Greek-Turkish Relations

Αρμάδα πλοίων από Ελλάδα-Γαλλία-Ιταλία στην Α.Μεσόγειο;-Ο Ντράγκι ετοιμάζεται να ενταχθεί στο ελληνογαλλικό AUKUS

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μ.Ντράγκι προετοιμάζει την κοινή γνώμη στην χώρα του για την πιθανή είσοδο της Ιταλίας στο ελληνογαλλικό AUKUS, στην Α.Μεσόγειο, αφού οι εξελίξεις λόγω Τουρκίας “τρέχουν” με ιλιγγιώδη ταχύτητα, καθώς το θέμα της Λιβύης και η έναρξη εξορύξεων της ENI στην Κύπρο μπαίνουν σε ημερησία διάταξη.    

Σε συνέντευξη Τύπου στο περιθώριο του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ, ο Μάριο Ντράγκι ξεκαθαρίζει το πεδίο των εύκολων ψευδαισθήσεων για την ευρωπαϊκή άμυνα, η οποία ευρίσκεται σε  σαφή κίνδυνο λόγω των νεο-οθωμανικών σχεδίων της Γαλάζιας Πατρίδας σε συνάρτηση με τα ενεργειακά σχέδια τύπου “East Med”.

«Είναι πολύ σαφές ότι θα χρειαστεί να ξοδέψουμε περισσότερα χρήματα, τα οποία μόνο  ο δημόσιος τομέας" μπορεί να ικανοποιήσει και επομένως καθιστάται "μη ρεαλιστικό" να σκεφτούμε ότι θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ πριν από την λήξη της πανδημίας”, τόνισε ο Ιταλός ηγέτης και πρώην  γενικός τραπεζίτης της ένωσης.

https://www.youtube.com/watch?v=icdA5Ewl9ao

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι επέστρεψε στο θέμα της ευρωπαϊκής άμυνας και το έκανε σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε μαζί με τον υπουργό άμυνας Daniele Franco στο περιθώριο του συμβουλίου υπουργών.

Η  δική του αναφορά στην ευρωπαϊκή κοινή άμυνα έχει εισαχθεί σε ένα ευρύτερο σκεπτικό, το οποίο ξεκίνησε από τη συζήτηση για την αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ.

Για τον Ντράγκι είναι «εξωπραγματικό» να πιστεύουν κάποιοι στο Βερολίνο ότι μπορούμε να γυρίσουμε σε προ-πανδημίας καταστάσεις, ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων των κομμάτων στη Γερμανία μετά την ψηφοφορία την περασμένη Κυριακή.

CONTINUE READING

Γιατί εξωπραγματικό; «Επειδή τους τελευταίους μήνες υπήρξαν πολύ σημαντικές, υπαρξιακές ανάγκες για την ίδια την Ευρώπη, τις οποίες μπορεί να ικανοποιήσει μόνο ο δημόσιος τομέας», τονίζει ο ίδιος.

Τα παραδείγματα τέτοιων δεσμεύσεων που προσφέρει ο Ιταλός  Πρωθυπουργός είναι πολλαπλά, όπως η καταπολέμηση του Covid («εμβολιασμοί»), η βοήθεια στις αναπτυσσόμενες χώρες, το κλίμα, «η επιτάχυνση στην οικολογική μετάβαση και η προστασία  των ασθενέστερων τάξεων».

“Ο Μ.Ντράγκι πρόσθεσε όμως και μια τέταρτη δέσμευση που καθιστά «μη ρεαλιστικό» να φανταστούμε την επιστροφή στον προηγούμενο ευρωπαϊκό δημοσιονομικό κανονισμό, την άμυνα", αναφέρει ιταλικό αμυντικό πρακτορείο ειδήσεων.

"Οι τελευταίες εξελίξεις (ελληνογαλλικό AUKUS-Αφγανιστάν-Λιβύη) έδειξαν ότι πρέπει να εξοπλιστούμε με πιο ουσιαστικό τρόπο στον τομέα της άμυνας", εξήγησε ο Ιταλός πρωθυπουργός, αναφερόμενος κατά πάσα πιθανότητα στην υπόθεση που πυροδότησε τη συζήτηση για το θέμα των τελευταίων εβδομάδων.

https://www.youtube.com/watch?v=F-k0yZ4g_Xw

"Υπάρχει τεράστια ανάγκη η Ευρώπη να ρίξει το βάρος της στη διεθνή σκηνή, υιοθετώντας μια κοινή άμυνα. Η διεθνής κάλυψη για την οποία ήμασταν σίγουροι (ΗΠΑ) έδειξε μικρότερο ενδιαφέρον για την εκτέλεση αυτής της λειτουργίας σε σχέση με την Ευρώπη", τόνισε ο Ντράγκι.

Ο ίδιος ο Ιταλός ηγέτης μίλησε για “ομάδες μάχης και μονάδες ταχείας αντίδρασης, για να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος, αφού έγινε εμφανές το πραγματικό πρόβλημα της Κοινής Άμυνας στην ΕΕ".

Ο ίδιος  αναγνωρίζει την ανάγκη για υψηλότερο επίπεδο συνεργασίας στον τομέα της άμυνας των χωρών της ΕΕ, αλλά εξηγεί ότι "δεν είναι σαφές το πώς θα γίνει αυτό στην Ευρώπη” με την υπάρχουσα “γερμανική λογική”.

“Η Ιταλία εργάζεται για να διασφαλίσει ότι η ευρωπαϊκή άμυνα προχωρά σε συνέργεια με την Ατλαντική Συμμαχία και με  δυνατότητα ώθησης της ολοκλήρωσης εκτός της άκαμπτης περιμέτρου της ΕΕ, ξεκινώντας από έναν συνασπισμό θεμάτων, για τα οποία εργάζεται ο υπουργός Lorenzo Guerini.
«Είναι πολύ σαφές ότι θα χρειαστεί να ξοδέψουμε πολύ περισσότερα για την άμυνα από ό, τι έχουμε κάνει μέχρι τώρα»,
τόνισε ο ίδιος.

CONTINUE READING

Με άλλα λόγια, δεν είναι δυνατόν να σκεφτεί κανένας ότι μπορεί να προχωρήσει η ευρωπαϊκή αμυντική ολοκλήρωση χωρίς αύξηση των ατομικών εθνικών δεσμεύσεων, ξεκινώντας από τους αμυντικούς προϋπολογισμούς, τις αποστολές, τις επενδύσεις και τα προγράμματα συνεργασίας χωρών.

Τονίζουμε ότι Ιταλία και Γαλλία μέσω των υπουργείων αμύνης και των γενικών τους επιτελείων από το 2019, συνεργάζονται κάτω από άκρα μυστικότητα, σχεδιάζοντας την αποστολή κοινής ναυτικής αρμάδας, με την απαραίτητη αεροπορική κάλυψη βέβαια, σε Κύπρο και Α.Μεσόγειο, βλέποντας τον σουλτάνο να ξεφεύγει από τα "εσκαμμένα" και να επιχειρεί μέσω της Λιβύης την επαναφορά της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Η Ιταλία, σε συντονισμό με την Γαλλία, θα αυξήσει τη στρατιωτική της δέσμευση για την άμυνα και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, με ιδιαίτερη προσοχή στην Κύπρο, πρωτίστως για τα δικά της συμφέροντα που έχει βάλει σε κίνδυνο η Άγκυρα σε Α.Μεσόγειο ( απαρχή εξορύξεων της ENI στην Κύπρο) αλλά και την Λιβύη.

https://www.youtube.com/watch?v=sGWHdYYLsXw

Επισημαίνουμε ότι και ο Ιταλός γεωπολιτικός αναλυτής Daniele Santoro δήλωσε πριν λίγες ημέρες ότι εάν η Τουρκία πραγματοποιούσε το γνωστό σχέδιο “Γαλάζια Πατρίδα” στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, θα γίνονταν μια πλήρης υπερδύναμη και αυτό δεν συμφέρει κανέναν ούτε την Ελλάδα ούτε την Γαλλία ούτε και την Ιταλία φυσικά.

Πρόκειται σαφώς για τα προεόρτια πιθανών κινήσεων για τον σχηματισμό μιας κοινής ευρωπαϊκής ναυτικής δύναμης σε πρώτη φάση από Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα, για να μην δώσουν στον Ερντογάν την δυνατότητα να κυριαρχήσει στην Α.Μεσόγειο και φυσικά στην Κύπρο αφού τα “λεφτά είναι πάρα πολλά στην περιοχή”.

 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR