Health

Κορονοϊός: Αυτός είναι ο λόγος που σαρώνει η μετάλλαξη Δέλτα

Με τη μετάλλαξη Δέλτα να κυριαρχεί πλέον σε όλο τον πλανήτη, με την επικράτησή της στη χώρα μας να έχει φτάσει μέχρι και το 97% μόλις πριν από μερικές βδομάδες, το ερώτημα παραμένει: πώς έχει καταφέρει να επικρατήσει παγκοσμίως και σε τόσο μεγάλη έκταση; Μια παγκόσμια ομάδα ερευνητών έχει μάλλον την απάντηση, υποστηρίζοντας ότι η συγκεκριμένη παραλλαγή του ιού έχει την ικανότητα να αποφεύγει τα εξουδετερωτικά αντισώματα, ενώ παράλληλα είναι πιο μολυσματική σε σύγκριση με το αρχικό στέλεχος, σύμφωνα με νέα ευρήματα δημοσιευμένα στο Nature.

«Συνδυάζοντας εργαστηριακά πειράματα και επιδημιολογικά στοιχεία, αποδείξαμε ότι η μετάλλαξη Δέλτα αναπαράγεται και μεταδίδεται ευκολότερα από άλλες παραλλαγές. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι τα εξουδετερωτικά αντισώματα που παράγονται ως αποτέλεσμα προηγούμενης μόλυνσης ή εμβολιασμού είναι λιγότερο αποτελεσματικά στο να σταματήσουν αυτήν την παραλλαγή» σημειώνει ο Καθηγητής Ravi Gupta από το Ινστιτούτο Θεραπευτικής Ανοσολογίας και Λοιμώδους Νόσου στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, ένας από τους ανώτερους συγγραφείς της μελέτης.

CONTINUE READING

Με ποιον τρόπο μεταλλάσσεται ο ιός;

Όσο ο ιός  SARS-CoV-2 που προκαλεί τη λοίμωξη COVID-19 αναπαράγεται, τα λάθη που υπάρχουν στη γενετική του σύνθεση τον κάνουν να μεταλλάσσεται. Οι μεταλλάξεις δεν είναι απαραίτητα όλες πιο επικίνδυνες από το αρχικό στέλεχος, καθώς ορισμένες από τις μεταλλάξεις είτε καθιστούν τον ιό πιο μεταδοτικό ή πιο μολυσματικό, κάποιες τον βοηθούν να αποφύγει την ανοσολογική απόκριση, καθιστώντας δυνητικά τα εμβόλια λιγότερο αποτελεσματικά, ενώ άλλα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού έχουν μικρότερη επίδραση.

Η μεθοδολογία της έρευνας

Με στόχο να διερευνηθεί η ικανότητα της μετάλλαξης Δέλτα να παρακάμπτει την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού, η ομάδα απομόνωσε ορό από δείγματα αίματος παρμένα από τη βάση του Εθνικού Ινστιτούτου Ερευνών Υγείας της Βρετανίας (NIHR BioResource).

Τα δείγματα προήλθαν από διαφορετικά άτομα που είτε είχαν μολυνθεί από τον ιό ή είχαν εμβολιαστεί με το σκεύασμα της Astrazeneca ή της Pfizer. Ο ορός του αίματος περιέχει αντισώματα που αυξάνονται ως αντίδραση σε κάποια μόλυνση ή στην χορήγηση του εμβολίου.

CONTINUE READING

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η μετάλλαξη Δέλτα ήταν 5,7 φορές λιγότερο ευαίσθητη στα δείγματα ατόμων που είχαν μολυνθεί προηγουμένως και οκτώ φορές λιγότερο ευαίσθητη στα δείγματα των ατόμων που είχαν εμβολιαστεί, σε σύγκριση με την παραλλαγή Άλφα. Με απλά λόγια, ένα εμβολιασμένο άτομο χρειάζεται οκτώ φορές περισσότερα αντισώματα για να εμποδίσει τον ιό.

Επιπλέον, μια περαιτέρω ανάλυση σε περισσότερους από 100 εμβολιασμένους υγειονομικούς από τρία νοσοκομεία στο Νέο Δελχί της Ινδίας, μια χώρα που σημαδεύτηκε ιδιαίτερα από τη μετάλλαξη Δέλτα, αποκάλυψε ότι η συγκεκριμένη παραλλαγή μεταδόθηκε μεταξύ του εμβολιασμένου προσωπικού σε μεγαλύτερο βαθμό σε σύγκριση με την παραλλαγή Άλφα.

CONTINUE READING

Οι καθοριστικοί παράγοντες της αυξημένης μεταδότικότητας της μετάλλαξης Δέλτα

Χρησιμοποιώντας τρισδιάστατα μικρού μεγέθους όργανα αεραγωγών οι επιστήμονες μελέτησαν τι συμβαίνει όταν ο ιός φτάνει στην αναπνευστική οδό. Η ομάδα χρησιμοποίησε έναν ζωντανό ιό και μια συνθετική μορφή του ιού που μιμείται βασικές μεταλλάξεις της παραλλαγής Δέλτα – και το χρησιμοποίησε για να μολύνει τα όργανα.

Τα αποτελέσματα ανέδειξαν ότι η μετάλλαξη Δέλτα εισχωρούσε με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στα κύτταρα του ξενιστή σε σύγκριση με τις άλλες παραλλαγές. Ο λόγος είναι ότι οι ακίδες στην επιφάνεια του ιού υπερτερούσαν αριθμητικά. Επιπλέον, με την είσοδο του ιού στα κύτταρα, η συγκεκριμένη παραλλαγή έβρισκε ιδιαίτερα προσοδοφόρο έδαφος για να πολλαπλασιαστεί αποτελεσματικότερα. Αυτοί οι δύο παράγοντες καθιστούν τη συγκεκριμένη μετάλλαξη κυρίαρχη σε σύγκριση με προηγούμενες παραλλαγές του ιού.

CONTINUE READING

Μπορεί η μετάλλαξη να επηρεάσει και τους εμβολιασμούς; 

Σύμφωνα με τον καθηγητή Anurag Agrawal από το Συμβούλιο Επιστημονικής και Βιομηχανικής Έρευνας στο Νέο Δελχί και συγγραφέας της έρευνας προσθέτει ότι: «Η μόλυνση των εμβολιασμένων εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης με την παραλλαγή Δέλτα είναι ένα σημαντικό πρόβλημα, καθώς άτομα με υποκείμενα νοσήματα ενδέχεται να διατρέχουν κίνδυνο σοβαρής νόσου. Θα πρέπει επειγόντως να εξετάσουμε τρόπους ενίσχυσης της ανοσολογικής απόκρισης των εμβολίων έναντι των παραλλαγών μεταξύ των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Τα μέτρα για τον περιορισμό του ιού θα συνεχιστούν και στην εποχή μετά το εμβόλιο».

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR