Armed Conflicts

Συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν: Κερδίζει χρόνο ο "σουλτάνος" πριν από την συνάντηση Μπάιντεν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκαν στην πόλη Σότσι της Μαύρης Θάλασσας σήμερα για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα στην αμοιβαία επωφελή πλην όμως "δύσκολη συμμαχία των χωρών τους"

Αυτή ήταν η πρώτη επαφή Πούτιν μετά την καραντίνα σε επίπεδο συναντήσεων.

Το μενού των συζητήσεων

Ο Πούτιν και ο Ερντογάν συζήτησαν διεξοδικά  τις διαφορές τους προς την πολιτική έναντι της Συρίας, της Λιβύης και του Καυκάσου, καθώς και να θέσουν στο τραπέζι την οικονομική συνεργασία, καθώς  και τα σχέδια της Τουρκίας να αγοράσει μια δεύτερη συστοιχία  αντιαεροπορικών πυραύλων S-400.

Η Ρωσία και η Τουρκία έχουν αναπτύξει στενότερες σχέσεις τα τελευταία πέντε χρόνια καθώς ο Πούτιν προσπάθησε να απομακρύνει την Άγκυρα από τους εταίρους του στο ΝΑΤΟ και ο Ερντογάν εργάστηκε για να ενισχύσει την περιφερειακή δύναμη της Τουρκίας χωρίς τη δυτική επιρροή.

Από την περασμένη εβδομάδα και εντεύθεν , ο Ερντογάν συνεχίζει  να αναπτύσσει ολοένα και περισσότερα τουρκικά στρατεύματα στη βορειοδυτική Συρία για να απωθήσει τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις που υποστηρίζονται από τη Ρωσία.

Ρωσικά αεροσκάφη βομβάρδισαν θέσεις ανταρτών που υποστηρίζονται από την Τουρκία κοντά στην πόλη Αφρίν κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. 

Η Συρία αναμένεται να βρεθεί  στην κορυφή της ατζέντας της διμερούς συνάντησης, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα,  όπως μετέδωσε το κρατικό ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. Το Αφγανιστάν, η Λιβύη και άλλα παγκόσμια ζητήματα θα συζητηθούν επίσης, είπε.

Οι δύο ηγέτες υποστήριξαν επίσης αντίπαλες πλευρές στον εμφύλιο πόλεμο στη Λιβύη, όπου η Άγκυρα υποστηρίζει την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση στην Τρίπολη, ενώ η Μόσχα υποστηρίζει τον Στρατάρχη Χαφτάρ  στα ανατολικά της χώρας, μαζί με τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Αλλά τα προβλήματα στις διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών λειαίνονται με την οικονομική συνεργασία.

Η Ρωσία χτίζει πυρηνικό σταθμό στη νότια ακτή της Τουρκίας και είναι σημαντικός προμηθευτής φυσικού αερίου στην  Τουρκία, όπου  καλύπτει περίπου τις μισές ανάγκες της χώρας σε φυσικό αέριο. Οι τουρκικές κατασκευαστικές εταιρείες έχουν επίσης εξασφαλίσει επικερδείς συμβάσεις λόγω των παραπάνω ρωσικών έργων

Η Ρωσία είναι επίσης ο μεγαλύτερος προμηθευτής τουριστών στην Τουρκία. Περίπου επτά εκατομμύρια Ρώσοι την επισκέφθηκαν το 2019, βοηθώντας στην ενίσχυση της κακής οικονομίας της χώρας. Η  τουρκική λίρα  επισημαίνουμε ότι σημείωσε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου την περασμένη εβδομάδα.

Ο Πούτιν αναμένεται επίσης να παροτρύνει τον Ερντογάν να προχωρήσει στην αγορά μιας δεύτερης συστοιχίας αντιαεροπορικών πυραύλων S-400. Η απόκτηση των όπλων από την Άγκυρα το 2019 προκάλεσε ρήξη στη συμμαχία του ΝΑΤΟ και οδήγησε σε κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας. Η Ουάσινγκτον είπε στον Ερντογάν ότι θα επιβληθούν περαιτέρω κυρώσεις εάν ο Τούρκος Πρόεδρος προχωρήσει στην αγορά.

Ο Τούρκος πρόεδρος ήταν προκλητικός κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο CBS news που δημοσιεύτηκε την Κυριακή, λέγοντας ότι «κανείς δεν θα είναι σε θέση να παρέμβει σε ότι είδους αμυντικά συστήματα αποκτούμε ή από ποιον, ως Τουρκία».

Ο Ερντογάν πρόκειται να συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 στη Ρώμη τον επόμενο μήνα, ανέφερε την Τρίτη η τουρκική κρατική τηλεόραση TRT.

Πού θα το "πάει" ο Ερντογάν και που ο Πούτιν;

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι ο Ερντογάν προσπαθεί με τη συνάντησή τους  να ανασχέσει με διπλωματικά μέσα προκειμένου να κερδίσει χρόνο, τον "τυφώνα Πούτιν" στη Συρία, όπου υπάρχουν σαφέστατες στρατιωτικές ενδείξεις για προετοιμασίες μεγάλης κλίμακας επιθετικές επιχειρήσεις από τον στρατό του Άσαντ με την υποστήριξη της Ρωσίας, κατά των τουρκόφιλων μισθοφόρων και των  ανδρών των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΕΔ).

Γνωρίζει  πολύ καλά ο Ερντογάν ότι στην παρούσα φάση δεν τον συμφέρει ούτε να στραφεί ανοικτά κατά των ΗΠΑ, αγοράζοντας νέα συστοιχία S-400, αφού αυτό θα οδηγήσει σε επιβολή νέων κυρώσεων από την Ουάσιγκτον, αλλά ούτε και να "κοντράρει" τον Πούτιν, ειδικά τώρα που ο Μπάϊντεν τον έχει απαξιώσει πλήρως.

Έτσι εκτιμούμε ότι θα προσπαθήσει ο Τούρκος Πρόεδρος να κερδίσει χρόνο, μέχρι τη συνάντησή του με τον Μπάϊντεν.

Το ερώτημα είναι αν θα το επιτρέψει αυτό ο Πούτιν, ή θα του επιβάλλει τετελεσμένα στη Συρία. Αναφορικά με τη Λιβύη, εκεί εκτιμούμε ότι τα έχουν βρεί Πούτιν και Ερντογάν.

Συγκεκριμένα Ρωσία και Τουρκία θα επιδιώξουν οι δυνάμεις και οι μισθοφόροι τους να παραμείνουν στη  Λιβύη ακόμη και μετά τις εκλογές του Δεκεμβρίου, προκειμένου να ασκήσουν πίεση για εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους στη νέα κυβέρνηση της χώρας.

Εφόσον αυτό ισχύσει, μένει να δούμε αν θα οδηγηθούμε σε αναβολή των Λιβυκών εκλογών, πάρα πολύ πιθανό, ή αν θα πάμε τελικά στις εκλογές με το παράδοξο στη χώρα να εδρεύουν στρατεύματα-μισθοφόροι τρίτων χωρών.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR