών βάσεων στο νησί.

Το σχέδιο των ΗΠΑ για την Κύπρο στο ΝΑΤΟ δεν περιλαμβάνει την Βρετανία

Ξήλωμα των βρετανικών βάσεων, αποχώρηση του τουρκικού στρατού για να εισέλθει η Κύπρος στο ΝΑΤΟ. Αυτή φαίνεται όμως πως είναι η φόρμουλα που προωθείται στο Κυπριακό από την Ουάσιγκτον.

Μην ξεχνάμε, πως οι Αμερικανοί δεν πρόκειται να αφήσουν την Κύπρο χωρίς βάση της συμμαχίας, ειδικά  τώρα που θέλουν απεμπλακούν από άλλες περιοχές όπως το τουρκικό Ιντσιρλίκ για παράδειγμα.

Μέσω βάσης στην Κύπρο, οι ενεργειακοί δίοδοι προς το Σουέζ και την Α.Μεσόγειο πρέπει να είναι προστατευμένοι και το σημερινό "στάτους" δεν επαρκεί.Πριν ή μετά όμως την ...σύγκρουση στην περιοχή; Αφού με Τουρκία στο ΝΑΤΟ, Κύπρος και Ισραήλ δεν μπορούν να γίνουν μέλη.

CONTINUE READING

Μήπως τελικά συμφέρει πολλούς να βγει η Τουρκία από την Συμμαχία; Πιθανόν αργότερα να ακολουθήσει και η ένταξη του Ισραήλ.

Είναι κάπως μη συμβατό με την αμερικανική πολιτική, να μείνουν Κύπρος και Ισραήλ χωρίς ΝΑΤΟϊκή προστασία τη στιγμή που θα τροφοδοτούν με φυσικό αέριο και πετρέλαιο την ΕΕ, εκτιμούν  πολλοί ειδικοί που γνωρίζουν πολλά περισσότερα.

https://twitter.com/NikiforocFokac/status/1444484828687179777

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR