Economy
Updated at:

Συνάντηση για το λαθρεμπόριο καφέ: Διαφυγών φόρος στον συσκευασμένο

Το θέμα του λαθρεμπορίου και της περιστολής του, βρέθηκε στο επίκεντρο συζήτησης που είχε ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος, με εκπροσώπους εταιρείας καπνικών προϊόντων και της Ελληνικής Ένωσης Καφέ, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ, στο περίπτερο του Υπουργείου Οικονομικών (περίπτερο 15). Οι τρεις τους συμφώνησαν ότι το λαθρεμπόριο αποτελεί πληγή, όχι μόνο για την οικονομία, αλλά και για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια.

«Τα ευρήματα στα παράνομα τσιγάρα σύμφωνα με μελέτες του Γενικού Χημείου του Κράτους είναι από τρίχες, νύχια, πλαστικά μέχρι περιττώματα ζώων», τόνισε ο διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων της Παπαστράτος Α.Ε. Γιάννης Μαστροκώστας, επισημαίνοντας την απειλή για τη δημόσια υγεία. Πρόσθεσε, επίσης, ότι μόνο για το 2020 χάθηκαν στην Ελλάδα για τα δημόσια ταμεία 250 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για την περίοδο 2015-2020 το ποσό αυτό άγγιξε τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ.

CONTINUE READING

«Ακόμη κι ένας ιδιώτης μπορούσε να πάει σε γειτονικές μας χώρες και να μεταφέρει μέσα στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου του συσκευασμένο καφέ αμφιβόλου ποιότητας, ενίοτε παραποιημένο», είπε από την πλευρά του ο γραμματέας Ελληνικής Ένωσης Καφέ, Τάσος Γιάγκογλου, επισημαίνοντας ότι ο διαφυγών φόρος στον συσκευασμένο καφέ είναι 3 ευρώ ανά κιλό. «Αντιλαμβάνεστε τα κέρδη σε κάθε μετακίνηση του κάθε ιδιώτη. Φανταστείτε τις ανεξέλεγκτες διαστάσεις στην περίπτωση ολοκληρωμένου κυκλώματος», συμπλήρωσε.

«Ο νόμος αυτός που εισάγει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο, είναι αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς και διαβούλευσης του Υπουργείου Οικονομικών με όλους τους εμπλεκόμενους δημόσιους και ιδιωτικούς θεσμικούς φορείς και έχει κάνει παρεμβάσεις σε ζητήματα στρατηγικού σχεδιασμού, εποπτείας και ενδυνάμωσης των διωκτικών αρχών», ανέφερε ο κ. Βεσυρόπουλος. 

CONTINUE READING

«Πρώτη μας κίνηση ήταν η ουσιαστική αναβάθμιση του Συντονιστικού Επιχειρησιακού Κέντρου (ΣΕΚ) με γνώμονα τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο συντονισμό των ενεργειών μεταξύ των διωκτικών αρχών», επεσήμανε ο υφυπουργός, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο, το ΣΕΚ είχε συσταθεί το 2016, τέθηκε σε λειτουργία δύο χρόνια μετά, αλλά αδυνατούσε να λειτουργήσει αποτελεσματικά λόγω έλλειψης του απαιτούμενου προσωπικού και των περιορισμένων επιχειρησιακών αρμοδιοτήτων του. «Πλέον με το νέο νόμο το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο ενισχύεται με εξειδικευμένο προσωπικό και αποκτά διευρυμένες αρμοδιότητες που επεκτείνονται και στον έλεγχο κι άλλων προϊόντων λαθρεμπορίου, εκτός από τα υγρά καύσιμα, το οινόπνευμα και τα τσιγάρα, όπως ο καφές», είπε.
Σύμφωνα με στοιχεία που αναφέρθηκαν στη συζήτηση, οι διωκτικές αρχές με το ΣΕΚ έχουν προβεί σε πολύ σημαντικές δράσεις για την περιστολή του λαθρεμπορίου.

«Συνολικά από τον Ιούλιο του 2019 έως σήμερα προχώρησε στην εξάρθρωση δεκατριών πλήρως εξοπλισμένων εργοστασίων παραγωγής παράνομων τσιγάρων. Ο εξοπλισμός τους, που κατασχέθηκε και οι δεκάδες συλλήψεις που έγιναν ταυτόχρονα, έφεραν ένα καίριο πλήγμα στα δίχτυα του λαθρεμπορίου», δήλωσε ο κ. Βεσυρόπουλος.
Β. Καζ.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR