Navy

Ο δεκάλογος της "ελληνογαλλικής AUKUS"-Φρεγάτες Belharra: Γαλλικές δυνάμεις σε ελληνικά λιμάνια και αεροδρόμια

Από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας είχε «κλειδώσει» η συμφωνία αγοράς τριών φρεγατών Belh@rra, με δικαίωμα προαίρεσης για την απόκτηση ακόμη μίας (3+1) και 3 ή 4 κορβετών Gowind ως ενδιάμεση λύση, μεταξύ της Ελλάδας και της Γαλλίας. Μία προμήθεια συνολικού ύψους περίπου 5 δις ευρώ. Η λήψη της σχετικής απόφασης οριστικοποιήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου, κατά την τελευταία επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα, προκειμένου να παρευρεθεί στη συνεδρίαση του EUMED 9.

Σε ότι αφορά την αμυντική συμφωνία, όπως όλα δείχνουν, θα υπάρχει μεταξύ άλλων και πρόβλεψη αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής μεταξύ των δύο χωρών, με βάση την οποία Ελλάδα και Γαλλία θα δεσμεύονται στην παροχή βοήθειας, σε περιπτώσεις που απειλούνται τα κυριαρχικά δικαιώματα ή συμφέροντα της μιας ή της άλλης πλευράς. Επί της ουσίας τόσο η ανάθεση της προμήθειας του νέου πλοίου του ελληνικού Π.Ν σε εταιρεία γαλλικών συμφερόντων (Naval Group), όσο και η υπογραφή του συμφώνου αμυντικής συνεργασίας, δείχνει πως πραγματοποιείται και με τις ευλογίες των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Ουάσιγκτον εμφανίζεται έτσι, μέσω της Ελλάδας, να παραχωρεί στη Γαλλία αυξημένο ρόλο και παρουσία στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α Μεσογείου.

Η Ελλάδα θα παραλάβει επίσης άμεσα 3+1 φρεγάτες Belh@rra, με πλήρη εξοπλισμό αεράμυνας και ανθυποβρυχιακού πολέμου και δυνατότητες να καταρρίπτουν εναέριους στόχους σε πολύ μεγάλες αποστάσεις. Οι φρεγάτες, με την υψηλή τεχνολογία και τα μεγάλου βεληνεκούς οπλικά τους συστήματα, θα λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστής ισχύος στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς πέρα από τις αυξημένες δυνατότητες θα είναι απολύτως συμβατές ώστε να «συνεργάζονται» με τα μαχητικά Rafale.

CONTINUE READING

Αυτό που έγινε γνωστό είναι πως στην αμυντική  συμφωνία υπάρχει η πρόβλεψη, για παρουσία γαλλικών δυνάμεων σε λιμάνια και αεροδρόμια της χώρα μας και κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στο Αιγαίο, καθώς έχει συμπεριληφθεί στην ελληνογαλλική συμφωνία εγκαθίδρυσης στρατηγικής εταιρικής σχέσης στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας, που υπογράφηκε στο Παρίσι.

Η ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, που καθορίζεται με ξεκάθαρο τρόπο στο άρθρο 2 της συμφωνίας, προφανώς και αποτελεί την κορωνίδα ενός εξαιρετικού διπλωματικού κειμένου, που αποτυπώνει το υψηλότατο επίπεδο και το ειδικό βάρος των σχέσεων Ελλάδας και Γαλλίας. Όμως, το ευρύ φάσμα θεμάτων της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας, που αναλύεται στα συνολικά 31 άρθρα, συγκροτεί το νέο και πρωτόγνωρο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα ελληνογαλλικό αμυντικό δόγμα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο για την επόμενη 5ετία τουλάχιστον, όση δηλαδή είναι η διάρκεια της συμφωνίας, από τη στιγμή, που θα τεθεί σε ισχύ.

Ειδικότερα, στη βάση της αμοιβαίας διαφύλαξης και προστασίας της ασφάλειας, της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας των δύο χωρών, προβλέπεται η εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας σε επίπεδο διαβουλεύσεων και ανταλλαγής πληροφοριών αλλά κύρια επί του πεδίου. Η ελληνογαλλική συνεργασία περιλαμβάνει τη χρήση προκαθορισμένων λιμανιών και αεροδρομίων στην ελληνική και γαλλική επικράτεια, για εκπαίδευση και επίγνωση του περιβάλλοντος της περιοχής καθώς και ειδικές και χωριστές διευθετήσεις, «που διευκολύνουν την επιχειρησιακή χρήση εγκαταστάσεων θαλασσίων λιμένων και αερολιμένων αμφοτέρων των Μερών».

Επιπλέον, σύμφωνα με όσα ορίζονται στη συμφωνία, η στρατιωτική συνεργασία αφορά επίσης σε κοινές δραστηριότητες, εκπαίδευση και στρατιωτικές ασκήσεις, «είτε επί του εδάφους είτε επί Ελληνικών ή Γαλλικών Κρατικών πλοίων ή αεροσκαφών, στο πλαίσιο της αυξημένης ναυτικής παρουσίας της Γαλλίας στην Μεσόγειο ή της κοινής συμμετοχής σε διμερείς ή πολυμερείς ασκήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο Πέλαγος».

Τα διακλαδικά Επιτελεία (Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας/ Etat-Major des Armées) θα συναντιούνται μία φορά το χρόνο, προκειμένου να συντονίζουν την εφαρμογή της επιχειρησιακής και διμερούς συνεργασίας στην άμυνα και την ασφάλεια. Στις συναντήσεις αυτές θα εκπονείται το στρατιωτικό μέρος του ετήσιου σχεδίου αμυντικής συνεργασίας, με τα Επιτελεία των Κλάδων να πραγματοποιούν τις δικές τους συναντήσεις, προκειμένου να τροφοδοτούν το ετήσιο σχέδιο συνεργασίας και να εφαρμόζουν στο αντίστοιχο επίπεδό τους τις αποφάσεις, που λαμβάνονται από κοινού σε διακλαδικό επίπεδο.

Η διαλειτουργικότητα, μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών θα επιτευχθεί, μεταξύ άλλων, με την:

  1. Ανταλλαγή εκπαιδευτών και σπουδαστών από στρατιωτικά ιδρύματα.
  2. Συμμετοχή σε μαθήματα θεωρητικής και πρακτικής κατάρτισης, σεμινάρια, συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης και συμπόσια, που διοργανώνονται από στρατιωτικούς και πολιτικούς φορείς αμυντικού ενδιαφέροντος.
  3. Ανταλλαγή Αξιωματικών Συνδέσμων (ΑΣ).
  4. Ανταλλαγή επισκέψεων σε στρατιωτικούς και πολιτικούς φορείς αμυντικού ενδιαφέροντος.
  5. Ενδιάμεσες στάσεις και /ή επισκέψεις σε κρατικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία.
  6. Ανταλλαγή γνώσεων και εμπειρίας στους τομείς των επιχειρήσεων στο εξωτερικό, των ειρηνευτικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ καθώς και της χρήσης στρατιωτικού εξοπλισμού.
  7. Συμμετοχή σε κοινές αναπτύξεις δυνάμεων ή αναπτύξεις σε θέατρα επιχειρήσεων προς υποστήριξη κοινών συμφερόντων, όπως, για παράδειγμα, τις υπό γαλλική διοίκηση επιχειρήσεις στο Σαχέλ.
  8. Συνεκπαίδευση μεταξύ των Ειδικών Δυνάμεων.
  9. Συνεργασία στους τομείς αναγνώρισης απειλών στον κυβερνοχώρο και ανάπτυξης ικανοτήτων κυβερνο-άμυνας
  10. Συνεργασία στους τομείς αναγνώρισης υβριδικών απειλών και ανάπτυξης κατάλληλων τρόπων αντιμετώπισης.

    CONTINUE READING

Εκσυγχρονίζεται το Πολεμικό Ναυτικό

Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα θα αποκτήσει 3 φρεγάτες FDI HN (Hellenic Navy), με διαμόρφωση η οποία επελέγη από το ίδιο το Πολεμικό μας Ναυτικό, και η οποία είναι ισχυρότερη από την αντίστοιχη γαλλική. Το πλοίο ανήκει στην επόμενη γενιά «ψηφιακών» φρεγατών, και εξοπλίζεται με το κορυφαίο ραντάρ SeaFire. Το τελευταίο συνδυάζεται με τους υπερσύγχρονους αντιαεροπορικούς πυραύλους ASTER 30, στην πλέον τελευταία τους έκδοση.

Ο συνδυασμός SeaFire/ASTER 30 θα προσφέρει αεράμυνα περιοχής στις Μονάδες του Στόλου, σε αποστάσεις που υπερβαίνουν τα 100 χιλιόμετρα, ενώ ταυτόχρονα θα διαθέτει και Αντιβαλλιστικές Ικανότητες.

Δηλαδή το Πολεμικό Ναυτικό αποκτά για πρώτη φορά στην ιστορία του, πλοία που θα έχουν δυνατότητα να καταρρίπτουν εναέριους στόχους σε πολύ μεγάλες αποστάσεις, ενώ θα μπορούν να προσφέρουν και προστασία απέναντι σε βαλλιστικούς πυραύλους. Ο οπλισμός συμπληρώνεται από προηγμένο πυροβόλο των 76 χιλιοστών, αλλά και σύστημα RAM των 21 πυραύλων, που ολοκληρώνει την αντιαεροπορική/αντιβληματική ασπίδα του πλοίου.

Η νέα φρεγάτα του Πολεμικού μας Ναυτικού, εκτός από εξελιγμένες αντιαεροπορικές δυνατότητες, διαθέτει και κορυφαίες ανθυποβρυχιακές ικανότητες, χάρη στο παγκοσμίως πρωτοπόρο sonar CAPTAS-4. Το τελευταίο θα συνδυαστεί με τα υπερσύγχρονα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα MH-60R, που πρόσφατα αγόρασε η χώρα μας από τις ΗΠΑ και θα παραδοθούν στις αρχές του 2022. Τον ανθυποβρυχιακό οπλισμό συμπληρώνουν υπερσύγχρονες ανθυποβρυχιακές τορπίλες.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR