Cyprus

Συνδυασμένη Άσκηση Έρευνας και Διάσωσης CSAR Κύπρου και Ισραήλ αποστέλει πολλαπλά μηνύματα σε Άγκυρα

Στο πλαίσιο της ετήσιας άσκησης «ΙΑΣΩΝ/2021», η οποία πραγματοποιείται με τη συμμετοχή αεροπορικών δυνάμεων από την Κύπρο και το Ισραήλ, εκτελέσθηκε Συνδυασμένη Άσκηση Έρευνας και Διάσωσης Μάχης(Combat Search and Rescue -CSAR), με τη συμμετοχή δυνάμεων της Εθνικής Φρουράς και της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας (IAF).

Όπως αναφέρει το nationalpost, το σενάριο της άσκησης, περιλάμβανε εικονική κατάρριψη φίλιου ελικοπτέρου σε εχθρική περιοχή, διαδικασίες επιβίωσης χειριστών σε εχθρικό έδαφος, διαδικασία εντοπισμού και διάσωσης χειριστών από ομάδα διάσωσης.

Η συμμετοχή του προσωπικού μας στη συγκεκριμένη άσκηση, πέραν της πρόσθετης εμπειρίας που παρέχει, συμβάλει σημαντικά στην αύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων τόσο των πτητικών μέσων όσο και των δυνατοτήτων έρευνας και διάσωσης. Επιπλέον, η πραγματοποίηση  παρόμοιας φύσης ασκήσεων, σε συνδυασμό με την υλοποίηση του Προγράμματος Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, αντικατοπτρίζουν την εξαιρετική συνεργασία μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών.

Υπενθυμίζουμε ότι Κύπρος, Ισραήλ και Ελλάδα έχουν υπογράψει πριν μερικούς μήνες μνημόνιο συναντίληψης (MoU) για την ηλεκτρική διασύνδεση των τριών χωρών μέσω του αγωγού EuroAsia Interconnector, κάνοντας ένα ακόμη βήμα προς την υλοποίηση του έργου, που περιλαμβάνεται στα έργα κοινού ενδιαφέροντος (PCI) και είναι επιλέξιμο για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση από τη Διευκόλυνση Συνδέοντας την Ευρώπη.

Πρόκειται για ένα έργο, το οποίο στοχεύει στον τερματισμό της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου, το ηλεκτρικό δίκτυο της οποίας θα διασυνδεθεί με τα αντίστοιχα δίκτυα του Ισραήλ και της Ελλάδας μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου υψηλής τάσης συνεχούς ρεύματος (HDVC) 1.208 χιλιομέτρων.

Ισραήλ και Κύπρος έχουν στενή και ισχυρή αμυντική συμμαχία η οποία λειτουργεί ως αντίβαρο στα σχέδια του Σουλτάνου για αναβίωση της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Με λίγα λόγια, το Ισραήλ στήνει ”ασπίδα” προστασίας μετά από αυτή την συμφωνία πάνω από την Κύπρο, καθώς υπάρχουν κοινά συμφέροντα.

Η Τουρκία θεωρεί εαυτόν ως περιφερειακή μεσαία προς μεγάλη στρατιωτική δύναμη, η οποία παρεμβαίνει από το Ναγκόρνο και την Συρία, μέχρι την Λιβύη και το Ιράκ.   

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι η Τουρκία έχει προκαλέσει βραχυκύκλωμα σε όλα τα ενεργειακά προγράμματα στην Μεσόγειο, προεξάρχοντος του αγωγού East Med, προκαλώντας ζημιάς δις σε αμερικανικούς, ισραηλινούς και άλλους κολοσσούς εν μέσω πανδημίας.αλλά όλα τώρα αλλάζουν.

Επίσης η Άγκυρα απειλεί και εκβιάζει για την υφαρπαγή θαλάσσιων οικοπέδων και ΑΟΖ, ενώ επιζητά τον έλεγχο μιας τεράστιας περιοχής στην Α.Μεσόγειο προκαλώντας προβλήματα στο Σουέζ και στα ενεργειακά σχέδια του Ισραήλ από την Ερυθρά θάλασσα.

Σε ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, εφόσον αποφασίσθηκε η δημιουργία υπεράκτιων επιχειρήσεων ενεργειακής ασφάλειας, αυξήθηκε κατακόρυφα και η ανησυχία για αυτές τις απειλές.

Αυτό που είναι εφικτό, είναι η δημιουργία μιας κοινής αεροναυτικής δύναμης, εξετάζοντας τις ελάχιστες ικανότητες του πολεμικού ναυτικού των παράκτιων κρατών όπως Αίγυπτος-Ελλάδα-Κύπρος και Ισραήλ. 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR