Middle East
Updated at:

Γεωπολιτικός “σεισμός: Η Κίνα “παίρνει τα κλειδιά” στον Περσικό Κόλπο και δίνει “φιλί ζωής” στην Τουρκία

Οι επίσημες επαφές στην Τασκένδη μεταξύ του Κινέζου Υπουργού Εξωτερικών Wang Yi και του Σαουδάραβα ομολόγου του πρίγκιπα Faisal bin Farhan, λίγο περισσότερο από ένα μήνα μετά τη δυτική καταστροφή στο Αφγανιστάν, αποτέλεσαν το προοίμιο της κινοαραβικής συνόδου κορυφής στο Ningxia Hui τον περασμένο Αύγουστο και αξίζουν περισσότερης προσοχής από όση έχουν λάβει.

https://www.youtube.com/watch?v=Ypuaw6u01uY

Η συνάντηση, στο πλαίσιο μιας φιλόδοξης κινεζικής διπλωματικής περιοδείας στην περιοχή που περιλαμβάνει την Τουρκία, το Ιράν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και το Ομάν, έρχεται επίσης σε μια εποχή που οι σχέσεις μεταξύ Ριάντ και Ουάσινγκτον θα μπορούσαν να είναι καλύτερες και που ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία έχει ήδη μετατραπεί σε αντιπαράθεση μεταξύ Ιράν και Ισραήλ, την οποία η Σαουδική Αραβία έχει εγκαταλείψει για να επικεντρωθεί στη... φωλιά της Υεμένης, μια σύγκρουση που συνεχίζει να αποστραγγίζει τους πόρους του Βασιλείου σε μια εποχή που τα έσοδα από το πετρέλαιο έχουν μειωθεί σημαντικά.

https://www.youtube.com/watch?v=vTeX6cn7kTE

Με την Σαουδική Αραβία

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι προτεραιότητες του πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν περιλαμβάνουν την ενίσχυση των στρατηγικών σχέσεων με την Κίνα, με βάση την αντίθεση στην παρέμβαση στις αντίστοιχες εσωτερικές υποθέσεις τους. Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, η Κίνα δεν χρειάζεται να παράσχει ηθικές δικαιολογίες για εσωτερική κατανάλωση για να πουλήσει όπλα σε τρίτες χώρες, επειδή αδιαφορεί για το πώς κυβερνιούνται οι χώρες με τις οποίες ασχολείται, αλλά έχει ιδιαίτερα ζήλο για τη διαφύλαξη της εθνικής της κυριαρχίας και ασφάλειας και βέβαια για την κοινωνική σταθερότητα.

CONTINUE READING

Αυτό είναι ευπρόσδεκτο σε χώρες των οποίων τα πολιτικά πλαίσια διαφέρουν από αυτά της Δύσης και αντιλαμβάνονται τις ομιλίες κάτω από τη σημαία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών αξιών ως εξωτερική παρέμβαση. Συμφωνώντας σε αυτό, η επίτευξη ολοκληρωμένων στρατηγικών δεσμεύσεων με την Κίνα για την ασφάλεια και τη σταθερότητα συμβατή με το Όραμα για το 2030 του σαουδαραβικού Οίκου του Σαουδάραβα είναι σχεδόν μια απλή τυπικότητα. Τόσο που επίσημα κινεζικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι η Κίνα αποδίδει μεγάλη σημασία
στην ολοκληρωμένη και σταθερή στρατηγική εταιρική της σχέση με τους νέους Αραβες φίλους της, με τους οποίους συμφώνησε να υποστηρίξει τις πράσινες πρωτοβουλίες της Σαουδικής Αραβίας και της “Πράσινης Μέσης Ανατολής”, ενισχύοντας τη συνεργασία της στον τομέα της ενέργειας, αλλά και με επενδύσεις και χρηματοδότηση για τη Σαουδική Αραβία για την επίτευξη διαφοροποιημένης οικονομίας.

Σε γενικές γραμμές, ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών Wang πρότεινε μια πρωτοβουλία πέντε σημείων για την επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας στη Μέση Ανατολή, καλώντας την Κίνα να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προώθηση της μακροπρόθεσμης ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή μέσω μιας σειράς πρωτοβουλιών στις οποίες το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο.

Διαπραγματεύεται μια συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών με την Κίνα, η οποία ανοίγει την πόρτα για στενότερη και βαθύτερη συνεργασία σε υδρογονάνθρακες, νέες προμήθειες ενέργειας, διαδρόμους χερσαίου εμπορίου, καθώς και
μεταφορά τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής τεχνολογίας. Αυτό είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον για την επιθυμία της Σαουδικής Αραβίας να επιτύχει στρατηγική κυριαρχία, διαθέτοντας τουλάχιστον το 50 % των στρατιωτικών δαπανών στην εγχώρια παραγωγή και αναπτύσσοντας μια εγχώρια πολεμική βιομηχανία.

https://www.youtube.com/watch?v=Bx2x7qckR1E

Η προσοδοφόρα εμπορική ευκαιρία που προκύπτει από την πιθανότητα η κυβέρνηση Μπάιντεν να προχωρήσει στην ακύρωση ή τον περιορισμό των πωλήσεων όπλων στη Σαουδική Αραβία δεν έχει περάσει απαρατήρητη στην Κίνα, γνωρίζοντας ότι το Ριάντ κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ των παγκόσμιων εισαγωγέων όπλων, εκπροσωπώντας μερίδιο αγοράς 12%, με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο να αντιπροσωπεύουν το 73% και το 13% αντίστοιχα των συνολικών προμηθειών όπλων στο Ριάντ.

Η Κίνα έχει επιδείξει όχι μόνο την εμπορική ευκινησία, αλλά και μια αξιοσημείωτη οξυδέρκεια για τη διπλωματία μεταβλητής γεωμετρίας που λείπει σήμερα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το πλεονέκτημα του Πεκίνου έναντι της Ουάσινγκτον είναι ότι, όπως επιβεβαιώνουν οι ελιγμοί του Γουάνγκ Γι, είναι σε θέση να επιτύχει συμφωνίες με αντιθετικούς και ακόμη και εχθρικούς πρωταγωνιστές.

Με Τουρκία

Με αυτόν τον τρόπο, η Κίνα δίνει την ευκαιρία στην Τουρκία και στα κράτη του Κόλπου να μειώσουν την εξάρτησή τους από τις ΗΠΑ, ενώ προσφέρει στο Ιράν υλική υποστήριξη για την αντιμετώπιση των δυτικών κυρώσεων. Όλα αυτά ενώ οι μοναρχίες του Κόλπου έρχονται αντιμέτωπες με τις στρατηγικές προόδους του Ερντογάν σε εδάφη που κάποτε αποτελούσαν μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και με το Ιράν που διατηρεί μια αντιπαράθεση με τη Σαουδική Αραβία στην Υεμένη.

Αυτό υποδηλώνει ότι οι κινεζικοί διπλωματικοί υπολογισμοί περιλαμβάνουν τη διευκόλυνση ενός βαθμού συμφιλίωσης μεταξύ Άγκυρας και Ριάντ, κάτι που αποδεικνύει ότι η συμφωνία για εταιρείες όπλων της Σαουδικής Αραβίας που θα κατασκευάζουν τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και η προσέγγιση μεταξύ Ντόχα και Ριάντ είναι πιθανή. Ειδικά αν επικρατήσει η άποψη ότι οι ίδιοι παραδέχονται ότι ο πόλεμος στην Υεμένη έχει ήδη χαθεί και ο Μπιν Σαλμάν επιλέγει να περιορίσει τις απώλειές του, όπως έκαναν τα ΗΑΕ το 2019.

CONTINUE READING

Κίνα-Τουρκία

Αυτή θα ήταν σίγουρα η προτιμώμενη επιλογή για την Κίνα, η οποία καθιστά την απουσία συγκρούσεων κρίσιμο στοιχείο στη στρατηγική της για τον καθορισμό της οικονομικής της παρουσίας, για τον ίδιο λόγο που εργάζεται για να πείσει την Τουρκία να ενταχθεί στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης μαζί με μια ομάδα κεντρικών Ασιατικών χωρών.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR