Health

Κυριακίδου: Έκκληση για εμβολιασμό-Η Ευρώπη μπροστά στους εμβολιασμούς

Έκκληση να εμβολιαστούν όσοι δεν τον έχουν κάνει ήδη απευθύνει η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, σε συνέντευξή της , τονίζοντας ότι οι πολίτες πρέπει «να νοιαστούν και για τον εαυτό τους, αλλά και για τους ανθρώπους γύρω τους».


   Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι «πρέπει να συνεχίσουμε και να εντείνουμε τον πλήρη εμβολιασμό των πολιτών, ώστε να θωρακιστούμε έναντι των μεταλλάξεων και της πανδημίας», ενώ απαντά τόσο στους επικριτές της ΕΕ όσο και στους δικούς της, για τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας. Η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά στους εμβολιασμούς σημειώνει πάντως η επίτροπος. 

   Εξηγεί τι είναι η HERA, την οποία χαρακτηρίζει «βασικό πυλώνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, τον οποίο εξαγγείλαμε το 2020 και θα καλύψει ένα κενό ως προς την ετοιμότητα και την αντίδραση της ΕΕ σε καταστάσεις έκτακτης υγειονομικής ανάγκης», και τονίζει ότι «ο μεγάλος στόχος είναι να είμαστε ένα βήμα μπροστά από την επόμενη κρίση».

   Επίσης, μιλά για τις πρωτοβουλίες της ΕΕ για τον καρκίνο και στέλνει μήνυμα αισιοδοξίας μέσα από τη δική της περιπέτεια επισημαίνοντας ότι «η εμπειρία του καρκίνου σε κάνει να αγαπήσεις πραγματικά τη ζωή, σε μαθαίνει να απολαμβάνεις με ένα μοναδικό ίσως τρόπο, τις μικρές της χαρές».

   Ακολουθεί η συνέντευξη της Στέλλας Κυριακίδου στην ανταποκρίτρια του ΑΠΕ-ΜΠΕ στις Βρυξέλλες, Ειρήνη Ζαρκαδούλα.

   Ερ: Τι ακριβώς είναι η ΗΕRA και πρακτικά τι σημαίνει; Πώς θα μπορούσε να βοηθήσει;

   Απ: Η HERA είναι η προμετωπίδα της νέας αρχής που επιθυμούμε να κάνουμε στην υγειονομική πολιτική της ΕΕ, με το κτίσιμο μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας. Η υγειονομική μας ασφάλεια γίνεται πλέον συλλογικό εγχείρημα. Χωρίς να αλλάζουμε τον χάρτη αρμοδιοτήτων μεταξύ του Ευρωπαϊκού και εθνικού επιπέδου, θεσμοθετούμε την νέα Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης της ΕΕ, που θα εργαστεί για την πρόληψη, τον εντοπισμό και την ταχεία αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης υγειονομικής ανάγκης. Ο μεγάλος στόχος είναι να είμαστε ένα βήμα μπροστά από την επόμενη κρίση. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, η HERA θα εξασφαλίζει την ανάπτυξη, την παραγωγή και την κατανομή φαρμάκων, εμβολίων και άλλων ιατρικών αντιμέτρων --όπως γάντια και μάσκες-- που συχνά έλειπαν κατά την πρώτη φάση της αντιμετώπισης του κορονοϊού. Η HERA αποτελεί λοιπόν βασικό πυλώνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας, τον οποίο εξαγγείλαμε το 2020 και θα καλύψει ένα κενό ως προς την ετοιμότητα και την αντίδραση της ΕΕ σε καταστάσεις έκτακτης υγειονομικής ανάγκης.

   Ερ: Η ΕΕ έχει τα φτάσει στον εμβολιασμό τον στόχο του 70%, ωστόσο με την έξαρση της μετάλλαξης Δ είναι αρκετό το ποσοστό για να στηθεί ασπίδα προστασίας;

   Απ: Έχουμε φτάσει στο 75% σχεδόν των πλήρως εμβολιασμών ενηλίκων πολιτών μας. Όμως, λόγω της μετάλλαξης Δ, αλλά και λόγω κινδύνου από νέες μεταλλάξεις, το ποσοστό αυτό, παρά το γεγονός ότι αποτελεί από τα ψηλότερα στον κόσμο, δεν μας εφησυχάζει. Πρέπει να συνεχίσουμε και να εντείνουμε τον πλήρη εμβολιασμό των πολιτών, ώστε να θωρακιστούμε έναντι των μεταλλάξεων και της πανδημίας. Ο εμβολιασμός σώζει ζωές και για αυτό αποτελεί προτεραιότητα μας.

   Ερ: Η ΕΕ δέχτηκε επιθέσεις στην αρχή της κρίσης για καθυστερήσεις και για τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας με ορισμένους ακόμη να κατηγορούν την ΕΕ, παρότι πλέον υπάρχουν εμβόλια για όλους. Τι απαντάτε σε αυτούς;

   Απ: Η Ευρωπαϊκή Στρατηγική των Εμβολίων, έχει αδιαμφισβήτητα αποδώσει. Και έχει αποδειχθεί, ότι η ευρωπαϊκή οδός ήταν και η πλέον ορθή. Οι αριθμοί πλέον μιλάνε από μόνοι τους. Η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά στους εμβολιασμούς, την ίδια ώρα που ποτέ δεν κοίταξε μόνο τον εαυτό της. Η ΕΕ έχει εξάγει τα μισά εμβόλια απ' όσα έχουν παραχθεί στην Ευρώπη -αριθμητικά πέραν των 800 εκατομμυρίων δόσεων.

   Ερ: Βρεθήκατε ακόμη και η ίδια στο στόχαστρο παρά το γεγονός επρόκειτο για μια άνευ προηγουμένου κρίση. Πώς θα απαντούσατε στους δικούς σας επικριτές τώρα που πια η ΕΕ έχει αποδείξει ότι τα καταφέρνει;

   Απ: Η κριτική είναι πάντα ευπρόσδεκτη. Μην ξεχνάτε ότι μιλάμε για πρωτόγνωρες συνθήκες και καταστάσεις. Οι πολίτες έζησαν δύσκολες στιγμές, έζησαν τραγικές απώλειες και ακόμη είναι πολλοί αυτοί που περνούν ιδιαίτερα δύσκολες στιγμές. Δεν έχουμε εξέλθει από την κρίση, δεν έχουμε εξέλθει από τον κίνδυνο. Όλοι θα θέλαμε να υπήρχαν μαγικές λύσεις, αλλά αυτό δεν συνέβαινε. Μόνο με την επιμονή όλων μας, τη σκληρή δουλειά την αποφασιστικότητα της ΕΕ στο σύνολο της, μπορέσαμε σε ελάχιστο χρόνο πραγματικά, να κτίσουμε την Ευρωπαϊκή Στρατηγική των Εμβολίων. Μέσα από ένα χαρτοφυλάκιο που είχαμε επιλέξει και διαπραγματευτεί, το οποίο έφερε άμεσα αποτέλεσμα. Η HERA έρχεται να καλύψει τα κενά που διαφάνηκαν ούτως ώστε να είμαστε πιο ευέλικτοι και πιο μπροστά από τις εξελίξεις, ώστε στο μέλλον να μπορούμε να προβλέψουμε και κυρίως να προετοιμαστούμε. Προσωπικά θεωρώ τη HERA ένα τεράστιο βήμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και όπως ίσως να θυμάστε από την αρχή της κρίσης έλεγα πως πέρα από του να τα καταφέρουμε, να εξέλθουμε από την υγειονομική κρίση θα πρέπει να βγούμε και ως Ευρωπαϊκή οικογένεια, καλύτεροι, πιο δυνατοί. 
    
   Ερ: Τι μήνυμα στέλνετε σε εκείνους που αρνούνται να εμβολιαστούν;

   Απ: Την παράκληση να ενημερωθούν από τους κατάλληλους ανθρώπους, δηλαδή τους γιατρούς και τους επιστήμονες. Και όχι από την παραπληροφόρηση του διαδικτύου, ή ατόμων οι οποίοι δεν έχουν την επιστημονική γνώμη. Να αναλογιστούν το συλλογικό καλό και να νοιαστούν και για τον εαυτό τους, αλλά και για τους ανθρώπους γύρω τους. Υπάρχουν κοντά σε όλους μας άνθρωποι ευάλωτοι των οποίων η ζωή κινδυνεύει από την ασθένεια του COVID19, ή τις επιπτώσεις που μπορεί να επιφέρει ή ακόμη από τον μακροχρόνιο COVID.

   Ερ: Ακόμη μία σημαντική πρωτοβουλία της ΕΕ, η οποία λόγω του κορωνοϊού έχει πάει πιο πίσω, είναι το EU Cancer Plan. Πού βρισκόμαστε σε σχέση με αυτό;

   Απ: Καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, ο καρκίνος παρέμεινε ανέκαθεν ύψιστη προτεραιότητα τόσο για εμένα ως Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων όσο και για την Επιτροπή Φον Ντερ Λάιεν στο σύνολό της. Όπως είδαμε, εξάλλου, από την πανδημία, μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά μόνο ενεργώντας από κοινού. Σήμερα, μισό χρόνο από την έναρξή του Ευρωπαϊκού Σχέδιου για την Καταπολέμηση του Καρκίνου και, ενώ βρισκόμαστε στα πρώτα στάδια του ταξιδιού μας, έχουμε ήδη αναλάβει αποφασιστική δράση υλοποιώντας αρκετές πρωτοβουλίες του Σχεδίου. Είτε μιλάμε για την έρευνα, είτε για την καινοτομία, τομείς που αποτελούν το σημείο εκκίνησης για μια νέα προσέγγιση όσον αφορά τη φροντίδα για τον καρκίνο στην ΕΕ.

   Τον Ιούνιο εγκαινιάσαμε το Κέντρο Γνώσης για τον Καρκίνο, ενώ σύντομα ακολουθεί η δρομολόγηση μιας άλλης εμβληματικής δράσης για τη βελτίωση του προσυμπτωματικού ελέγχου, για την έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία του καρκίνου μέσω της χρήσης νέων τεχνολογιών, της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για την απεικόνιση του καρκίνου.

   Έχουμε ξεκινήσει τις εργασίες για την επικαιροποίηση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφοριών, την αύξηση των δεδομένων που συλλέγουμε από τον προσυμπτωματικό έλεγχο, ενώ ταυτόχρονα θα δρομολογήσουμε τις δράσεις για την ενίσχυση της ηλεκτρονικής υγείας.

   Για μας η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη από τη θεραπεία. Για αυτό και εστιάζουμε στην αύξηση της ευαισθητοποίησης από μικρή ηλικία. Έχει ήδη ξεκινήσει η πρωτοβουλία HealthyLifestyle4All που θα βοηθήσει να αναδείξουμε τη σημασία του υγιεινού τρόπου ζωής σε όλες τις γενιές και τις κοινωνικές ομάδες.

   Ερ: Και παράλληλα, επίσης, προωθείτε;

   Απ: Τα πρωτόκολλα για την περίθαλψη. Στο άμεσο μέλλον δρομολογείται το πρόγραμμα «κατάρτισης για τον καρκίνο», ώστε να βελτιστοποιηθεί η συνεργασία μεταξύ των ειδικών. Θα εξετάσουμε παράλληλα τα πρότυπα περίθαλψης μέσω ενός έργου σχετικά με την ποιότητα και την ασφάλεια της τεχνολογίας ακτινοβολιών για τη διάγνωση και τη θεραπεία. Και πριν από το τέλος του έτους, θα ξεκινήσουμε τις εργασίες για τη δημιουργία του δικτύου ολοκληρωμένων κέντρων για τον καρκίνο, μιας σημαντικής πρωτοβουλίας που θα συμβάλει στην ποιότητα της περίθαλψης και θα αντιμετωπίσει τις ανισότητες. Για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών, θα αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τη δίκαιη πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες εξετάζοντας τη νομική κατάσταση στα κράτη μέλη έως το τέλος του έτους. Και για τα παιδιά μας, θα ξεκινήσουμε τη διαδικασία για τη δημιουργία του Δικτύου Νέων με εμπειρία καρκίνου, με στόχο τη δημιουργία και τη λειτουργία του στις αρχές του επόμενου έτους.

   Ερ: Πριν από χρόνια είχατε τη δική σας περιπέτεια. Πώς τη βιώσατε, τι σημαίνει προσωπικά για εσάς το ευρωπαϊκό σχέδιο για τον καρκίνο;

CONTINUE READING

   Απ: Γνωρίζω προσωπικά από πρώτο χέρι τις ανάγκες που υπάρχουν στο ζήτημα του καρκίνου. Και θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό αυτό που ήδη έχουμε κάνει, να δούμε και να αντιμετωπίσουμε με ολιστική προσέγγιση τον καρκίνο. Όχι μόνο ως μια ασθένεια που αφορά το χειρουργείο, ή τη θεραπεία, αλλά μια ασθένεια που έχει προεκτάσεις σε ολόκληρη τη ζωή του ασθενή καθώς και της οικογένειας του. Προεκτάσεις που αφορούν την ισότιμη περίθαλψη σε όποιο σημείο της Ευρώπης και αν ζει ο ασθενής, προεκτάσεις κοινωνικές και οικονομικές. Αυτή η ολιστική προσέγγιση είναι το μεγαλύτερη στοίχημα να επιτύχουμε και εγώ προσωπικά αλλά και η Επιτροπή στο σύνολο της. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε τη διαφορά. 

   Τώρα στο πρώτο σκέλος της ερώτησής σας, για το πως βίωσα εγώ τον καρκίνο στην αρχή με τις ίδιες δυσκολίες και ανησυχίες όπως όλοι οι ασθενείς εξάλλου, πάντα όμως με αποφασιστικότητα. Και ξέρω ότι ίσως μπορεί να ακούγεται κάπως κλισέ όμως παραμένει μια μεγάλη αλήθεια: Η εμπειρία του καρκίνου σε κάνει να αγαπήσεις πραγματικά τη ζωή σε μαθαίνει να απολαμβάνεις με ένα μοναδικό ίσως τρόπο, τις μικρές της χαρές. 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR