World

Διπλωματικό ''μπρα ντε φερ'' μεταξύ Ρωσίας-Γαλλίας για το Sputnik-V

Έντονη υπήρξε η αντίδραση της Μόσχας στην απόφαση του Παρισιού να εμποδίσει την εργασία Ρώσων διπλωματών στον ΟΑΣΕ, με το σκεπτικό πως το εμβόλιο Sputnik-V δεν είναι αναγνωρισμένο στην ΕΕ.

Με δήλωση του το ρωσικό ΥΠΕΞ , επισημαίνει ότι, οι ενέργειες του Παρισιού για τον περιορισμό της κίνησης των Ρώσων που έχουν εμβολιαστεί με το Sputnik V εμποδίζουν το έργο της Μόσχας σε διεθνείς οργανισμούς, ενώ ταυτόχρονα παραβιάζουν τις διατάξεις των εγγράφων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Την περασμένη εβδομάδα, το μέλος της αντιπροσωπείας του PACE μέσω του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Κρούγκλι, είπε ότι δεν μπορούσε να κυκλοφορήσει ελεύθερα στο Στρασβούργο, καθώς το ρωσικό εμβόλιο δεν έχει αναγνωριστεί στην ΕΕ.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κρατικής Δούμας Πιότρ Τολστόι, η απόφαση αυτή αποτελεί  «διάκριση εμβολίου», με αποτέλεσμα υπό τις υπάρχουσες συνθήκες να  μπορεί κανείς να συμμετάσχει μόνο στη συνεδρία εξ αποστάσεως.

Η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, μεταξύ άλλων σημειώνει πως:  “Θεωρούμε ότι οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν παραβιάζουν τις διατάξεις της Γενικής Συμφωνίας για τα Προνόμια και το καθεστώς ασυλίας που ισχύουν στο Συμβούλιο της Ευρώπης από το Παρίσι, σύμφωνα με τις οποίες η γαλλική πλευρά είναι υποχρεωμένη να διασφαλίσει την απρόσκοπτη είσοδο και παραμονή επίσημων αντιπροσωπειών”.

Εκτός από την δυσαρέσκεια της προς το Παρίσι, η Μόσχα δεν κρύβει την οργή της και για την στάση του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς όπως υποστηρίζει: “δυστυχώς, το μερίδιο ευθύνης για ό, τι συμβαίνει ανήκει στην ηγεσία του Συμβουλίου της Ευρώπης και της γραμματείας του».

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR