World

Υπάρχει θέμα με τις ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις; ΥΠΕΞ Αιγύπτου: "Οι σχέσεις μας με την Τουρκία βελτιώνονται"

Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σαμέχ Σούκρι έκανε δήλωση σε τηλεοπτικό κανάλι στην Αίγυπτο σχετικά με την πορεία των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου.

Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου μπήκαν πρόσφατα σε νέα φάση. Σε αυτήν την περίοδο που άρχισαν να αναπτύσσονται οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Αιγύπτου Σαμέχ Σούκρι στο τηλεοπτικό κανάλι MBC Egypt τράβηξε την προσοχή.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, στην ομιλία του αναφέρθηκε στον δεύτερο γύρο συνομιλιών μεταξύ αξιωματούχων της Τουρκίας και του Υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου.

«Οι σχέσεις μας εξελίσσονται»

Ο υπουργός, δηλώνοντας ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν προχωρήσει, είπε: "Οι σχέσεις μας βελτιώνονται. Υπάρχουν εξελίξεις που ελπίζουμε ότι θα συνεχιστούν. Το ζήτημα ομαλοποίησης των σχέσεων δεν έχει φτάσει ακόμη στο επόμενο βήμα, αλλά υπάρχει κάποια πρόοδος την οποία ελπίζουμε ότι θα αξιοποιήσουμε"

Ο Σούκρι είπε ότι η περαιτέρω πρόοδος θα εξαρτηθεί από τον βαθμό στον οποίο και οι δύο χώρες τηρούν «τους κανόνες που διέπουν τις διμερείς σχέσεις, τη δέσμευση κάθε μέρους να μην παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις του άλλου, την αρχή του σεβασμού και της αναγνώρισης της κρατικής κυριαρχίας και πλαίσιο αναθεώρησης των πολιτικών που υιοθετήθηκαν σε περιφερειακό επίπεδο».

CONTINUE READING

"Θα ανοίξουμε την πόρτα για περαιτέρω πρόοδο στις σχέσεις μας με την Τουρκία όταν είμαστε ικανοποιημένοι με τις λύσεις που παρουσιάζονται στα εκκρεμή μεταξύ μας ζητήματα", είπε, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Εξήγησε επίσης ότι στον δεύτερο γύρο διερευνητικών διαβουλεύσεων μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου, συζητήθηκαν διμερείς σχέσεις και περιφερειακά ζητήματα και έγινε αξιολόγηση τους.

Ο δεύτερος γύρος διερευνητικών διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο χωρών πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα στις 7-8 Σεπτεμβρίου. Μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg στις 8 Σεπτεμβρίου, μετά τον δεύτερο γύρο διερευνητικών διαβουλεύσεων μεταξύ Τούρκων και Αιγυπτίων αξιωματούχων, ο Σούκρι είπε ότι η χώρα του "αναζητά μια φόρμουλα για τη δημιουργία κανονικών σχέσεων" με την Τουρκία.

Ο πρώτος γύρος διερευνητικών συνομιλιών πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο τον Μάιο μετά από πρόσκληση της Αιγύπτου. Σε κοινή δήλωση περιγράφονται οι συνομιλίες ως "ειλικρινείς και σε βάθος".

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι οι δύο πλευρές «συμφώνησαν να συνεχίσουν αυτές τις διαβουλεύσεις επιβεβαιώνοντας την επιθυμία τους να σημειώσουν πρόοδο στους τομείς που συζητούνται και την ανάγκη για περαιτέρω βήματα για τη διευκόλυνση της ομαλοποίησης των σχέσεών τους».

Σχέσεις Τουρκίας-Αιγύπτου

Από το 2013, οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου πραγματοποιούνται στο χαμηλότερο επίπεδο των αρμοδίων. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, πραγματοποιήθηκαν επίσης σύντομες συναντήσεις σε διάφορες περιπτώσεις μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών.

Εν τω μεταξύ, η τουρκική πρεσβεία στο Κάιρο και το προξενείο στην Αλεξάνδρεια, καθώς και η αιγυπτιακή πρεσβεία στην Άγκυρα και το προξενείο στην Κωνσταντινούπολη συνέχισαν τις κανονικές τους δραστηριότητες.

Οι σχέσεις  των δύο χωρών ξεπάγωσαν  όταν μια αντιπροσωπεία από την Τουρκία, με επικεφαλής τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Πρέσβη Sedat Önal, επισκέφθηκε το Κάιρο στις 5-6 Μαΐου και πραγματοποίησε συνομιλίες μετά από πρόσκληση της Αιγύπτου.

CONTINUE READING

"Ναι μεν αλλά" από τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι η Αίγυπτος επιθυμεί μεν να αναπτύξει σχέσεις με την Τουρκία, κάτι το οποίο είναι άλλωστε φυσικό, όμως και εδώ είναι θα λέγαμε το "ζουμί", δεν δείχνει διατεθειμένο το Κάϊρο να πεισθεί από τα λόγια των Τούρκων αλλά από συγκεκριμένες πράξεις που θα δείχνουν συνέπεια στα λεγόμενά τους.

Το θέμα για την Τουρκία είναι ότι οι πράξεις στις οποίες θα πρέπει να προβεί η Άγκυρα, αποδομούν την ίδια την εξωτερική της πολιτική, οπότε αντιλαμβανόμαστε εύκολα ότι παρά τα όσα ο τουρκικός τύπος, δίκην πυροτεχνημάτων ειδησεογραφικών μεταδίδει, είναι "άνθρακας ο θησαυρός", μέχρι στιγμής.

Όταν η Αίγυπτος θέτει ως προαπαιτούμενο  από την Τουρκία για βελτίωση των μεταξύ τους σχέσεων, τη  δέσμευση της να μην παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις του άλλου, την αρχή του σεβασμού και της αναγνώρισης της κρατικής κυριαρχίας και πλαίσιο αναθεώρησης των πολιτικών που υιοθετήθηκαν σε περιφερειακό επίπεδο, αντιλαμβάνεται το ακατόρθωτο να το στηρίξουν αυτό με πράξεις οι Τούρκοι.

Και πως να στηρίξουν  τα παραπάνω οι Τούρκοι, όταν έχουν κατοχικά στρατεύματα σε Συρία και Λιβύη από την οποία παρά τη Διεθνή κατακραυγή δεν λένε να αποχωρήσουν στρατιωτικά.

ΟΗΕ, ΗΠΑ, ΕΕ , Αραβικός Σύνδεσμος, Γαλλία, Ιταλία, Αίγυπτος είναι μεταξύ των Διεθνών Οργανισμών και χωρών που έχουν καλέσει με αποφάσεις τους την Τουρκία να αποσυρθεί στρατιωτικά από τη Λιβύη, η οποία κάνει ακριβώς το αντίθετο, ενισχύοντας τις δυνάμεις της με νέες που αποστέλλει συνεχώς αεροπορικώς.

Μπορεί κάποιος να εμπιστευθεί την Τουρκία ότι έχει καλές προθέσεις;

Η απάντηση είναι μία: ΚΑΝΕΙΣ.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR