Society
Updated at:

Νεκρός από τον σεισμό στην Κρήτη! Ζουγλάθηκαν από τα Ρίχτερ-Λέκκας: Κεραυνός εν αιθρία

Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και τουλάχιστον 11 τραυματίστηκαν από τον ισχυρό σεισμό των 5,8 Ρίχτερ στην Κρήτη, στο Αρκαλοχώρι, το πρωί της Δευτέρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, ο ιερός ναός του Προφήτη Ηλεία στο Αρκαλοχώρι κατέρρευσε πλήρως και είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας άνδρας ο οποίος εκτελούσε εργασίες στο σημείο και καταπλακώθηκε από τα συντρίμμια.

Ο άνδρας, αφού απεγκλωβίστηκε από τους άνδρες της Πυροσβεστικής, παρελήφθη από το ΕΚΑΒ.

Όπως επιβεβαίωσε ο αντιδήμαρχος Μίνωα – Πεδιάδας, Ιωάννης Δρακάκης, πρόκειται για εργάτη, ο οποίος εκτελούσε εργασίες αναστήλωσης στον Προφήτη Ηλία.

Στο σημείο βρίσκονταν και άλλοι εργάτες, οι οποίοι όμως ήταν έξω από τον ιερό ναό και δεν φαίνεται να υπέστησαν κάποιον τραυματισμό, σύμφωνα πάντα με την κρατική τηλεόραση.

Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας: 9 οι τραυματίες από το σεισμό

Στο μεταξύ, 11 τραυματίες έχουν διακομισθεί στο Κέντρο Υγείας Αρκαλοχωρίου. Από αυτούς οι τρεις διακομίζονται ήδη στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείο, με τον ένα να είναι πολυτραυματίας και οι άλλοι δύο να έχουν υποστεί κατάγματα. Στους υπόλοιπους οκτώ που παραμένουν στο κέντρο υγείας,  γίνονται εξετάσεις ώστε να αξιολογηθεί η κατάστασή τους και να κριθεί αν θα πρέπει να διακομισθούν σε νοσοκομείο. 

 

Αρχικό κείμενο

 

Ισχυρός σεισμός 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στην Κρήτη, το πρωί της Δευτέρας.

Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο σεισμός είχε επίκεντρο περιοχή 23 χιλιόμετρα δυτικά-βορειοδυτικά της Άρβης.

Το εστιακό βάθος της ισχυρής δόνησης ήταν 10 χιλιόμετρα.

Μάλιστα, πριν από λίγο σημειώθηκε και νέος ισχυρός σεισμός 4,6 Ρίχτερ που ταρακούνησε για τα καλά εκ νέου τους κατοίκους στο Ηράκλειο.

Αρκετές είναι πάντως οι υλικές ζημιές, σύμφωνα με τις πρώτες εικόνες. Ειδικότερα, ζημιές έχουν σημειωθεί στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου, βράχοι έπεσαν σε δρόμους, αλλά και κτίρια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές από την ισχυρότατη δόνηση. Πέτρες έχουν πέσει στους δρόμους, ενώ τζάμια έχουν σπάσει.

Κλειστός είναι, επίσης, ο δρόμος προς τον Προφήτη Ηλία, λόγω κατολίσθησης. Αυτοκίνητο καταπλακώθηκε, χωρίς να έχει σημειωθεί τραυματισμός στους επιβαίνοντες.

https://twitter.com/LastQuake/status/1442373717707739143?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1442373717707739143%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.in.gr%2F2021%2F09%2F27%2Fgreece%2Fisxyros-seismos-58-rixter-stin-kriti%2F

Μεγάλη διάρκεια

Από την πλευρά του, το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο εκτιμά τη δόνηση στα 5,6 Ρίχτερ.

Σύμφωνα με μαρτυρίες και τοπικά μέσα, ο σεισμός είχε μεγάλη διάρκεια και έγινε έντονα αισθητός όχι μόνο στο Ηράκλειο, αλλά σε ολόκληρο το νησί.

Ο σεισμός αναστάτωσε σχεδόν όλη την Κρήτη ενώ υπάρχουν αναφορές ότι έγινε αισθητός μέχρι και την Σαντορίνη. 

Την ώρα του σεισμού ο κόσμος πετάχτηκε έντρομος στους δρόμους ενώ οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για ζημιές στο Αρκαλοχώρι. 

Δέκα λεπτά αργότερα έγινε μετασεισμός 3,7 ρίχτερ με το ίδιο επίκεντρο και ακολούθησε μετασεισμός 4,5 ρίχτερ. 

https://tv.in.gr/uploads/20210927/094754_27_09_2021-09_37_ert_hd.mp4?_=2

Η δόνηση είχε επίκεντρο σε κατοικημένες περιοχές

Για σεισμό ο οποίος δεν ήρθε απροειδοποίητα έκανε λόγο ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας για πολύ ισχυρή δόνηση.

«Επί 4 μήνες κουνάει συνέχεια, στο Αρκαλοχώρι Κρήτης» είπε στην ΕΡΤ, σημειώνοντας πως στις 21 Ιουλίου είχε συγκληθεί εκτάκτως η επιτροπή σεισμικού κινδύνου. «Τότε είχαμε πει τότε ότι ενδέχεται να είναι προσεισμοί αυτοί που σημειώνονταν».

Πρόκειται αναμφίβολα για πολύ ισχυρό σεισμό, υποστήριξε, εκφράζοντας την ανησυχία ότι η δόνηση είχε επίκεντρο σε κατοικημένες περιοχές και όχι σε θαλάσσιο χώρο.

«Θα έχουμε και μετασεισμούς. Δεν ξέρουμε αν μπορεί να επηρεάσει κι άλλα ρήγματα» κατέληξε.

Δήμαρχος Ηρακλείου: Στις αυλές των σχολείων τα παιδιά

Ο δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός, μίλησε στο Open, λέγοντας ότι «ήταν ισχυρή σεισμική δόνηση και είχε μεγάλη διάρκεια».

«Υπήρξε ανησυχία, αλλά προς το παρόν δεν έχουμε αναφορές για υλικές ζημιές ή σωματικές βλάβες κανενός. Στα περισσότερα σχολεία τα παιδιά βγήκαν στις αυλές των σχολείων» πρόσθεσε.

Τρεις εγκλωβισμένοι μετά τον σεισμό

Κλήσεις για τρεις εγκλωβισμένους πολίτες έχει δεχτεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία μετά τον δυνατό σεισμό των 5,8 Ρίχτερ στην Κρήτη.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής,  δύο άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί  στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου.

Ο ένας εξ΄αυτών είναι εγκλωβισμένος σε εκκλησία μέρος της οποίας κατέρρευσε μετά τον δυνατό σεισμό.

Ο δεύτερος εγκλωβισμένος είναι σε κοντινό χωριό, στο Πατσίδερο και έχει παγιδευτεί στην οικία του.

Δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σπεύδουν στο σημείο.

Να σημειωθεί πως μέχρι στιγμής το ΕΚΑΒ δεν έχει λάβει κάποια κλήση για τραυματία από τον σεισμό.

Στην περιοχή σπεύδει και κλιμάκιο της ΕΜΑΚ.

Έπεσαν ετοιμόρροπα κτίρια κι εκκλησίες - Πάνω από 1.000 πέτρινα κτίσματα κρίνονται ακατάλληλα

Την ίδια ώρα για χαμό έκανε λόγο στον ΣΚΑΙ ο Μανώλης Φραγκάκης Δήμαρχος της πληγείσας περιοχής Πεδιάδας Μινώα.

«Άκόμα δεν έχουμε ενημερωθεί πλήρως» τόνισε και πρόσθεσε πως δεν έχει ενημέρωση για τραυματίες αλλά από τις πρώτες πληροφορίες έχουν πέσει κάποια ετοιμόρροπα κτίρια και δύο εκκλησίες.

Δεν υπάρχουν αναφορές για υλικές ζημιές και σωματικές βλάβες, είναι πολύ πρόσφατο το γεγονός, τόνισε στον ΣΚΑΙ ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός αναφορικά με τον ισχυρό σεισμό που έπληξε την Κρήτη.

Ο Δήμαρχος ανέφερε πως ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός καθώς είχε χαμηλό επίκεντρο.

«Είναι πολλοί στον δρόμο» είπε και ανέφερε πως γίνεται προσπάθεια εκκένωσης των σχολείων από μαθητές ενώ δεν τίθεται ζήτημα δυσκολιών ως προς τις επικοινωνίες.

Περισσότερα από 1.000 κυρίως πέτρινα κτίσματα στο Αρκαλοχώρι και τις όμορες περιοχές κρίνονται ακατάλληλα, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις.

Της ισχυρής σεισμικής δόνησης που σημειώθηκε προηγήθηκε ένας σεισμός έντασης 4,7 ρίχτερ. Σύμφωνα με τους ειδικούς, εάν ο τελευταίος μεγάλος σεισμός ήταν ο κύριος, αναμένεται να ακολουθήσει μία ακόμη ισχυρή σεισμικη δόνηση έντασης 5,3 ρίχτερ.

Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγω για τεράστες φθορές και ρωγμές σε περισσότερα από 1.000 πέτρινα κτίσματα, καθώς επίσης και ζημιές σε δίκτυα υποδομών και ύδρευσης.

Ο ισχυρός σεισμός 5,8 της κλίμακας ρίχτερ έγινε έντονα αισθητός όχι μόνο στο Ηράκλειο, που ήταν το επίκεντρο, αλλά και στα Χανιά και το Ρέθυμνο.

Λέκκας: Κεραυνός εν αιθρία ο σεισμός στο Αρκαλοχώρι

“Αναπάντεχο” και “Κεραυνό εν αιθρία” και “αναπάντεχο” χαρακτήρισε τον σημερινό σεισμό 5,8 ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου ο πρόεδρος ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. “Ήταν ένας σεισμός που δεν περιμέναμε” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Λέκκας σε ερώτηση, αν θα ακολουθήσει κάποια μεγαλύτερη δόνηση, απάντησε “τι να πει κανείς μετά από αυτό” , για να συμπληρώσει: “Για την ώρα έχουμε μια σημαντική μετασεισμική ακοκουθία η μεγαλύτερη δόνηση από τις οποιες ήταν 4,5 ρίχτερ στις 09:37 και ο κόσμος πρέπει να είναι προσκεκτικος αποφεύγοντας τα παλιά κτίρια” Κατά την άποψή του, οι ζημιές θα περιοριστούν στη στενή περιοχή γύρω από το επίκεντρο.

Ενεργοποιήθηκε το σχέδιο «Εγκέλαδος»

Συναγερμός σήμανε στην Πολιτική Προστασία από τον σεισμό 5,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας στο Ηράκλειο Κρήτης. Μάλιστα η ένταση και η διάρκεια της δόνησης προκάλεσε την ενεργοποίηση του σχεδίου «Εγκέλαδος» της ΓΓΠΠ, ενώ στην Κρήτη μεταβαίνει και ο υπ. Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, Χρήστος Στυλιανίδης.

Το σχέδιο «Εγκέλαδος» περιλαμβάνει χάρτη με τον βαθμό κινδύνου από σεισμό κάθε περιοχής της χώρας, με βάση την ανάλυση κινδύνου της επιστημονικής επιτροπής και καθορίζει λεπτομερώς το ρόλο και τις ενέργειες του κάθε φορέα, (περιφέρειες, δήμοι), τις δράσεις εθελοντικών οργανώσεων, οδηγίες, διάθεση πόρων και ανθρώπινου δυναμικού, καθώς και τις κατευθυντήριες γραμμές την εκπαίδευση και τις ασκήσεις που θα γίνονται.

Σύμφωνα με τον Ελληνικό Αντισεισμικό Κανονισμό (ΕΑΚ 2000) η χώρα υποδιαιρείται σε τρεις Ζώνες Σεισμικής Επικινδυνότητας, που σημειώνονται στο χάρτη. Ο χάρτης με τα όρια των Ζωνών Σεισμικής Επικινδυνότητας προσδιορίζει τη σεισμική παράμετρο σχεδιασμού, δηλ. την μέγιστη αναμενόμενη εδαφική επιτάχυνση (PGA), με βάση την οποία σχεδιάζονται οι κατασκευές σε κάθε περιοχή.

GALLERY

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR