Η φρεγάτα “Admiral Essen”, η οποία αποτελεί μέρος του στόλου του ρωσικού πολεμικού ναυτικού στη Μεσόγειο Θάλασσα, κατέπλευσε στο κυπριακό λιμάνι της Λεμεσού, σύμφωνα με το τμήμα πληροφοριών του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας.
Το πλοίο ανανέωσε τις προμήθειες και το πλήρωμα της φρεγάτας είχε την ευκαιρία να γνωρίσει την πόλη, όπως αναφέρει το nationalpost.com.cy .
Η φρεγάτα “Admiral Essen” εκτελεί τα καθήκοντα που του έχουν ανατεθεί στην Μεσόγειο θάλασσα από τον Αύγουστο του 2021.
Το ρωσικό πολεμικό πλοίο είναι η δεύτερη φρεγάτα του Project 11 356, η οποία βρίσκεται σε υπηρεσία με τον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας.
Η φρεγάτα είναι ένα πλοίο πολλαπλών χρήσεων που έχει σχεδιαστεί για να εκτελεί αποστολές μάχης και να διεξάγει μάχιμες επιχειρήσεις στο πλαίσιο σχηματισμών πλοίων και ανεξάρτητα, ενώ πήρε το όνομά του από τον ναύαρχο του Ρωσικού Ναυτικού της εποχής της Ρωσικής Αυτοκρατορίας Νικολάι Έσσεν, κατασκευάστηκε στο ναυπηγείο Yantar της Βαλτικής στο Καλίνινγκραντ.
Το πλήρωμα του πλοίου αποτελείται από περίπου 200 άτομα, έχει μήκος 124,8 μέτρα σε μήκος και πλάτος 15,2 μέτρα.
Διαθέτει κάθετους εκτοξευτές 3S14, οι οποίοι μπορούν να εκτοξεύσουν πυραύλους Calibr και Onyx. Το βάπτισμα του πυρός της φρεγάτας «Admiral Essen» έγινε κατά τη διάρκεια της επιχείρησης στη Συρία, όταν εκτόξευσε πυραύλους Κρουζ “Caliber” από τη Μεσόγειο Θάλασσα κατά των Τζιχαντιστών.
Υπενθυμίζουμε επίσης η Κύπρος και τα λιμάνια αποτελούν ένα θέμα διαμάχης ΗΠΑ-Ρωσίας.
Η παρουσία μέσω των συμφωνιών των ΗΠΑ στο νησί, αλλά και η μερική άρση του εμπάργκο όπλων, φαίνεται πως είναι και ένας τρόπος να ανακόψει η Ουάσινγκτον την ισχυρή παρουσία της Ρωσίας στην περιοχή.
Ρώσος ειδικός, αναφέρει πως η συμφωνία των ΗΠΑ με την Κύπρο θα δημιουργούσε εμπόδια στον ρωσικό στόλο στα ανοικτά των ακτών της Συρίας, καθώς το νησί αποτελεί κομβικό σημείο και για τις επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Α.Μεσογείου.
Επιπλέον επισημαίνει ο ίδιος πως “το ενδεχόμενο απώλειας λιμανιών στην Κύπρο θα περιορίσει τις δραστηριότητες των πλοίων μας – θα παραμείνουν μόνο φρεγάτες και υποβρύχια. Οι Αμερικανοί αποσκοπούν στο να μην είναι τα πλοία μας παρόντα σε αυτήν την περιοχή. Θέλουν να μας συμπιέσουν από εκεί”.
Ο Γιούρι Κβασίνιν, επικεφαλής του Κέντρου Ευρωπαϊκών Σπουδών στο IMEMO RAN, ειδικός για ζητήματα που αφορούν την Κύπρο και την Ελλάδα, είπε στην Svobodnaya Pressa για τη νέα αμερικανική πολιτική στην περιοχή.
Για πολύ καιρό, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ήταν ενεργές στην πολιτική της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά τώρα όλα άλλαξαν.
Αυτό συνδέεται με το κενό ισχύος και εξουσίας που σχηματίστηκε στην ίδια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και την επακόλουθη κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ – της Ελλάδας και της Τουρκίας.
Η Κυπριακή Δημοκρατία υποστηρίζεται παραδοσιακά από την Ελλάδα και η κατεχόμενη πλευρά της Κύπρου απολαμβάνει την απόλυτη υποστήριξη της Άγκυρας.