Ο πρώτος ''αυτόχθονος'' δορυφόρος επικοινωνίας της Τουρκίας, Turksat 6A, ο οποίος προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί το 2022, θα εκτοξευθεί από την αμερικανική διαστημική εταιρεία SpaceX.
Όπως αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, μετά την ανάλυση των προσφορών και των επιλογών πολλών εταιρειών, επιλέχθηκε ο πύραυλος Falcon 9 της SpaceX, η οποία είναι η «καλύτερη επιλογή» τόσο από τεχνική όσο και από διοικητική και οικονομική άποψη, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Adil Karaismailoglu, την Παρασκευή.
Η Turksat και η SpaceX έχουν επίσης υπογράψει συμφωνία σχετικά με αυτό, πρόσθεσε.
Ο τούρκος υπουργός σημείωσε ότι οι φάσεις παραγωγής, ενσωμάτωσης και δοκιμής του δορυφόρου διεξάγονται στο Κέντρο Συστήσεων, Ένταξης και Δοκιμής Διαστημικών Συστημάτων (AIT).
Το έργο θα καταστήσει την Τουρκία μία από τις 10 χώρες που μπορούν να παράγουν δικό της δορυφόρο επικοινωνίας, υπογράμμισε.
Παράλληλα, σε πρόσφατο άρθρο μας στο Πενταπόσταγμα, είχαμε αναφερθεί στον κίνδυνο που μπορούσε να δημιουργηθεί από μία τέτοια εξέλιξη.
Σύμφωνα με τον Αμερικανό ειδικό M.Rubin, συνεργάτη στο ιστολόγιο Washington Examiner και στο ινστιτούτο American Enterprise Institute, τα σχέδια της Τουρκίας είναι πάρα πολύ επικίνδυνα για τον άξονα Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ-Αιγύπτου.
Ο ίδιος αναφέρει ότι “κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους, ο τουρκικός στρατός έχει κατασκευάσει μια βάση μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε ένα παλιό αεροδρόμιο στη Βόρεια Κύπρο( Λευκόνοικο), την οποία η Τουρκία έχει καταλάβει παράνομα για σχεδόν μισό αιώνα.
Αυτή η στρατιωτική βάση, σε συνδυασμό με τις δυνατότητες που θα της επιτρέψει ένας νέος τουρκικός δορυφόρος που έχει προγραμματιστεί να εκτοξεύσει το SpaceX του Έλον Μασκ, θα επεκτείνει το εύρος λειτουργίας των τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο.
Ο δορυφόρος αναμένεται να εκτοξευθεί το πρώτο τρίμηνο του 2023.
Προηγουμένως, ο δορυφόρος Turksat 5A εκτοξεύτηκε επίσης από την SpaceX τον Ιανουάριο του 2021.
Οι Τούρκοι θα αναπτύξουν βάσεις UAV στο Τσεσμέ, στην αεροπορική βάση του Νταλαμάν, στο Λευκόνικο στην Κύπρο και στην Τρίπολη της Λιβύης, δημιουργώντας ένα δίκτυο βάσεων drone, που θα απειλούν συνεχώς, μέρα και νύκτα, Ελλάδα και Κύπρο.
Εάν σε αυτές τις βάσεις προστεθεί και μία ακόμα στην Αλβανία, μετά την αγορά (με τουρκικά χρήματα) από τα Τίρανα, δήθεν ‘’άοπλων” BAYRAKTAR, τότε το σχέδιο της Τουρκίας γίνεται απολύτως κατανοητό.
Εκτιμάται ότι ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε σε μια αγορά αριθμού εξοπλισμένων drone, παράλληλα με την υπάρχουσα διαδικασία κατασκευής ελληνικής κατασκευής ελληνικού επιθετικού μη επανδρωμένου εναερίου οχήματος.