Economy
Updated at:

Απόφαση αυτοκτονίας: Το Σαλβαδόρ υιοθέτησε το bitcoin ως εθνικό νόμισμα με μόνο 400 κρυπτονομίσματα "καβάτζα"

Η πρώτη χώρα που υιοθέτησε το bitcoin ως επίσημο νόμισμα συναλλαγών έγινε την περασμένη Τρίτη το Σαλβαδόρ.

Την προηγουμένη ο πρόεδρος της μικρής σε έκταση Δημοκρατίας των 6,5 εκατ. κατοίκων είχε ανακοινώσει ότι η χώρα του διαθέτει ήδη 400 bitcoins και διευκρίνισε ότι θα συνεχίσει να αγοράζει και άλλα στο άμεσο μέλλον.

Πρόκειται για μια ρηξικέλευθη και ασφαλώς ριψοκίνδυνη πολιτική απόφαση λόγω των τεράστιων διακυμάνσεων της ισοτιμίας του bitcoin με το δολάριο, που όμως πιθανότατα θα βρει μιμητές – φημολογείται ότι και η κυβέρνηση του Παναμά σκέφτεται να υιοθετήσει ως εθνικό νόμισμα το bitcoin.

CONTINUE READING

Δεδηλωμένος στόχος του προέδρου του Σαλβαδόρ Ναγίμπ Μπουκέλε είναι, με την υιοθέτηση του bitcoin, να εξοικονομηθούν περί τα 400 εκατ. δολάρια ετησίως, χρήματα που καταβάλλουν οι πολίτες του Σαλβαδόρ ως προμήθεια για να εισπράξουν τα εμβάσματα των οικονομικών μεταναστών της χώρας προς την πατρίδα τους (εμβάσματα προερχόμενα κυρίως από τις ΗΠΑ).

Σύμφωνα με το Reuters, το έτος 2020 οι προμήθειες που εισέπραξαν οι τράπεζες από τα εμβάσματα έφτασαν στα 6 δισ. δολ., ποσό που αντιστοιχεί στο 23% του ΑΕΠ του Σαλβαδόρ.

CONTINUE READING

Μεγάλο ρίσκο

Το εθνικό νόμισμα του Σαλβαδόρ, το κολόν, είναι από το 2001 συνδεδεμένο με ισοτιμία 1 προς 1 με το αμερικανικό δολάριο.

Πέραν της εξοικονόμησης τεράστιων προμηθειών που καταβάλλονται για την είσπραξη εμβασμάτων, ο πρόεδρος Μπουκέλε ποντάρει σε μια μελλοντική (αλλά διόλου διασφαλισμένη) ανοδική πορεία της ισοτιμίας του bitcoin έναντι του δολαρίου για να σώσει την οικονομία της χώρας του, η οποία έχει ήδη χτυπήσει την πόρτα του ΔΝΤ διαπραγματευόμενη την εκταμίευση 1 δισ. δολαρίων.

Πρόκειται βέβαια για ένα πολύ τολμηρό και παρακινδυνευμένο στοίχημα, δεδομένων των τεράστιων διακυμάνσεων της ισοτιμίας bitcoin/δολαρίου τον τελευταίο χρόνο.

Διότι το Σεπτέμβριο του 2020 η ισοτιμία ήταν 10.000 δολάρια το bitcoin, για να εκτιναχθεί στα 63.000 δολάρια τον Φεβρουάριο του 2021, να κατακρημνιστεί στα 30.000 δολάρια τον Ιούλιο και να ανακάμψει στα περίπου 51.000 δολάρια στις αρχές του Σεπτέμβρη.

CONTINUE READING

Τα νέα από το Σαλβαδόρ αρχικά ενίσχυσαν το κρυπτονόμισμα, αλλά στη συνέχεια το καταβαράθρωσαν κάτω από τα 40.000 δολάρια, για να ανακάμψει μερικώς αργότερα στα 46.000 δολάρια.

Δεν έχει γίνει γνωστό σε ποια ισοτιμία αγόρασε τα 400 bitcoins ο Μπουκέλε. Αλλά αν μέσα σε ένα 24ωρο η ισοτιμία του νομίσματος έπεσε κατά 5.000 δολάρια, η πτώση μεταφράζεται σε (έστω και λογιστικές) απώλειες της τάξεως των 2 εκατ. δολαρίων για τα δημόσια οικονομικά της φτωχής χώρας της Κεντρικής Αμερικής, ενώ νωρίτερα είχε φτάσει να χάνει και 4 εκατ. δολάρια.

Για να ενθαρρύνει πάντως και να διαφημίσει τις καθημερινές συναλλαγές με το κρυπτονόμισμα, ο πρόεδρος Μπουκέλε έδωσε σε κάθε πολίτη της χώρας το δικαίωμα να «κατεβάσει» από το Διαδίκτυο ένα ψηφιακό πορτοφόλι με μπόνους 30 δολάρια σε bitcoin.

Παρά ταύτα, μόνο το 4,8% των κατοίκων της χώρας αντιλαμβάνεται πώς λειτουργεί το νέο σύστημα πληρωμών, ενώ στην πρωτεύουσα Σαν Σαλβαδόρ διοργανώθηκαν μαχητικές διαδηλώσεις κατά του bitcoin.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR