Environment

Κλιματική αλλαγή: Ποιες πόλεις κινδυνεύουν να αφανιστούν κάτω από το νερό

O πλανήτης... εκπέμπει «SOS», καθώς οι πάγοι της Ανταρκτικής λιώνουν με τεράστια ταχύτητα. Φαινόμενο που ίσως αλλάξει ριζικά την εικόνα που έχουν αρκετές μεγαλούπολεις, οι οποίες είναι αντιμέτωπες μέχρι και με... αφανισμό!

Αν οι ωκεανοί συνεχίσουν να ανεβαίνουν με το σημερινό ρυθμό επιτάχυνσης - κάτι καθόλου σίγουρο, καθώς ο ρυθμός αυτός μπορεί να αυξηθεί κι άλλο στο μέλλον- η στάθμη των θαλασσών εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 65 εκατοστά έως το τέλος του αιώνα μας. Μία άνοδος αρκετή για να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε αρκετές παράκτιες πόλεις.

Η άνοδος της στάθμης των ωκεανών οφείλεται σε δύο παράγοντες. Αφενός στη διόγκωση του θαλασσινού νερού, όσο αυτό απορροφά περισσότερη θερμότητα από την ατμόσφαιρα και, αφετέρου, στο λιώσιμο των πάγων που έχει ως συνέπεια μεγάλοι όγκοι πρόσθετου νερού να καταλήγουν στις θάλασσες.

Κάπως έτσι μια «βιβλική καταστροφή» είναι ολοένα και πιο πιθανή, με τους επιστήμονες να έχουν ξεχωρίσει τις πόλεις που είναι... υποψήφιες προς βύθιση!

Πεκίνο

Έρευνα τού 2016 κατέδειξε πως περιοχές του Πεκίνου βυθίζονται κατά 10 εκατοστά κάθε χρόνο. 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το φαινόμενο οφείλεται – όπως και στις περιπτώσεις του Χιούστον και της Τζακάρτα – στην εξάντληση των υπόγειων υδάτινων πόρων. 

Καθώς το Πεκίνο δεν είναι μία παράκτια πόλη, βασίζεται υπερβολικά στο εδαφικό νερό της ως πηγή υδροδότησης. Παρότι το νερό συσσωρεύεται χρόνια, η εξαγωγή του έχει στεγνώσει το χώμα, προκαλώντας την καθίζησή του.

Τζακάρτα

Η Ινδονησία έχει ανακοινώσει την επιθυμία της να μεταφέρει την πρωτεύουσά της, λόγω και της σταδιακής… βύθισής της στη θάλασσα της Ιάβας.

Η Τζακάρτα είναι μια από τις ραγδαία «βυθιζόμενες» πόλης του κόσμου, σύμφωνα με το World Economic Forum, λόγω της ανόδου της στάθμης των θαλασσών, αλλά και της υπερεκμετάλλευσης των υπογείων υδάτων.

Ουάσινγκτον

Έρευνα τού 2015 από το Πανεπιστήμιο του Βερμόντ και την Αμερικανική Γεωλογική Υπηρεσία, έδειξε πως η αμερικανική πρωτεύουσα αναμένεται να βουλιάξει έως και 15 εκατοστά τα επόμενα 100 χρόνια. 

Ωστόσο, σε αντίθεση με τη Τζακάρτα, η βύθιση της Ουάσινγκτον δεν έχει να κάνει με υπόγειους υδροφορείς ή την άνοδο του επιπέδου της θάλασσας, αλλά με ένα στρώμα πάγου από την τελευταία εποχή των παγετώνων. 

Ένας παγετώνας ύψους άνω του 1,5 χιλιομέτρου έσπρωξε την περιοχή της Τσέζαπικ Μπέι προς τα πάνω. Όταν ο πάγος έλιωσε, χιλιάδες χρόνια πριν, το έδαφος επανήλθε σταδιακά. Και οι επιστήμονες πιστεύουν πως η ευρύτερη περιοχή εξακολουθεί να βυθίζεται, διαδικασία που ίσως διαρκέσει χιλιάδες χρόνια. 

Παράλληλα, ανεβαίνει η στάθμη των νερών της Τσέζαπικ Μπέι, κάτι που εντείνει το πρόβλημα.

Νέα Ορλεάνη

Τη δεκαετία του 1930, το ένα τρίτο της Νέας Ορλεάνης βρισκόταν κάτω από το επίπεδο της θάλασσας. Μετά τον τυφώνα Κατρίνα, το 2005, πλέον αυτό ισχύει για το ήμισυ της πόλης.

CONTINUE READING

Η πόλη είναι υπερβολικά ευάλωτη στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας, όχι μόνο επειδή είναι χτισμένη τόσο κοντά στην ακτή, αλλά και λόγω του χαλαρού εδάφους της. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, βυθίζεται κατά ένα εκατοστό ετησίως.

Λάγος

Η πρώην πρωτεύουσα της Νιγηρίας και νυν μεγαλύτερη πόλη της, βρίσκεται στις ακτές της χώρας. Η γεωγραφία της την κάνει εξαιρετικά επιρρεπή στις πλημμύρες και ήδη η ακτογραμμή της έχει υποστεί διάβρωση. Όσο η στάθμη των θαλασσών ανεβαίνει, λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, το σημαντικό αυτό λιμάνι βρίσκεται σε κίνδυνο.

Σύμφωνα με έρευνα του 2012, επειδή η ακτογραμμή της Νιγηρίας βρίσκεται ήδη χαμηλά, μία άνοδος των νερών από ένα έως τρία μέτρα «θα είχε ολέθρια αποτελέσματα στις ανθρώπινες δραστηριότητες».

Φετινή έρευνα, δε καταδεικνύει την πιθανότητα ανόδου της στάθμης της θάλασσας έως και δύο μέτρα μέχρι το τέλος αυτού του αιώνα.

Χιούστον

Το Χιούστον βρίσκεται σε πορεία… βύθισης εδώ και δεκαετίες, φαινόμενο που οφείλεται εν πολλοίς στην υπερεκμετάλλευση των υπόγειων υδάτινων πόρων του.

Όπως έχει αποκαλύψει η Houston Chronicle βασιζόμενη σε στοιχεία της Αμερικανικής Γεωλογικής Υπηρεσίας (USGS), μέρη της κομητείας Χάρις (που περιλαμβάνει και το Χιούστον) έχουν βουλιάξει περίπου 3 μέτρα από τη δεκαετία του 1920.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR