Africa

Ρωσικές βάσεις στη Μεσόγειο μέσω Αιγύπτου-Στρατιωτική διείσδυση της Μόσχας στη Βόρεια Αφρική

Πλήρης επιβεβαίωση του pentapostagma.gr για τα σχέδια της Μόσχας στην πιο επίμαχη περιοχή του πλανήτη, την Α.Μεσόγειο  δια μέσου της Αιγύπτου.      

Ο αιγυπτιακός τύπος δημοσίευσε υλικό, το οποίο μας δείχνει την κατάσταση με σαφή αύξηση της πολιτικής και διπλωματικής δραστηριότητας της Ρωσίας στην αφρικανική ήπειρο.

Η Ρωσία κάποτε ήταν "ο κύριος σύμμαχος μιας σειράς αφρικανικών χωρών", αλλά μετά την κατάρρευσή της ΕΣΣΔ η κατάσταση άλλαξε, και η Μόσχα επικεντρώθηκε στα δικά της προβλήματα και ως εκ τούτου ουσιαστικά δεν έδωσε προσοχή στην Αφρική.

Τώρα όμως, όπως γράφει η αιγυπτιακή εφημερίδα Nun Post, όλα έχουν αλλάξει. Η Ρωσία επέστρεψε στην Αφρική και αυτή η επιστροφή οφείλεται στον αγώνα για παγκόσμια ηγεμονία με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Για τον Βλαντιμίρ Πούτιν, η επιστροφή της Ρωσίας στην ηγεμονία του πλανήτη είναι σημαντική. Ως εκ τούτου, είναι εξαιρετικά σημαντικό για τη σημερινή ρωσική κυβέρνηση να διατηρήσει την επιρροή της στην Αφρική, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Αφρικής.

Υπενθυμίζεται ότι έχουμε την σύναψη συμβάσεων μεταξύ της Ρωσίας και αφρικανικών χωρών στον αμυντικο-τεχνικό τομέα, με τη διεξαγωγή ενός φόρουμ «Ρωσία και Αφρική» το 2019.

CONTINUE READING

“Με τη διεύρυνση της επιρροής της στη Βόρεια Αφρική, η Ρωσία αναζητά πρόσθετες ευκαιρίες για πρόσβαση στη Μεσόγειο Θάλασσα. Αυτό θα δημιουργήσει ανταγωνισμό τόσο για τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και για την Κίνα, η οποία είναι πολύ ενεργή στην περιοχή. Με τη σειρά του, αυτό θα μπορούσε να επιτρέψει στη Μόσχα να παρακάμψει τις δυτικές κυρώσεις”, αναφέρουν αιγυπτιακές πηγές.

Μια μεγάλη αγορά όπλων παραμένει υπό τον ρωσικό έλεγχο στην Αφρική, μιας και αφορά περίπου το 37% του συνόλου των εξοπλισμών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, σε σύγκριση με την Ρωσία, έχουν μόνο το 16%.

Επίσης αναφέρεται αύξηση του όγκου αγορών ρωσικών όπλων από την Αλγερία και την Αίγυπτο.

Οι χώρες της Βορείου Αφρικής βλέπουν την Ρωσία ως έναν αξιόπιστο και ικανό εταίρο, που θα τους παρέχει βοήθεια στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, ενώ οι ένοπλες δυνάμεις πολλών αφρικανικών χωρών συμμετέχουν σε κοινές ασκήσεις, με τους Ρώσους ομολόγους τους, βελτιώνοντας ταυτόχρονα την εκπαίδευσή τους.

Τονίζεται ότι ο υπουργός Άμυνας της Αιγύπτου Μοχάμαντ Ζάκι και ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Σόιγκου έχουν υπογράψει πρωτόκολλο στρατιωτικής συνεργασίας και ασφάλειας, με την οποία πιθανότατα θα δούμε ρωσικά πολεμικά πλοία και υποβρύχια σε αιγυπτιακές ναυτικές βάσεις, ειδικά μετά την αρνητική στάση των Ισπανών σε ρωσικό πολεμικό πλοίο πρόσφατα.

Η Αίγυπτος και η Ρωσία έχουν αναπτύξει τη σχέση τους από τότε που ο Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι ηγήθηκε του πραξικοπήματος κατά του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι το 2013.

Αυτό είχε κυρίως αντίκτυπο σε σχέση με την κατάσταση στη Συρία. Στην πορεία, η Μόσχα έχει γίνει σημαντικός προμηθευτής όπλων για την Αίγυπτο, μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία.

Το Κάιρο σύμφωνα με αμυντικούς ειδικούς διαβλέπει πολλαπλούς κινδύνους στην Λιβύη από την Τουρκία και τις συμμαχίες της και επιχειρεί να φέρει τους Ρώσους στην ίδια περιοχή, για ευνόητους λόγους.

CONTINUE READING

Τουρκία και Ρωσία ευρίσκονται αμφότερες στο λιβυκό έδαφος, έχοντας όμως διαφορετικά συμφέροντα, με την Μόσχα να συγκλίνει σαφώς προς την Αίγυπτο.

Πολύ επικίνδυνα θα είναι πλέον τα πράγματα για το ΝΑΤΟ με την επιχειρούμενη από την Μόσχα "αλυσίδα" αεροπορικών και ναυτικών βάσεων” που πάει να δημιουργήσει η Ρωσία σε Λιβύη-Αίγυπτο-Συρία-Σουδάν.

Αν υλοποιηθεί αυτό το σενάριο, η Μόσχα θα μπορούσε να ελέγχει με τους «πυραύλους της» μια τεράστια περιοχή από την Κριμαία έως τον Βόσπορο, και από την Αίγυπτο έως το Σουέζ, καλύπτοντας φυσικά ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR