Armed Conflicts

Μυστική συμφωνία Ρωσίας-Τουρκίας για την παραμονή δυνάμεών τους στη Λιβύη ακόμη και μετά τις εκλογές;

Τη Δευτέρα, ο ιστότοπος ItaMilRadar παρακολούθησε δύο τουρκικά αεροσκάφη Airbus A400M που κατευθύνονταν προς τις δυτικές ακτές της Λιβύης.

Η αποκάλυψη της συνεχούς μεταφοράς στρατιωτικών ενισχύσεων από την Τουρκία στη Λιβύη

Ο ιστότοπος επιβεβαίωσε ότι τα δύο αεροσκάφη Airbus A400 απογειώθηκαν από την Τουρκία και προσγειώθηκαν στην αεροπορική βάση Al-Watiya και το αεροδρόμιο Misrata. Ο ιστότοπος πρόσθεσε ότι πραγματοποίησαν έξι συνεχόμενες καθημερινές πτήσεις την περασμένη εβδομάδα, από την Άγκυρα προς την Λιβύη.

Αυτό συμβαίνει σε συνδυασμό με την αναχώρηση ιδιωτικού αεροπλάνου που ανήκει στην τουρκική υπηρεσία πληροφοριών (ΜΙΤ), από την Άγκυρα το πρωί της Δευτέρας, με απροειδοποίητη πτήση προς το αεροδρόμιο Μίτιγκα της Τρίπολης.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το ItaMilRadar ειδικεύεται στην παρακολούθηση κινήσεων αεροσκαφών πάνω από την Ιταλία και τη Μεσόγειο.

https://www.youtube.com/watch?v=pwUDI1ypBko

Η Τουρκία συνεχίζει τη μεταφορά στρατιωτικών ενισχύσεων  στη δυτική Λιβύη, παρά το γεγονός ότι η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ ορίζει ότι πρέπει να αποχωρήσουν από τη Λιβύη, όλες οι στρατιωτικές δυνάμεις ξένων κρατών και οι μισθοφόροι που δρούν εκεί για λογαριασμό τους, φωτογραφίζοντας την Τουρκία.

Τον Μάιο, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ δήλωσε ότι οι Τούρκοι στρατιώτες και οι Σύριοι μισθοφόροι στη Λιβύη θα παραμείνουν για να διασφαλίσουν τα συμφέροντα της Άγκυρας στη Λιβύη.

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι υπάρχουν πάνω από 20.000 ξένοι μαχητές και μισθοφόροι στη Λιβύη, μετέχοντας στις συγκρούσεις των δύο αντιμαχόμενων πλευρών.

CONTINUE READING

Τον Απρίλιο του 2019, ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA) με επικεφαλής τον Χαλίφα Χάφταρ ξεκίνησε επίθεση στην Τρίπολη. Η πρώην Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) με έδρα την Τρίπολη ζήτησε βοήθεια από την Τουρκία τον Νοέμβριο του 2019 για να σταματήσει την προέλαση του LNA. Η Άγκυρα σύντομα άρχισε να μεταφέρει χιλιάδες Σύριους μισθοφόρους και μια σειρά όπλων για την υποστήριξη του GNA.

Ο καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Omar Al-Mukhtar Al-Libi, Yusef Al-Farsi είπε ότι η τουρκική αεροπορική γέφυρα προς τη δυτική Λιβύη εμποδίζει τις διεθνείς πολιτικές προσπάθειες που στοχεύουν στην αντιμετώπιση της κρίσης της Λιβύης με ειρηνικά μέσα.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, δύο τουρκικά στρατιωτικά αεροσκάφη A400 που ταξίδευαν από την Άγκυρα προσγειώθηκαν στην αεροπορική βάση Al-Watiya στη δυτική Λιβύη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέσχε το Flightradar24, τα δύο στρατιωτικά αεροπλάνα έφτασαν ταυτόχρονα, το ένα από αυτά καταχωρήθηκε με τον αριθμό 0080-17 και το άλλο με τον αριθμό 0051-15.

Η Ρωσία  "τα γυρίζει" στο θέμα αποχώρησης ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων από τη Λιβύη;

Τη Δευτέρα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι «δεν είναι σημαντικό να αποσυρθούν ξένες δυνάμεις και μισθοφόροι από τη Λιβύη πριν ή μετά τις εκλογές του Δεκεμβρίου. Μάλλον η διαδικασία θα πρέπει να διεξαχθεί σταδιακά για να αποφευχθεί η διατάραξη της ισορροπίας δυνάμεων μεταξύ των δύο μερών στη σύγκρουση ».

Ο Λαβρόφ πρόσθεσε, σε συνέντευξη Τύπου στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ότι η Διάσκεψη του Βερολίνου ΙΙ τόνισε την ανάγκη όλων των ξένων μαχητών να εγκαταλείψουν τη Λιβύη.

https://www.youtube.com/watch?v=z0v7aO_gthI

Ο επικεφαλής της Ρωσικής διπλωματίας σημείωσε, ότι η κατάπαυση του πυρός ίσχυε για σχεδόν ένα χρόνο και «δεν υπήρχε καμία δικαιολογία για την προσφυγή σε στρατιωτικές λύσεις για τον τερματισμό των προβλημάτων της χώρας».

Παράλληλα  τόνισε την προθυμία της Μόσχας να βοηθήσει στην απόσυρση ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων από τη βορειοαφρικανική χώρα, στο πλαίσιο που καθορίστηκε από τη Μεικτή Στρατιωτική Επιτροπή 5+5 (JMC).

Ο Λαβρόφ επιβεβαίωσε επίσης τη σημασία της επίτευξης εθνικής συναίνεσης για βασικά ζητήματα της εθνικής ατζέντας. Καθώς και λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα όλων των Λιβύων για τη διατήρηση της ενότητας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ τόνισε την ανάγκη να εδραιωθεί η διεθνής υποστήριξη για την περαιτέρω προώθηση της πολιτικής διαδικασίας υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Αυτό είναι σύμφωνο με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 2510 και 2570 και τις αποφάσεις που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης του Βερολίνου.

Πρόσφατα συναντήθηκαν , ο επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Mohamed Younis Al-Mnifi  με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (UNGA).

CONTINUE READING

Ο Al-Mnifi και ο Lavrov τόνισαν «την ανάγκη να εδραιωθεί η διεθνής υποστήριξη για την περαιτέρω προώθηση της πολιτικής διαδικασίας με πρωταγωνιστικό ρόλο τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ), σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 2510 και 2570 και τις αποφάσεις που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της διεθνούς διάσκεψης Λιβύη στο Βερολίνο », αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Τον Φεβρουάριο του 2021, μια Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNU) και ένα Προεδρικό Συμβούλιο εξελέγησαν από το Λιβυκό Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου (LPDF) στην Ελβετία. Τα βασικά καθήκοντά τους είναι να ενώσουν την κατακερματισμένη χώρα και να προετοιμάσουν τις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 24 Δεκεμβρίου.

Κατά τη διάρκεια κλειστής συνόδου στις 21 Σεπτεμβρίου, το Κοινοβούλιο ψήφισε την ανάκληση εμπιστοσύνης προς την μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης, η οποία πλέον θα συνεχίσει το έργο του ως υπηρεσιακή κυβέρνηση μέχρι τις εκλογές του Δεκεμβρίου.

https://www.youtube.com/watch?v=9mKe-s2L-5M

Αλλαγή σκηνικού στη Λιβύη

Η δήλωση του Ρώσου ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ  ότι "δεν είναι σημαντικό να αποσυρθούν ξένες δυνάμεις και μισθοφόροι από τη Λιβύη πριν ή μετά τις εκλογές του Δεκεμβρίου και ότι  μάλλον η διαδικασία θα πρέπει να διεξαχθεί σταδιακά για να αποφευχθεί η διατάραξη της ισορροπίας δυνάμεων μεταξύ των δύο μερών στη σύγκρουση", υποδηλώνει μια πολύ σημαντική αλλαγή πλεύσης της ρωσικής διπλωματίας αναφορικά με το συγκεκριμένο θέμα στη Λιβύη.

Φαίνεται ότι Ερντογάν-Πούτιν τα βρήκαν αναφορικά με την μη αποχώρηση των δυνάμεών τους από τη Λιβύη, μέχρι τις εκλογές, παραπέμποντας το θέμα για αργότερα.

Με τον τρόπο αυτό Ρωσία και Τουρκία ευελπιστούν ότι θα μπορούν να ασκήσουν την επιρροή τους για διασφάλιση των συμφερόντων τους στην νέα κυβέρνηση της Λιβύης.

Επίσης Ρωσία και Τουρκία πιστεύουν  ότι η αντίδραση των ΗΠΑ θα περιοριστεί σε διπλωματικά-πολιτικά μέσα και όχι σε στρατιωτική παρέμβαση τους για το θέμα αυτό στη Λιβύη, αφού το κέντρο βαρύτητας της Ουάσιγκτον έχει μετατοπιστεί στον Ειρηνικό, ίδε AUKUS, ενώ  εκτιμούν ότι η ΕΕ λόγω της ακυβερνησίας που θα επικρατήσει ουσιαστικά στη Γερμανία τους προσεχείς μήνες μέχρι να σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση,  δεν θα μπορεί στρατιωτικά να παρέμβει στη Λιβύη, ο ευρωστρατός δεν έχει δημιουργηθεί

Τα παραπάνω  εκλαμβάνονται  από Ρωσία -Τουρκία ως εγγυήσεις για επιβολή της συνέχισης παραμονής των στρατιωτικών τους δυνάμεων και μισθοφόρων ακόμη και μετά τις εκλογές στη Λιβύη, χωρίς στρατιωτική αντίδραση από τρίτους.

Αυτό θα είχε άσχημη τροπή  για την Ελλάδα αναφορικά με το θέμα της "Γαλάζιας Πατρίδας" και του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου από πλευράς Τουρκίας, η οποία θα μπορούσε να πιέσει κατάφορα την νέα Λιβυκή κυβέρνηση για αποδοχή του, υπό την απειλή των στρατιωτικών της δυνάμεων που θα διατηρεί στη Λιβύη.

 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR