Έρευνα διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Δευτέρας 20/09 και της Τρίτης 21/09 είναι:
- αυξημένη (41%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων, του Σαββάτου 18/09 και της Κυριακής 19/09,
- οριακά αυξημένη (13%) σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Δευτέρας 13/09 και Τρίτης 14/09. «Από την αρχή του Σεπτέμβρη καταγράφουμε διακυμάνσεις γύρω από ένα σχετικά υψηλό επίπεδο ιικού φορτίου, που αποτυπώνεται και στον σταθερά υψηλό -σε αναλογία πληθυσμού- αριθμό κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν τις αντίστοιχες μέρες για την πόλη. Δεδομένου ότι στα λύματα μετράμε το ιικό φορτίο και των ασυμπτωματικών φορέων, μπορούμε να πούμε πως από την επιστροφή των κατοίκων στην πόλη μέχρι και σήμερα, δεν είχαμε κάποια αξιοσημείωτη έξαρση της διασποράς του ιού στην κοινότητα. Λαμβάνοντας υπόψη τη μεγάλη κινητικότητα των τελευταίων ημερών, αλλά και τη σταδιακή επιδείνωση των καιρικών συνθηκών, η αυξητική τάση που παρατηρούμε στις τελευταίες μετρήσεις είναι αναμενόμενη. Έχει άρα αξία να δούμε και να ερμηνεύσουμε εγκαίρως ενδεχόμενες απότομες αλλαγές, που θα δείχνουν επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας και θα προμηνύουν πίεση στο σύστημα υγείας», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου. Σε σχέση με την αντίστοιχη επιδημιολογική εικόνα της πόλης πέρυσι το φθινόπωρο, ο κ. Παπαϊωάννου παρατήρησε πως «δεν έχει κανένα νόημα αυτή η σύγκριση, όταν υπάρχει το εμβόλιο, υπάρχει αποτελεσματικός τρόπος να θωρακίσουμε τον εαυτό μας και τον κοινωνικό μας περίγυρο κι όταν επίσης, έχοντας θρηνήσει χιλιάδες ανθρώπινες απώλειες, γνωρίζουμε πλέον καλά ποια είναι τα μέτρα ατομικής προστασίας που θα μας κρατήσουν ασφαλείς». Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορονοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού, με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.