Russia
Updated at:

"Δαμόκλειος σπάθη" το Σότσι για τον Ερντογάν: Σε περίπτωση διαφωνίας με Πούτιν δεν θα έχει "πλάτες" των ΗΠΑ

Οι επαφές του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν και της αντιπροσωπείας του στη ρωσική πόλη του Σότσι ξεκίνησαν ... Στην πρώτη επίσημη συνάντηση του Πούτιν μετά την καραντίνα, ο Ερντογάν και ο Πρόεδρος της Ρωσίας έκαναν σύντομες δηλώσεις στον Τύπο.

Ο Ερντογάν δήλωσε: «Πιστεύω ότι υπάρχουν μεγάλα οφέλη στις συνεχιζόμενες τουρκο-ρωσικές σχέσεις μας, που δυναμώνουν μέρα με τη μέρα. Τα βήματα που κάνουμε μαζί για τη Συρία έχουν μεγάλη σημασία. Η ειρήνη εκεί εξαρτάται επίσης από τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας».

Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν από την πλευρά του είπε: «Οι συνομιλίες μας με την Τουρκία είναι μερικές φορές δύσκολες, αλλά τελειώνουν πάντα με ένα θετικό αποτέλεσμα, μάθαμε να βρίσκουμε έναν συμβιβασμό. Η ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου διανύει μια κλονισμένη περίοδο, αλλά η Τουρκία αισθάνεται ασφαλής μετά την έναρξη του TurkStream. Η Ρωσία και η Τουρκία όχι μόνο αντιστάθμισαν την απώλεια εμπορίου που προκλήθηκε από την πανδημία, αλλά αύξησαν επίσης τον όγκο των συναλλαγών τους»...

https://www.youtube.com/watch?v=7DIF4ZNNQJA

Το χρονικό και η παράμετρος των ΗΠΑ 

Αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, αρνήθηκε να δώσει μια κατ 'ιδίαν συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (UNGA), ένας απογοητευμένος και θυμωμένος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε στους Τούρκους δημοσιογράφους σε ενημέρωση, ότι είχε καταφέρει να συνεργαστεί καλά κατά καιρούς με πρώην προέδρους, αλλά όχι με τον Μπάιντεν μέχρι τώρα.

Μόλις μια μέρα αργότερα, στις 24 Σεπτεμβρίου, μιλώντας μετά τις προσευχές στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν επέκρινε τον Μπάιντεν για δεύτερη φορά μέσα σε 24 ώρες  λέγοντας ότι αυτός και ο Μπάιντεν, δεν κατάφεραν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους σε μια συνάντηση κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη και οι πρόσφατες συνομιλίες με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών αποδείχθηκαν απογοητευτικές.

Ο κατάλογος των διαφωνιών είναι ασυνήθιστα μακρύς για τους δύο συμμάχους του ΝΑΤΟ: Υπάρχει υποστήριξη των ΗΠΑ στους Κούρδους του YPG, το συριακό παρακλάδι του PKK στη Συρία, καθώς και η αγορά ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400 από την Τουρκία. Και τον Απρίλιο, ο Μπάιντεν εξόργισε την Άγκυρα αναφερόμενος στις σφαγές των Αρμενίων το 1915 κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ως Γενοκτονία.

Αμέσως μετά τη δήλωση του Ερντογάν, η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ προειδοποίησε, ότι τυχόν νέες αγορές από την Τουρκία θα σήμαιναν νέες κυρώσεις στο πλαίσιο του νόμου για την αντιμετώπιση των αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων (CAATSA), που αποσκοπούν στην αποτροπή των αντιπάλων από εχθρικές ενέργειες.

Ενδεικτικό της αποφασιστικότητας των Αμερικανών, είναι ότι ο υποψήφιος Αμερικανός πρέσβης στην Τουρκία Τζεφ Φλέικ, δήλωσε ότι η Τουρκία θα αντιμετωπίσει περισσότερες κυρώσεις εάν αγοράσει επιπλέον πυραύλους S-400 από τη Ρωσία.

Απαντώντας σε ερωτήσεις κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας την Τρίτη, ο Φλέικ επέκρινε την αγορά της Τουρκίας, λέγοντας ότι «οποιαδήποτε αγορά πρόσθετων ρωσικών όπλων θα επιφέρει πρόσθετες κυρώσεις».

«Εάν επιβεβαιωθεί, θα επαναλάβω με συνέπεια ότι η απόρριψη αυτού του συστήματος (S400) είναι ο δρόμος για την άρση των κυρώσεων CAATSA», δήλωσε ο Flake.

Κατόπιν ανακοινώθηκε συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν στην G20... 

Εντάσεις ΗΠΑ-Τουρκίας

Στην Ουάσινγκτον, η αγορά πυραυλικών συστημάτων S400 από την Τουρκία δεν θεωρείται μόνο ως αγορά αμυντικού συστήματος, αλλά θεωρείται ως μια εκδήλωση της πολιτικής ταυτότητας της Τουρκίας, που μετατοπίζεται όλο και περισσότερο από τη Δύση και πλησιάζει προς τη Ρωσία και την Κίνα.

Η τουρκο-αμερικανική συμμαχία, ορίστηκε αποκλειστικά σε πλαίσιο ασφάλειας από την αρχή της εμπλοκής μεταξύ των δύο πλευρών, αφού η Τουρκία προσχώρησε στην τότε αντισοβιετική συμμαχία το 1952.

CONTINUE READING

Από την αμερικανική προοπτική, η Τουρκία είναι σημαντικό μέλος του ΝΑΤΟ και ο «ξενιστής» βασικών στρατιωτικών βάσεων της Συμμαχίας, καθώς και εταίρος στον λεγόμενο «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» και μια γραμμή άμυνας κατά των απειλών στη Μέση Ανατολή.

Όλα αυτά επικεντρώνονται στην ασφάλεια και όχι στην πολιτική δέσμευση, στις ιστορικές συνδέσεις, στη βαθιά οικονομική αλληλεξάρτηση ή στους κοινωνικο-πολιτιστικούς δεσμούς.

Σε περιόδους αυξανόμενης απόκλισης, όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο η Άγκυρα και η Ουάσινγκτον βλέπουν τις απειλές για την ασφάλεια, η στενή εστίαση στους δεσμούς ασφαλείας μπορεί να οδηγήσει σε κρίση, ακόμη και στα πρόθυρα άμεσης αντιπαράθεσης.

Οι πιθανές συγκρούσεις με τις αμερικανικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της τουρκικής επιχείρησης  «Ειρήνης», μια σημαντική στρατιωτική εισβολή στη Συρία τον Οκτώβριο του 2019,  αποφεύχθηκαν από την απροσδόκητη ανακοίνωση του τότε προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις 6 Οκτωβρίου ότι θα αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις για να διευκολύνει την τουρκική επιχείρηση.

https://www.youtube.com/watch?v=I4RKyuSnnSM

Σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας

Σε αντίθεση με τη σχέση του με τον Μπάιντεν, ο Ερντογάν έχει επανειλημμένα πει ότι έχει μια ειλικρινή και καλή σχέση εργασίας με τον Πούτιν.

Σε ατομικό επίπεδο ανάλυσης, ο Πρόεδρος Ερντογάν αντιλαμβάνεται μια απειλή από τις ΗΠΑ πιστεύοντας ότι τον υπονομεύει σκόπιμα, με απώτερο στόχο την απομάκρυνσή του από την εξουσία. «Αυτή η αντίληψη απογοήτευσης και απειλής οδηγεί τον Πρόεδρο Ερντογάν, να επιδιώξει μια αντισταθμιστική συμμαχία με τη Ρωσία εναντίον των ΗΠΑ », δήλωσε στο Al Jazeera ο Οζγκούρ Ονλουχισαρσικλί, διευθυντής γραφείου της Άγκυρας στο Γερμανικό D;IKTYO Μάρσαλ των Ηνωμένων Πολιτειών (GMF).

"Ωστόσο, θέτει επίσης την Τουρκία σε εξαιρετικά αδύναμη θέση απέναντι στη Ρωσία, με την οποία έχει περισσότερα ανταγωνιστικά συμφέροντα παρά κοινά σημεία". συνέχισε

Η Τουρκία και η Ρωσία είναι οι συνεργαζόμενοι ανταγωνιστές. Υποστηρίζουν αντιπάλους φορείς στη Συρία, τη Λιβύη, τον Καύκασο και τα Βαλκάνια.

Ωστόσο, η Τουρκία έχει βαθύτερους οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία από ότι με τις ΗΠΑ. Ως εκ τούτου, η Μόσχα και η Άγκυρα προσέχουν να μην αφήσουν τις γεωπολιτικές αποκλίσεις να θέσουν σε κίνδυνο το εμπόριο.

CONTINUE READING

Σε αντίθεση με την ανισορροπία των σχέσεων με τις ΗΠΑ, η Άγκυρα βλέπει τη σχέση με τη Ρωσία ως «διαχειρίσιμη», καθώς η Μόσχα δεν έχει την επιρροή των ΗΠΑ.

Ενώ η δυναμική της οικονομικής δύναμης μπορεί να ονομαστεί υπέρ της Μόσχας, καθώς η Τουρκία, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου και εκατομμύρια Ρώσοι τουρίστες φέρνουν πολύτιμο σκληρό νόμισμα, η Τουρκία είναι ο κύριος εξαγωγέας αγροτικών και κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων στη Ρωσία.

Σε περίπτωση εχθροπραξιών, η Ρωσία και η Τουρκία μπορούν επίσης να υπονομεύσουν πιο εύκολα τα συμφέροντα του άλλου.

«Οι στενότεροι δεσμοί με τη Μόσχα είναι επίσης ελκυστικοί για την Άγκυρα, καθώς επιτρέπει στην Τουρκία να αναπτύξει περισσότερο την αμυντική της βιομηχανία, χωρίς τον κίνδυνο να αναμειχθεί στις εσωτερικές υποθέσεις της άλλης», δήλωσε στο Al Jazeera ο Maxim Suchkov, ειδικός στο Συμβούλιο Διεθνών Υποθέσεων της Ρωσίας.

«Η Τουρκία βλέπει τη Ρωσία, ως πόρο που μπορεί να χρησιμοποιήσει για να ενισχύσει τη στρατηγική κυριαρχία της, ενώ η Ρωσία βλέπει την Τουρκία ως εργαλείο για την αύξηση της εξουσίας της ως μεγάλης δύναμης», δήλωσε ο Σούσκοφ.

Ωστόσο, ο Unluhisarcikli επισημαίνει, ότι οι επιδεινούμενες σχέσεις της Άγκυρας με την Ουάσινγκτον έχουν κόστος, καθώς η Τουρκία δεν θα έχει την υποστήριξη των ΗΠΑ σε περίπτωση διαφωνίας με τη Ρωσία, "με την οποία έχει περισσότερα ανταγωνιστικά συμφέροντα παρά κοινό έδαφος".

Σύνοδος κορυφής στο Σότσι

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Πούτιν Ντμίτρι Πεσκόφ, η συνάντηση της Τετάρτης μεταξύ Ερντογάν και Πούτιν, θα είναι «η πιο ολοκληρωμένη από την έναρξη των διμερών σχέσεων».

Ο Ερντογάν, παρόλο που ήταν απογοητευμένος από την απροθυμία του Μπάιντεν, μίλησε για σταθερούς δεσμούς που η Τουρκία έχει δημιουργήσει με τη Ρωσία. Αναφερόμενος στη συνάντησή του στο Σότσι με τον Πούτιν, είπε ότι θα συζητήσει όλα τα βασικά ζητήματα στις διμερείς σχέσεις τους, συμπεριλαμβανομένης της συνάντησης κατά πρόσωπο στην οποία θα λάβουν ορισμένες κρίσιμες αποφάσεις.

Η σύγκρουση στη Συρία θα είναι η πρώτη ατζέντα στη συνάντηση δύο ηγετών, καθώς η Ρωσία έχει αυξήσει πρόσφατα τις επιθέσεις της στο Ιντλίμπ, το τελευταίο προπύργιο των δυνάμεων της συριακής αντιπολίτευσης που υποστηρίζεται από την Τουρκία.

Ορισμένοι αναλυτές λένε, ότι η κλιμάκωση της Ρωσίας στο Ιντλίμπ της Συρίας είναι είτε μια προετοιμασία για μεγαλύτερη επίθεση είτε ένας τρόπος, να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στην Τουρκία.

Η Τουρκία θεωρεί αυτές τις επιθέσεις ως παραβιάσεις της Συμφωνίας του Σότσι, η οποία υπεγράφη το 2019 μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας. Υπάρχουν αυξανόμενες ανησυχίες στην Άγκυρα, ότι ένας μεγάλης κλίμακας πόλεμος στο Ιντλίμπ θα μπορούσε να προκαλέσει ένα νέο κύμα προσφύγων προς την Τουρκία.

https://www.youtube.com/watch?v=SqLWBiOtE10

Ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε στο Bloomberg, ότι ο Ερντογάν θα «παροτρύνει επίσης τον Πούτιν να βοηθήσει στην απομάκρυνση των Κούρδων μαχητών της Συρίας από περιοχές κοντά στα τουρκικά σύνορα».

Πρόσφατα υπήρξαν συνομιλίες μεταξύ YPG και Ρώσων αξιωματούχων. Η Τουρκία αντιτίθεται σθεναρά σε αυτές τις συνομιλίες. Η Ρωσία παρέχει επίσης προστασία στο YPG σε περιοχές κοντά στο Tal Rifat, Tal Abyad, Manbij και την παρουσία του στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας.

Όμως, ενώ το πιο σημαντικό θέμα της ατζέντας της συνάντησης Πούτιν-Ερντογάν είναι η Συρία, αν ο Ερντογάν εκφράσει τη δήλωσή του ότι η Τουρκία μπορεί να αγοράσει μια νέα παρτίδα των συστημάτων S-400, το μέλλον των σχέσεων Τουρκίας-ΗΠΑ μπορεί επίσης να είναι σε κίνδυνο.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR