Armed Conflicts
Updated at:

Μακιαβελικό σχέδιο Ερντογάν για τη Λιβύη -Ο ρόλος της Αλγερίας και η πληρωμένη απάντηση Μακρόν

Η ελληνογαλλική αμυντική στρατηγική συμφωνία-συνεργασία, τάραξε τα νερά στη Μεσόγειο, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τον ηγετικό ρόλο που επιθυμεί να διαδραματίσει η Γαλλία. 

Γαλλία και Τουρκία έχουν αντικρουόμενα συμφέροντα στη Μεσόγειο-Β. Αφρική και Μ. Ανατολή.

Ο τουρκικός σχεδιασμός για τη Β.Αφρική και η σύγκρουση με τη Γαλλία

Η Τουρκία αντιλαμβανόμενη το επισφαλές της  διπλωματικής θέσης  και στάσης της σε βάθος χρόνου στη Λιβύη, όπου  Διεθνείς Οργανισμοί όπως ΟΗΕ-ΕΕ-Αραβικός Σύνδεσμος-Αφρικανικός Σύνδεσμος, έχουν ταχθεί υπέρ της αποχώρησης των ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων από τη χώρα, προσπαθεί να "γαντζωθεί"  για κάθε ενδεχόμενο στην περιοχή, χρησιμοποιώντας γειτονικές προς τη Λιβύη χώρες.

CONTINUE READING

Ο σχεδιασμός της απλός και επικίνδυνος ταυτόχρονα. Αντιλαμβάνεται ο Ερντογάν ότι ο κύριος αντίπαλός του στη Βόρεια Αφρική είναι ο Μακρόν , λόγω των βαθιών και ιστορικών  γαλλικών καταβολών των χωρών της περιοχής. Για τον λόγο αυτό προσπαθεί να δημιουργήσει ένα "ρεύμα γαλλικής αποαποικιοποίησης" στις χώρες της Β. Αφρικής, με απώτερο σκοπό να μειώσει όσο το δυνατόν περισσότερο τα ερείσματα της Γαλλίας σε αυτές.

Επίσης, η Τουρκία για την εξυπηρέτηση της εδραίωσης της στη Β. Αφρική, μέσω φίλα προσκείμενα προς την ίδια κυβερνήσεων και καθεστώτων υποδαυλίζει αντιγαλλικό κλίμα στις χώρες αυτές.

https://www.youtube.com/watch?v=TGS0SrgQmz8

Εδώ εντάσσεται η πρόσφατη κόντρα μεταξύ Γαλλίας και Αλγερίας την οποία καθοδηγεί μέσω της κυβέρνησης της Αλγερίας, η Τουρκία.

Αυτό βέβαια δεν είναι καθόλου εύκολο και προσκρούει στο γεγονός ότι  η πάλαι ποτέ κραταιά Οθωμανική Αυτοκρατορία, της οποίας την ανασύσταση ονειρεύεται ο Τούρκος Πρόεδρος, κατείχε εδάφη των χωρών της Β. Αφρικής στο παρελθόν , όπου είχε συμπεριφερθεί πολύ άσχημα, γεγονός που ξυπνά ιστορικές μνήμες, οι οποίες οδηγούν στην δημιουργία αντιτουρκικού κλίματος.

Επίσης, η Γαλλική παρουσία στις χώρες της Β. Αφρικής οδήγησε σε γλωσσική και πολιτισμική ώσμωση τους με την Γαλλία, γεγονός που ενώνει τους λαούς τους

Η αναφορά Μακρόν

Στην αντιπαλότητα Γαλλίας-Τουρκίας για την Αλγερία, εντάσσεται και πρόσφατη δήλωση του Προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος αναφέρθηκε  στις τουρκικές κινήσεις.

«Με γοητεύει να βλέπω την ικανότητα που έχει η Τουρκία να κάνει την Αλγερία να ξεχάσει εντελώς τον ρόλο που έπαιξε στη χώρα και την κυριαρχία που άσκησε», ανέφερε ο Μακρόν την Κυριακή στη γαλλική εφημερίδα Le Monde.

CONTINUE READING

Τα σχόλια του Μακρόν ήρθαν εν μέσω μιας βαθύτερης διπλωματικής διαμάχης με την Αλγερία σχετικά με την απόφαση του Παρισιού να μειώσει τον αριθμό των θεωρήσεων που θα χορηγούσε σε υπηκόους Αλγερινών καθώς και υπηκόους από την Τυνησία και το Μαρόκο.

Μιλώντας σε μέλη των Γάλλων-Αλγερινών απογόνων των Harkis, Αλγερινών που πολέμησαν στη γαλλική πλευρά κατά τη διάρκεια του πολέμου της ανεξαρτησίας της Αλγερίας, ο Macron έκανε επίσης κριτικά σχόλια για την ιστορία και το πολιτικό σύστημα της Αλγερίας.

Περιέγραψε το κράτος της Βόρειας Αφρικής να κυβερνάται από ένα «πολιτικό-στρατιωτικό σύστημα» και να συντάσσει μια εθνική ιστορία με επίκεντρο «έναν λόγο μίσους προς τη Γαλλία».

Ο Μακρόν επέμεινε ότι η προσωπική του σχέση με τον πρόεδρο της Αλγερίας Αμπντελμετζίντ Τεμπουνέ ήταν καλή, αλλά χαρακτήρισε το πολιτικό σύστημα της Αλγερίας «κουρασμένο» μετά το κίνημα διαμαρτυρίας Χιράκ από το 2019 που συγκλόνισε τη χώρα.

Η αντίδραση της Αλγερίας

Σε απάντηση αυτών των ενεργειών και δηλώσεων, η Αλγερία απέσυρε την πρέσβη της στο Παρίσι την Κυριακή και απαγόρευσε στα γαλλικά στρατιωτικά αεροσκάφη να διασχίσουν τον εναέριο χώρο της.

«Μετά από παρατηρήσεις που δεν έχουν διαψευστεί, τις οποίες πολλές γαλλικές πηγές έχουν αποδώσει ονομαστικά στον Μακρόν, η Αλγερία εκφράζει την κατηγορηματική απόρριψή της για την απαράδεκτη ανάμειξη στις εσωτερικές της υποθέσεις», αναφέρεται στην ανακοίνωση της αλγερινής προεδρίας.

«Τα εγκλήματα της αποικιακής Γαλλίας στην Αλγερία είναι αμέτρητα », ανέφερε.

Ιστορικά στοιχεία

Η Αλγερία αποικίστηκε από τη Γαλλία το 1830 και παρέμεινε έτσι μέχρι που διεξήγαγε οκταετή πόλεμο για την ανεξαρτησία από το 1954 έως το 1962. 

Το κυβερνών κόμμα της Αλγερίας, το Εθνικό Μέτωπο Απελευθέρωσης (NLF), βρίσκεται στην εξουσία από τότε και απομακρύνει τη χώρα από τον έλεγχο της Γαλλίας. Από την ανεξαρτησία, η αλγερινή πολιτική έχει αντιμετωπίσει την ανάμειξη του στρατού στην εσωτερική πολιτική.

Κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η Τουρκία άσκησε έλεγχο στις παράκτιες περιοχές της σύγχρονης Αλγερίας μεταξύ 1519 και 1830, όταν περιήλθε στη Γαλλία.

Οι Τούρκοι βλέπουν την Αλγερία ως προπύργιο τους για τη Λιβύη αλλά και την ΕΕ

Ο χρόνος είναι γεγονός ότι πιέζει την Τουρκία στη Λιβύη, όπου οι εκλογές κανονικά πρόκειται να διεξαχθούν στη χώρα στα τέλη Δεκεμβρίου, ενώ τα τουρκικά στρατεύματα και μισθοφόροι οφείλουν να την εγκαταλείψουν.

Αυτό δεν θα γίνει, όπως κατηγορηματικά έχουν δηλώσει Τούρκοι αξιωματούχοι καθώς και ο ΥΠΑΜ Ακάρ.

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, "στην παρούσα φάση Τουρκία και Αλγερία παραμένουν εμπορικοί εταίροι και έχουν κοινές απόψεις σχετικά με τις συγκρούσεις στη γειτονική Λιβύη, όπου οι τουρκικές δυνάμεις βρίσκονται επί του παρόντος".

Συνεπώς η Τουρκία όπως προανέφερα βλέπει στην Αλγερία ως ένα ασφαλές πολιτικό αλλά και στρατιωτικό  αγκυροβόλιο για τις επιδιώξεις της στη Λιβύη.

Επίσης η Τουρκία προσβλέπει μέσω των χωρών της Β.Αφρικής και κυρίως Αλγερίας-Τυνησίας-Μαρόκου-Λιβύης , να μπορεί να πιέσει την ΕΕ για αύξηση των μεταναστευτικών ροών στην περίπτωση που οι σχεδιασμοί της στη Λιβύη δεν "της βγούν".

Η ΕΕ θα πρέπει να αντιδράσει άμεσα και με ηγέτιδα την Γαλλία και την Ιταλία να αποδυναμώσουν την Τουρκία, ανατρέποντας τους επικίνδυνους σχεδιασμούς του Ερντογάν.

Όπλο σε αυτό θα είναι η όσο το δυνατόν ταχύτερη δημιουργία του Ευρωστρατού και η εμπλοκή του σε ζητήματα περιφερειακής της ασφάλειας, όπως αυτό της Λιβύης, πλην είναι πολύ αργά.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR