Ο Εμίρης του Κράτους του Κατάρ Σέιχ Ταμίμ Χαμάντ, στην ομιλία του στη γενική συνέλευση της 76η Συνόδου των Ηνωμένων Εθνών, τόνισε ότι η περιοχή της Μέσης Ανατολής αποτελεί πηγή μεγάλου μέρους επιβαρύνσεων. Ως εκ τούτου, το Κατάρ θεωρεί τη συμβολή στον τομέα της ειρηνικής επίλυσης των συγκρούσεων, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης των εννοιών της συλλογικής ασφάλειας, ως μία από τις προτεραιότητές του. Καθώς δεν υπάρχει ασφάλεια, σταθερότητα, ανάπτυξη ή αξιοπρεπής ανθρώπινη ζωή υπό συγκρούσεις.
«Πάντα επιθυμούσαμε να δημιουργήσουμε ένα κλίμα ειρήνης, σταθερότητας και συνεργασίας στην περιοχή. Για παράδειγμα, σε επίπεδο Κόλπου, στο άμεσο περιβάλλον μας, έχουμε επανειλημμένα τονίσει τη σημασία του Συμβουλίου Συνεργασίας για τις Αραβικές Χώρες του Κόλπου, και τη δέσμευσή μας, να διευθετήσουμε τυχόν διαφορές μέσω εποικοδομητικού διαλόγου». είπε
Η Διακήρυξη Al-Ula, η οποία εκδόθηκε από τους ηγέτες του GCC τον περασμένο Ιανουάριο, ήρθε ως ενσάρκωση της αρχής της επίλυσης των διαφορών μέσω διαλόγου, που βασίζεται σε κοινά συμφέροντα και αμοιβαίο σεβασμό.
Η Συμφωνία των χωρών του Κόλπου (05.01.2021) αποτελεί σταθμό διπλωματικής δεξιοτεχνίας. Η κρίση μεταξύ Κατάρ, Σαουδικής Αραβίας, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Μπαχρέιν και Αιγύπτου ήταν μία συγκλονιστική εμπειρία για τους Άραβες και για τη διεθνή Κοινότητα.
Μία περιοχή οικονομικής σταθερότητας, παγκόσμιου ενεργειακού εφοδιασμού και διεθνούς επενδυτικής δραστηριότητας, διασπάστηκε οδηγώντας όχι μόνο τις χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ), αλλά και τη διεθνή κοινότητα σε άγνωστες κατευθύνσεις.
Με κινήσεις ήπιας πολιτικής Κουβέιτ και Ομάν, διατήρησαν το διαμεσολαβητικό τους ρόλο. Η πολύ καλή γνώση τους επί των εξελίξεων στη Συρία, την Παλαιστίνη, το Ιράν, το Ιράκ, τη Λιβύη αλλά και η εμπιστοσύνη που απολαμβάνουν μεταξύ των κρατών του Κόλπου, κράτησαν ανοιχτό το δίαυλο επικοινωνίας τους με τα υπόλοιπα κράτη ΣΣΚ, με ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση. Η σαφής γνώση των λεπτών πτυχών του θέματος, επέτρεψε να οικοδομήσουν σταδιακά την απαιτούμενη εμπιστοσύνη, ώστε τελικώς να υπογραφεί στη Σαουδική Αραβία, στην πόλη Αλ Ούλα, η συμφωνία. Αμέσως μετά την πανηγυρική ανακοίνωση του αποτελέσματος, ο Υπουργός Οικονομικών του Κατάρ, ταξίδεψε στην Αίγυπτο επισφραγίζοντας την μεταξύ τους έναρξη σημαντικών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων.
Η Ντόχα προσφέρθηκε επίσης, να διαμεσολαβήσει μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Τουρκίας.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία με τη σειρά τους, ανέπτυξαν, ακόμη περισσότερο τις σχέσεις με τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ειδικότερα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, επέτυχαν άρση των θεωρήσεων για τους υπηκόους τους. Οι διμερείς σχέσεις πολιτικές, οικονομικές και στρατηγικές κυρίως με την Ελλάδα, την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο ξεπέρασαν κάθε πρόβλεψη.
Οι αλλαγές απαίτησαν χρόνο, αλλά εφαρμόζονται ώστε να σταθεροποιηθεί η ευρύτερη Μέση Ανατολή και η Ανατολική Μεσόγειος. Σε αυτό το πολιτικό, οικονομικό και γεωστρατηγικό περιβάλλον δραστηριοποιείται η Ελλάδα. Η έναρξη των διερευνητικών, διευκολύνεται από τις ευρύτερες εξελίξεις και ενισχύεται από την πολιτική συνεργασίας των εταίρων, έστω και αν εκδηλώνεται ήπια. Το Συμβούλιο Κορυφής (Δεκέμβριος 2020), επισήμανε τις τουρκικές παρανομίες και τις υποχρεώσεις που έχουν αναληφθεί έναντι της ΕΕ.
Δυνατή και ανεξάρτητη από την Τουρκία χαρακτηρίζει τη σχέση Ελλάδας - Κατάρ ο πρεσβευτής του Κατάρ στην Αθήνα, Αμπντουλαζίζ Αλί αλ Ναάμα, ενώ στέλνει μήνυμα ειρηνικής επίλυσης διαφορών. Μιλώντας για την ένταση που προκαλεί η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Αλ Ναάμα ξεκαθαρίζει ότι η χώρα του τάσσεται υπέρ της επίτευξης ειρηνικών διευθετήσεων, στο πλαίσιο του σεβασμού της κυριαρχίας των κρατών, σύμφωνα πάντα με τις διεθνείς συνθήκες και συμφωνίες, υπογραμμίζοντας ότι «το Κατάρ τάσσεται είτε υπέρ του διαλόγου για την επίλυση των διαφορών μεταξύ των χωρών, είτε υπέρ της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».
Η εικόνα του Κράτους του Κατάρ που περνάει στην Ελλάδα, έχει συνδεθεί άμεσα με τις σχέσεις με την Τουρκία. Οι σχέσεις Ελλάδας – Κατάρ, επηρεάζονται από τις σχέσεις του με την Τουρκία;
«Το Κατάρ πιστεύει στη σύναψη συμμαχιών και στην επίλυση των διενέξεων, μέσω του διαλόγου και της διαμεσολάβησης μεταξύ των αντιμαχόμενων μερών, με στόχο την επίτευξη ειρηνικών διευθετήσεων, στο πλαίσιο του σεβασμού της κυριαρχίας των κρατών, σύμφωνα πάντα με τις διεθνείς συνθήκες και συμφωνίες» αναφέρει ο Πρέσβης
Ο Εμίρης του Κράτους του Κατάρ Σεΐχης Ταμίμ μπιν Χάμαντ αλ Θάνι, πιστεύει στην υιοθέτηση του άνευ όρων διαλόγου, σύμφωνα με τα κοινά συμφέροντα και τον σεβασμό της κυριαρχίας των κρατών, ως τρόπο επίλυση όλων των διενέξεων, συμπεριλαμβανομένου και του άδικου και παράνομου αποκλεισμού κατά της χώρας του. Είναι όμως έτσι;
Η συμμαχία Άγκυρας – Ντόχα
Η χορηγία της Τουρκίας και του Κατάρ στις βαλκανικές χώρες, διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην εξάπλωση του πολιτικού Ισλάμ στη γηραιά ήπειρο, έτσι ώστε πολλοί να θεωρούν αυτές τις χώρες ως «το μακρύ χέρι της Αδελφότητας», για να εξαπλωθεί ο εξτρεμισμός στην καρδιά της Ευρώπης.
Η οθωμανική αποικιακή ιστορία, ειδικότερα, συνέβαλε στην εδραίωση της επιρροής της Άγκυρας και του συμμάχου της, της Ντόχα, οι οποίες αναλαμβάνοντας αναπτυξιακούς και κοινωνικούς ρόλους, εγείρουν ερωτήματα σχετικά με την ανεξαρτησία της βαλκανικής πραγματικότητας.
Η Τουρκία πέτυχε με επιτυχία την ήπια διείσδυση στα θεσμικά όργανα και τις κοινωνίες των βαλκανικών χωρών, οι οποίες θεωρούνται, η πίσω πόρτα για την εξάπλωση του εξτρεμισμού στην καρδιά της Ευρώπης, με βάση αποικιακές ιστορικές αρχές που χρονολογούνται από την παρουσία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην περιοχή πριν δεκαετίες, και έχει κινηθεί με σχεδιασμό, σύμφωνα με τους παρατηρητές, ώστε να επενδύσει στην παραμέληση από την Ευρωπαϊκή Ένωση των ανατολικών συνόρων της.
Αυτό επέτρεψε στα ρεύματα του πολιτικού Ισλάμ, που είναι υπέρ της Άγκυρας, να ριζωθούν και να διεισδύσουν στους θεσμούς αυτών των ευάλωτων κρατών.
Μεγάλος αριθμός ισλαμικών ανθρωπιστικών και μη κυβερνητικών οργανώσεων στο Κατάρ και την Τουρκία, οι οποίες αργότερα αναγνωρίστηκαν ως οργανώσεις χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, επένδυσαν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για να χτίσουν ισχυρή υποδομή προπαγάνδας, με σκοπό τη διάδοση ριζοσπαστικής ιδεολογίας και την υποκίνηση μίσους και θρησκευτικών συγκρούσεων στη Βοσνία, το Κοσσυφοπέδιο, την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.
Στρατιωτική συνεργασία Τουρκίας – Κατάρ
Την ανάπτυξη, μέχρι και 36 μαχητικών αεροσκαφών του Κατάρ στην Τουρκία, προβλέπει η συμφωνία, που υπέγραψαν η Άγκυρα με την Ντόχα. Η συμφωνία κάνει αναφορά και στην ανάπτυξη μεταγωγικών αεροσκαφών του Κατάρ, όπως και τη συνεκπαίδευση Τούρκων και Καταριανών πιλότων.
Με αυτή τη συνεργασία οι Τούρκοι πιλότοι, θα έχουν τη δυνατότητα να μάθουν τα «μυστικά των Rafael», την περίοδο που η Ελλάδα θα παραλαμβάνει τα συγκεκριμένα αεροσκάφη.Τ
Ο ισλαμισμός, ιδιαίτερα η ιδεολογία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, είναι η καρδιά του άξονα Τουρκίας-Κατάρ. Το AKP του Ερντογάν έχει μακρά ιστορία με την Αδελφότητα, αγκαλιάζοντας ανοιχτά την ομάδα, μετά την εδραίωση του στην Τουρκία. Μέσα στο Κατάρ, η Αδελφότητα δεν έχει περιθώρια να λειτουργήσει, αλλά η Ντόχα προωθεί ενεργά την ιδεολογία και τα συμφέροντα του οργανισμού στο εξωτερικό.
Μαζί, η Τουρκία και το Κατάρ έχουν γίνει ιδανικό περιβάλλον για να ευδοκιμήσουν και να δράσουν πλήθος ισλαμικών ομάδων, με αποτέλεσμα το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών να επιβάλει κυρώσεις σε άτομα και οντότητες που εδράζονται στην Τουρκία και στο Κατάρ, για βοήθεια και συνέργεια προς τη Χαμάς, το Ισλαμικό Κράτος και την Αλ Γκάιντα, μεταξύ άλλων.
Οι κεντρικές τράπεζες του Κατάρ και της Τουρκίας συνήψαν συμφωνία ανταλλαγής συναλλάγματος για να προσφερθεί ρευστότητα και υποστήριξη στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Τουρκία.
Το Κατάρ σώζει την Τουρκία -Δίνει 15 δις.
Τέλος να θυμίσουμε πως τονώθηκε η οικονομία της Τουρκίας, αφού πριν λίγα χρόνια, το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα του εμιράτου, δεσμεύθηκε να διαθέσει 15 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η συμφωνία, την οποία υπέγραψαν οι διοικητές των δύο κεντρικών τραπεζών, εγκαθίδρυσε μια αμφίδρομη γραμμή ανταλλαγής συναλλάγματος, όπως διευκρίνιζε το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα του Κατάρ.
Μάλιστα ο εμίρης του Κατάρ ενέκρινε νωρίτερα ένα πακέτο οικονομικών σχεδιασμών, επενδύσεων και παρακαταθηκών υπέρ της Τουρκίας, εντός των ορίων της προσπάθειας να στηριχθεί η τουρκική λίρα, από μια εντεινόμενη νομισματική κρίση. Το τουρκικό νόμισμα είχε απολέσει σχεδόν το 40% της αξίας του έναντι του αμερικανικού δολαρίου.