Politics

Σχέδιο της κυβέρνησης για τους γονείς «αρνητές» που δεν στέλνουν τα παιδιά τους σχολείο

Ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης ετοιμάζεται για επισκεφτεί για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες τη Βόρεια Ελλάδα, προκειμένου να μην επαναληφθεί επί των δικών του ημερών το «λάθος» που παραδέχθηκε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης ότι έγινε στο δεύτερο κύμα της πανδημίας με τη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Πλεύρης προγραμματίζει να πραγματοποιήσει περιοδεία στην περιοχή, αρχής γενομένης από τη Δυτική Μακεδονία, όπου καταγράφονται τα πιο χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού με ταυτόχρονα υψηλά ημερήσια κρούσματα, ενώ επισκέψεις σε δήμους που πρέπει να επιταχυνθεί το εμβολιαστικό πρόγραμμα ξεκινά και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας.

https://www.youtube.com/watch?v=9kcJam1GQy8

Οι ειδικοί προσυπογράφουν ότι το τέταρτο κύμα της πανδημίας είναι προ των πυλών και εκφράζουν ανοικτά τον φόβο ότι μόλις οι θερμοκρασίες αρχίσουν να πέφτουν, η κατάσταση θα δυσκολέψει περαιτέρω. Ήδη, παρά τις προ ημερών διαβεβαιώσεις κυβερνητικών στελεχών, η κυβέρνηση αναγκάστηκε τελικώς να επιβάλει ένα μίνι lockdown στις Περιφερειακές Ενότητες Καστοριάς, Ξάνθης και Δράμας, το οποίο ξεκινά από σήμερα και προβλέπει:

  • απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.
  • απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.

Παράλληλα παρατείνεται η ισχύς των ειδικών, τοπικού χαρακτήρα, μέτρων στις Περιφερειακές Ενότητες Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Καβάλας και Αργολίδας, ενώ στο πορτοκαλί (επίπεδο 3) μπήκε και η Ευρυτανία.

Αν και ο προβληματισμός, ιδιαίτερα για τη Βόρεια Ελλάδα, είναι διάχυτος, η κυβέρνηση επιχειρεί να στείλει μήνυμα αισιοδοξίας. Είναι χαρακτηριστικό το σχόλιο κυβερνητικών πηγών ότι «αν από το συνολικό πληθυσμό της χώρας εξαιρέσουμε τα 1,2 εκατομμύρια, παιδιά κάτω των 12 ετών που δεν επιτρέπεται να κάνουν το εμβόλιο τότε ο πληθυσμός που απομένει να κάνει το εμβόλιο κυμαίνεται από 1,5 έως 2 εκ πολίτες άνω των 12 ετών. Και από αυτούς περίπου 560.000 είναι ανήλικοι (12 εως 18) που δεν κινδυνεύουν να νοσήσουν βαριά».

CONTINUE READING

Κατά τις ίδιες πηγές, αυτή τη στιγμή μόλις ένα 10 έως 15% του συνολικού ενήλικου πληθυσμού, δεν διαθέτει αντισώματα. Και από αυτούς η ομάδα που προκαλεί ανησυχία είναι οι 600.000 ανεμβολίαστοι πολίτες άνω των 60 ετών (περίπου 5,5% του πληθυσμού) καθώς αυτοί κινδυνεύουν έως 20 φορές περισσότερο να νοσήσουν βαριά, να διασωληνωθούν και να καταλήξουν από covid.

Και μπορεί οι παραπάνω πηγές να τονίζουν ότι οι ανήλικοι δεν κινδυνεύουν να νοσήσουν βαριά, η κατάσταση, ωστόσο, που διαμορφώνεται στα σχολεία δύο εβδομάδες από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, είναι ανησυχητικά.

Ιδιαίτερα για τα παιδιά του δημοτικού, δηλαδή όσα είναι κάτω των 12 ετών, τα οποία δυνητικά δεν μπορούν να εμβολιαστούν. Στο υπουργείο Παιδείας τηρούν στάση αναμονής και δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να καταργηθεί το πρωτόκολλο 50%+1, παρά μόνο αν το υποδείξουν οι επιστήμονες – κάποιοι εκ των οποίων, θέτουν ήδη τον προβληματισμό τους δημόσια.

https://www.youtube.com/watch?v=_HkbLTojamE&t=40s

Προς ώρας, η προσοχή του κυβερνητικού επιτελείου είναι στραμμένη στους γονείς που δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο, αρνούμενοι να τους κάνουν τα απαραίτητα διαγνωστικά τεστ για την είσοδο τους στις τάξεις τους.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο, και κυρίως να μη διογκωθεί, η κυβέρνηση προτίθεται να ζητήσει τη συνδρομή της Δικαιοσύνης. Το «κλειδί», σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, βρίσκεται στη διάταξη που αφορά την παραμέληση προστασίας ανηλίκων και θα αξιοποιηθεί λίαν συντόμως.

«Τα παιδιά δεν πρέπει να «πληρώνουν το μάρμαρο» για τις τελείως ανορθολογικές επιλογές ορισμένων» δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, δίνοντας το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR