Greek-Turkish Relations
Updated at:

Το ύπουλο τουρκικό σχέδιο εκβιασμού της Αιγύπτου για αλλαγή στάσης σε Λιβύη και τουρκολιβυκό μνημόνιο

Το Σουδάν  δέχτηκε την "προσφορά διαμεσολάβησης" από την Τουρκία για την επίλυση των διαφορών στα σύνορα της αφρικανικής χώρας με την Αιθιοπία, δήλωσε αξιωματούχος το Σάββατο.

"Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του επικεφαλής του Σουδανικού Κυβερνητικού Συμβουλίου Αμπντέλ Φατάχ αλ Μπουρχάν στην Τουρκία τον περασμένο μήνα, δέχτηκε την πρωτοβουλία της τουρκικής ηγεσίας για την επίλυση των διαφωνιών στα σύνορα με την Αιθιοπία", δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών του Σουδάν Μαριάμ Αλ Σαντίκ Αλ-Μαχντί, σε συνέντευξη Τύπου στο Χαρτούμ.

https://www.youtube.com/watch?v=QiJuNB6VHSU

Τόνισε επίσης ότι το Σουδάν επιθυμεί να βελτιώσει τους δεσμούς του με την Τουρκία σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών και οικονομικών θεμάτων

Ο Αλ-Μπουρχάν πραγματοποίησε επίσκεψη στην Τουρκία τον Αύγουστο και υπέγραψε αρκετές οικονομικές συμφωνίες με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ερντογάν δήλωσε τότε ότι η Τουρκία είναι πρόθυμη να μεσολαβήσει μεταξύ Αιθιοπίας και Σουδάν για την επίλυση μιας διαφωνίας στα σύνορα, καθώς και για την εξεύρεση ειρηνικής επίλυσης της σύγκρουσης στο Τίγκρεϊ στην Αιθιοπία που έχει εκτοπίσει δεκάδες χιλιάδες και  έχει αφήσει εκατομμύρια πεινασμένους.

Η Βόρεια Αιθιοπία καταστράφηκε από μάχες από τον περασμένο Νοέμβριο, όταν ο Άχμεντ έστειλε στρατεύματα για να ανατρέψουν το Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο Tigray (TPLF), το τότε κυβερνών κόμμα της περιοχής.

CONTINUE READING

Χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στον εννεάμηνο πόλεμο στην Τιγκράι, ο οποίος χαρακτηρίστηκε από εκτεταμένες καταγγελίες  για ομαδικούς βιασμούς, ανθρωπογενείς λιμούς και μαζικές εκδιώξεις των Τιγκραίων από Αιθιοπικές και συμμαχικές δυνάμεις.

«Η ειρήνη, η ηρεμία και η ακεραιότητα της Αιθιοπίας, η οποία έχει στρατηγική θέση και σημασία στην Αφρική, είναι σημαντική για εμάς», είπε ο Ερντογάν. "Όλες οι χώρες της περιοχής θα επηρεαστούν από την επιδείνωση της κατάστασης (πάνω από το Tigray)".

Ο Ερντογάν είχε πει ότι η Τουρκία ήταν επίσης έτοιμη να συμβάλει στην ειρηνική επίλυση μιας διαφοράς μεταξύ Αιθιοπίας και Σουδάν για την περιοχή Αλ-Φασάγκα.

«Είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε σε μια φιλική επίλυση του προβλήματος, συμπεριλαμβανομένης της διαμεσολάβησης», είπε.

https://www.youtube.com/watch?v=7oEcBoNg9io

Ο Al-Mahdi είπε επίσης ότι το Σουδάν ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να καταργήσει τις διεθνείς κυρώσεις σχετικά με την κατάσταση στην περιοχή του δυτικού Νταρφούρ.

«Η κατάσταση στο Σουδάν, ιδιαίτερα στο Νταρφούρ, έχει αλλάξει από τη Σουδανική επανάσταση, τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης και την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας στην περιοχή, οπότε το Σουδάν χρειάζεται υποστήριξη από τη διεθνή κοινότητα για την εφαρμογή της η ειρηνευτική συμφωνία της Τζούμπα αντί της συνέχισης των κυρώσεων που επιβλήθηκαν λόγω των πολιτικών και των πρακτικών του παλαιού καθεστώτος ».

Είπε επίσης ότι το Σουδάν δέχτηκε να ανοίξει γραφεία για το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ καθώς και για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ).

Τα παραπάνω αποτελούν το πρώτο πλην όμως αποφασιστικό βήμα του Ερντογάν προκειμένου να υλοποιήσει Το ύπουλο  τουρκικό σχέδιο εκβιασμού της Αιγύπτου για αλλαγή στάσης σε Λιβύη και τουρκολιβυκό μνημόνιο, το οποίο αναλύεται ως εξής:

Το σχέδιο του Ερντογάν

Σε άρθρο μας  στα τέλη Αυγούστου αναφερθήκαμε στη δήλωση της Αιθιοπίας  ότι ολοκλήρωσε τη δεύτερη φάση κατασκευής του νέου της φράγματος υδροηλεκτρικής ενέργειας γεγονός που αύξησε τις εντάσεις με την Αίγυπτο και το Σουδάν για δίκαιη χρήση του ποταμού Νείλου.

Επιπλέον, ανέδειξε το φάντασμα μιας στρατιωτικής  σύγκρουσης εάν η παγκόσμια διπλωματία αποτύχει να αντιμετωπίσει τη διαφορά.

Σχετικά πρόσφατα κατά τη διάρκεια πρόσφατης   μονοήμερης επίσκεψης, ο  Αιθίοπας Πρωθυπουργός Abiy υπέγραψε "συμφωνία στρατιωτικής και οικονομικής συνεργασίας" με τον πρόεδρο Ερντογάν , σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση που ακολούθησε.

Αυτό περιπλέκει τα πράγματα ακόμη περισσότερο, αφού η Τουρκία μπορεί να χρησιμοποιήσει την Αιθιοπία, αλλά και το Σουδάν ως μοχλό πίεσης κατά της Αιγύπτου , προκειμένου η ίδια να αναδειχθεί σε ρυθμιστής της διαφοράς για την διαχείριση των νερών του Νείλου μεταξύ Αιθιοπίας-Σουδάν-Αιγύπτου.

Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επηρεάσει τις Τουρκοαιγυπτιακές σχέσεις προς το καλύτερο, γεγονός που θα είχε αρνητικές συνέπειες στην Ελληνοαιγυπτιακή συμμαχία στη ΝΑ Μεσόγειο, επηρεάζοντας την πλήρη οριοθέτηση της χάραξης των ΑΟΖ των δύο χωρών ανατολικότερα της Ρόδου, αλλά  και την στάση της Αιγύπτου τόσο στη Λιβύη, όσο και  στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο με το οποίο υφαρπάζεται μεγάλο μέρος της ΑΟΖ μας νοτίως της Κρήτης.

Η Τουρκία παράλληλα κάνει οτιδήποτε κρίνει αναγκαίο προκειμένου μέχρι να  εγκλωβίσει τη χώρα μας και να μην προβεί η Ελλάδα σε έρευνα για ύπαρξη υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης και εντός της ΑΟΖ μας

Έτσι έχουμε σε εξέλιξη μείζονα πρόκληση από την τουρκική η φρεγάτα Oruc REIS, η οποία  όχι απλά κινείται προκλητικά στην περιοχή των ερευνών του Nautical Geo νότια της Κρήτης αλλά προχώρησε και σε παρενόχληση του ερευνητικού πλοίου, όποτε αυτό έπλεε πέραν της απόστασης των 6 νμ  νοτίως της Μεγαλονήσου.

https://youtu.be/GIVwGMrHBpo?t=3

 Η κίνηση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Αθήνας και του υπουργού εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο οποίος  πέρα από την εντολή στην πρεσβεία μας στην Τουρκία για  επίδοση διαβήματος  διαμαρτυρίας, ο Έλληνας ΥΠΕΞ έκανε λόγο για ‘’παντελώς απαράδεκτη ενέργεια’’

Αναμένονται εξελίξεις επί του θέματος σίγουρα, αφού αυτό έχει τη δυναμική και τα χαρακτηριστικά να εξελιχθεί σε μείζονα ελληνοτουρκική κρίση για την οποία είχαμε αναφερθεί εκτενώς στο άρθρο μας  δέκα ημέρες νωρίτερα με τίτλο ,'Ωρα μηδέν'' σε Αιγαίο & Α. Μεσόγειο: Γιατί είναι πολύ πιθανό να δημιουργηθεί μεγάλη ελληνοτουρκική κρίση τους επόμενους μήνες

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR