USA

Μπάιντεν: Δεν μπορούμε να εισβάλουμε σε όλες τις χώρες όπου βρίσκεται η Αλ Κάιντα

Στο περιθώριο των τελετών για την 20ή επέτειο από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπερασπίστηκε την απόφασή του για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, δηλώνοντας ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να «εισβάλουν» σε όλες τις χώρες όπου βρίσκεται η Αλ Κάιντα.

«Θα μπορούσε να επανακάμψει η Αλ Κάιντα; Ναι, όμως θα σας πω ότι έχουν ήδη επιστρέψει, σε άλλες περιοχές», είπε ο Μπάιντεν απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στο Σάνκσβιλ της Πενσιλβάνιας, όπου συνετρίβη πριν από 20 χρόνια ένα από τα τέσσερα αεροπλάνα που είχαν καταλάβει οι αεροπειρατές. «Ποια είναι η στρατηγική; Μήπως πρέπει να εισβάλουμε σε όλα τα μέρη όπου βρίσκεται η Αλ Κάιντα και να αφήσουμε στρατιώτες; Ας είμαστε σοβαροί», πρόσθεσε.

CONTINUE READING

Ο Μπάιντεν, που επικρίνεται δριμύτατα για τη χαοτική αποχώρηση από το Αφγανιστάν στα τέλη Αυγούστου, επανέλαβε ότι ήταν λάθος να προσπαθήσουν οι ΗΠΑ να ενώσουν τους Αφγανούς. Εκτίμησε εξάλλου ότι οι Αμερικανοί ολοκλήρωσαν την αποστολή τους όταν σκότωσαν τον Οσάμα μπιν Λάντεν, τον ιδρυτή της Αλ Κάιντα και εξουδετερώνοντας το δίκτυο στη βάση του στο Αφγανιστάν.

Τα πυρά Τραμπ

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δεν μετείχε σε καμία από τις εκδηλώσεις μνήμης για την 11η Σεπτεμβρίου, εμφανίστηκε σε αστυνομικό τμήμα, κοντά στον Πύργο Τραμπ του Μανχάταν. Σε αντίθεση με τα μηνύματα ενότητας που έστειλαν νωρίτερα Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι πολιτικοί, ο Τραμπ επέκρινε τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι διαπράχθηκε νοθεία στις εκλογές του 2020 και άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να διεκδικήσει μια νέα θητεία στον Λευκό Οίκο.

Ο Τραμπ μίλησε για τη «φρικτή» αποχώρηση των Αμερικανών από το Αφγανιστάν και την «ανικανότητα» του Μπάιντεν όσον αφορά το τέλος του μακροβιότερου πολέμου των ΗΠΑ.

«Είναι μια πολύ θλιβερή ημέρα για πολλούς λόγους. Είναι φρικτό αυτό που συνέβη» στο Αφγανιστάν, είπε στους αστυνομικούς που τον υποδέχτηκαν θερμά στο τμήμα. «Θα έλεγε κανείς ότι εγκαταλείψαμε, χρησιμοποίησαν τη λέξη συνθηκολόγηση. Δεν συνθηκολογήσαμε, το προσωπικό μας δεν συνθηκολόγησε και οι στρατιωτικοί μας ασφαλώς όχι», πρόσθεσε.

CONTINUE READING

Στη συνέχεια ο Τραμπ επισκέφθηκε έναν διπλανό πυροσβεστικό σταθμό όπου έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από τους πυροσβέστες.

Πρακτικές που θυμίζουν τις βιαότητες του Ισλαμικού Κράτους υιοθετούν οι Ταλιμπάν. Ομάδα μαχητών της οργάνωσης, με υψηλή θέση, έχουν στήσει ειδικό «σχολείο» προκειμένου να εκπαιδεύσουν παιδιά να γίνουν βομβιστές αυτοκτονίας, μακελάρηδες δηλαδή ικανούς να εξουδετερώσουν τον εχθερό.

Oι φανατικοί, όσοι θέλουν απεγνωσμένα να μοιάσουν στους τζιχαντιστές, επιθυμούν να λάβουν, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Sun, αυτού του είδους την εκπαίδευση, δηλώνοντας με την πράξη αυτοκτονίας την πίστη τους.

Οι μισοί περίπου από τους «σκληρούς» μαχητές των Ταλιμπάν είναι αφοσιωμένοι στην εκπαίδευση νεαρών, ενώ χρησιμοποιούν αμερικανικά οπλικά συστήματα μετά την ανατροπή της κυβέρνησης του Αφγανιστάν.

Στον εξοπλισμό που έχουν οι Ταλιμπάν περιλαμβάνονται στολές παραλλαγής, ειδικά γυαλιά για το βράδυ, καραμπίνες Μ4 και τυφέκια M16.

CONTINUE READING

Για πολεμική δράση σε κοντινή απόσταση, είναι οπλισμένοι με πιστόλια Γκλοκ και πιστόλια 1911.

«Το πρώτο πράγμα για να γίνει κανείς μέλος του τάγματος Badri 313 είναι να επιθυμεί τον μαρτυρικό θάνατο», εξηγεί ο Σουχάιμπ Σαίντ, μέλος των μαχητών που εκπαιδεύει τους μελλοντικούς βομβιστές αυτοκτονίας.

«Όλοι θέλουμε να γίνουμε μάτυρες με τον τρόπο που ορίζει ο Αλλάχ», προσθέτει ο Σαίντ.

«Υπάρχουν μαχητές που έρχονται ακόμη και παρακαλώντας και κλαίγοντας σε μας, ρωτώνταςγιατί δεν τους επιλέγουμε για βομβιστές αυτοκτονίας», εξηγεί ο υψηλός σε ιεραρχία μαχητής Χαφίζ Μπαντρί στη New York Post.

Η εκπαίδευση, για να εξελιχθεί κανείς σε βομβιστή αυτοκτονίας, διαρκεί από 40 ημέρες μέχρι έξι μήνες, ενώ περιλαμβάνει σκληρά στρατιωτική δράση, μαθήματα πάνω στη θρησκεία, όπως και πρακτική πάνω στον χειρισμό όπλων.

Η εκπαίδευση γίνεται σε πρώην δημοτικό σχολείο του Αφγανιστάν όπου παραδίδονταν κάποτε μαθήματα σε κορίτσια.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR