World

Γερμανικός τύπος: Ο Μακρόν υπερασπίζεται την Ελλάδα - Ταπεινωτικό το ταξίδι του Ερντογάν στο Σότσι;

«Γαλλία και Ελλάδα υπέγραψαν αμυντική συμφωνία, την οποία ερμηνεύουν ως πρώτο, τολμηρό βήμα προς την στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης», γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung με τίτλο «Ο Μακρόν προτίθεται να προστατεύσει την Ελλάδα από ‘επιθέσεις‘». Σε ανταπόκριση από το Παρίσι η γερμανική εφημερίδα παρατηρεί: «Ο έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο στην κοινή συνέντευξη Τύπου στο Μέγαρο των Ηλυσίων για συμφωνία πέρα και πάνω από υπάρχουσες δομές, όπως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Ο έλληνας πρωθυπουργός θύμισε ‘τις δύσκολες ώρες το καλοκαίρι του 2020‘ όταν μόνο η Γαλλία έσπευσε να συμπαρασταθεί στην Ελλάδα. Στη διένεξη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας με αφορμή τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων το Παρίσι είχε αποστείλει τότε δύο φρεγάτες στην ανατολική Μεσόγειο. Σε ερώτηση σχετικά με τις σχέσεις με την Τουρκία ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι η Ελλάδα είναι η ευρωπαϊκή εμπροσθοφυλακή σε μια περιοχή με ιδιαίτερη γεωστρατηγική και ενεργειακή σημασία για την ΕΕ».

Ταπεινωτικό ταξίδι Ερντογάν στο Σότσι;

Ενόψει της σημερινής συνάντησης του Ταγίπ Ερντογάν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο Σότσι για τη Συρία και σειρά άλλων ζητημάτων η tagesschau.de σημειώνει με τίτλο «Αίτημα φιλίας με ερωτηματικά»: «Ο τούρκος πρόεδρος θεωρεί ότι ο αμερικανός ομόλογός του Τζο Μπάιντεν δεν του συμπεριφέρεται όπως του αρμόζει. Λίγο πριν τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Πούτιν μιλά για ρωσοτουρκική προσέγγιση κι ας τον χωρίζουν πολλά από τα Μόσχα. Σε περίπτωση που ο ρώσος πρόεδρος κάνει στον Ταγίπ Ερντογάν μια πρόταση, την οποία εκείνος δεν μπορεί να αρνηθεί μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη η επόμενη κρίση στις σχέσεις Τουρκίας-ΝΑΤΟ. Όπως για παράδειγμα αν η Ρωσία προτείνει στην Τουρκία την αγορά ρωσικών μαχητικών. Όμως ο Τζο Μπάιντεν θα μπορούσε να αποτρέψει μια νέα κρίση. Λέγεται ότι στη συνάντηση κορυφής των G20 στη Ρώμη τέλη Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση Ερντογάν-Μπάιντεν.

Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση όμως η πτώση των θερμοκρασιών στη Τουρκία δίνουν τη δυνατότητα στον πρόεδρο Πούτιν να αυξήσει την πίεση στον Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στο Σότσι. Σύμφωνα με υπολογισμούς πολιτικού επιστήμονα στην τουρκική τηλεόραση, η Τουρκία θα χρειαστεί φέτος το χειμώνα 18 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, περισσότερα από ό,τι την περασμένη χρονιά. Ας σημειωθεί ότι η Τουρκία προμηθεύεται φυσικό αέριο από το φιλικά προσκείμενο Αζερμπαϊτζάν, αλλά κυρίως από τη Ρωσία. Δεν αποκλείεται επομένως το ταξίδι Ερντογάν στο Σότσι να αποδειχθεί ταπεινωτικό για εκείνον».

Η πολιτική σταθερότητα είναι εφικτή και με τρία κόμματα

Η Süddeutsche Zeitung σημειώνει με αφορμή την συρρίκνωση του εκλογικού ποσοστού των δύο μεγάλων κομμάτων, Σοσιαλδημοκρατών και συντηρητικών, στις εκλογές της Κυριακής με τίτλο «Η εποχή της μαρμελάδας»: Ίσως στη Γερμανία ζούμε με καθυστέρηση αυτό που σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες συμβαίνει εδώ και χρόνια. Το κοινοβούλιο αντικατοπτρίζει τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί προ πολλού στην κοινωνία. Είναι πλέον πιο πολύπλευρη και πιο διαφορετική από το παρελθόν. Η πολιτικός επιστήμονας Ούρσουλα Μινχ επινόησε τον ενδιαφέροντα όρο ‘παράδοξο της μαρμελάδας‘. Όποιος έχει πολλές επιλογές, όπως στο σουπερμάρκετ στο ράφι με τις μαρμελάδες, δεν πρέπει να ενοχλείται από τη δυσκολία επιλογής. Το μέγεθος της επιλογής αντιστοιχεί στην εκάστοτε εποχή.

Αν χρειάζονται πλέον περισσότερα κόμματα για να σχηματιστεί κυβέρνηση τότε θα πρέπει να γίνουν μεταξύ τους περισσότεροι συμβιβασμοί. Μια κακή είδηση για όσα κομματικά στελέχη απορρίπτουν κάθε απόκλιση από την κομματική ιδεολογία. Η σταθερότητα είναι εφικτή και με τρία κόμματα είτε στα χρώματα του φωτεινού σηματοδότη είτε της Τζαμάικα. Στο κάτω κάτω τα εν λόγω κόμματα ανήκουν πολιτικά στον κεντρώο χώρο. Η δημοκρατία στη Γερμανία έχει εδώ και καιρό ενηλικιωθεί. Τώρα απλά θα πρέπει να το αποδεχθεί».

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR