Society

Τη δική του εκδοχή για τον σάλο που έχει ξεσπάσει με το efood έδωσε εργαζόμενος

Στο στόχαστρο η efood μετά τη δημοσιοποίηση "τελεσίγραφου" που έδωσε σε εργαζόμενούς της. Η θέση ανθρώπου που εργάζεται εκεί εδώ και δύο χρόνια και το χρονικό της υπόθεσης.

Τη δική του εκδοχή για τον σάλο που έχει ξεσπάσει με το «τελεσίγραφο» που έθεσε η εταιρεία διανομής φαγητού efood σε εργαζόμενούς της, ζητώντας να εργαστούν ως freelancers αλλιώς δεν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις, δίνει εργαζόμενός της μέσω Facebook.

Ο ίδιος, όπως γράφει, εργάζεται στην efood εδώ και δύο χρόνια και πληρώνεται «την πρώτη του μήνα» και «όσες υπερωρίες μπορεί να χρειαστούν τις οποίες δεν με αναγκάζει κανένας να τις κάνω αλλά το επιλέγω μόνος μου, παίρνω τις νόμιμες άδειες και αργίες».

Όπως ισχυρίζεται, στο lockdown η εταιρεία ήταν από τις λίγες «που προσλάμβανε, έδωσε δουλειά σε εργαζόμενους που ασχολιόντουσαν με τουριστικά και άλλους κλάδους που είχαν πληγεί και ας μην είχαν προϋπηρεσία».

CONTINUE READING

«Η εταιρεία μας προσφέρει full εξοπλισμό και ότι χρειαστούμε συμπεριλαμβανομένου και των διανομέων. Πλήρωνε taxi στο τηλεφωνικό κέντρο σε όσους ήθελαν να μετακινηθούν προς και από την εταιρεία στο lockdown ενώ στο πρώτο lockdown μας προπλήρωσε τον μισό μισθό του επόμενου μήνα για να νιώσουμε πιο άνετα» προσθέτει.

Ο ίδιος, μεταξύ άλλων, αναφέρει πως «οι CEOs της εταιρείας είναι από τους πιο ευγενικούς και προσιτούς ανθρώπους που έχω γνωρίσει που χάρη σε αυτούς έχουμε όλες αυτές τις συνθήκες».

Αναφερόμενος ευθέως στον σάλο με το «τελεσίγραφο», υποστηρίζει ότι επρόκειτο για «επικοινωνιακό λάθος που δεν μας αντιπροσωπεύει σαν εταιρεία και ήδη ανακλήθηκε».

Μάλιστα, στο τέλος της ανάρτησης έχει βάλει το hashtag #proudefooder.

Το χρονικό της υπόθεσης

Ο χαμός ξεκίνησε μετά την καταγγελία ότι 115 διανομείς της efood έλαβαν μήνυμα από την εταιρεία, το οποίο έλεγε ότι εάν δεν δεχθούν να εργάζονται ως freelancer με μπλοκάκι ή τίτλο χρήσης, αναλαμβάνοντας οι ίδιοι τις ασφαλιστικές τους εισφορές, δεν υπάρχει δυνατότητα ανανέωσης της υπάρχουσας σύμβασής τους.

Σε σχετική ανακοίνωση, το Συνδικάτο Επισιτισμού-Τουρισμού Ξενοδοχείων Νομού Αττικής ανέφερε:

«Η μη ανανέωση των τρίμηνων συμβάσεων μέσω της δουλεμπορικής εταιρείας Manpower Group αποδείχτηκαν το εργαλείο της efood ώστε, όποτε τη συμφέρει, να απαλλάσσεται από τα εργατικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των διανομέων. Τέτοιο εργαλείο είναι και η αξιολόγηση με τα batch, που με τα λεγόμενα κριτήρια παραγωγικότητας αυξήθηκε η εντατικοποίηση της δουλειάς, οι μεγάλες αποστάσεις παραλαβής και παράδοσης. Τελικά, αποδεικνύεται περίτρανα ότι είναι ψέματα όσα είχαν ειπωθεί στις συνεντεύξεις και στην εκπαίδευση σχετικά με το ότι στον έναν χρόνο εργασίας όσοι είναι με τη Manpower, αποκτούν τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους. Μάλιστα, η εταιρεία εκβιάζει τους συναδέλφους διανομείς με χαμηλή αξιολόγηση, με το δίλλημα ή άνεργος ή "συνεργάτης"».

Η efood, για όλα αυτά, ανέφερε πως επρόκειτο για «λανθασμένη διατύπωση που δεν εκφράζει την εταιρεία».

Σε νέο μήνυμα που απέστειλε την Παρασκευή στους εργαζόμενους πρότεινε είτε την ανανέωση της ισχύουσας σύμβασής τους μετά τη λήξη της με τους ίδιους όρους είτε τη μετατροπή τους σε freelancer.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR