Παγκόσμια ανησυχία προκαλεί η είδηση του θανάτου ενός 12χρονου στην Ινδία από τον ιό Nipah που είναι κατά πολύ φονικότερος του κορονοϊού
Ανησυχία για το ενδεχόμενο ακόμα και νέας πανδημίας προκαλεί στους επιστήμονες η είδηση για τον θάνατο ενός 12χρονου αγοριού στην Ινδία από τον ιό Nipah ο οποίος είναι κατά πολύ φονικότερος από τον κορονοϊό. Ο θάνατος του 12χρονου καταγράφηκε την Κυριακή σε νοσοκομείο στην Κεράλα, μια περιοχή η οποία ήδη ταλανίζεται από τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού στην Ινδία.
Αυτό που προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία είναι το γεγονός ότι το παιδί επισκέφθηκε ακόμα δύο νοσοκομεία πριν να καταλήξει στο τρίτο νοσηλευτικό ίδρυμα με αποτέλεσμα να έρθει σε δυνητική επαφή με εκατοντάδες ανθρώπους. Σύμφωνα με το NDTV ήδη 11 άτομα που ήρθαν σε επαφή με τον 12χρονο έχουν παρουσιάσει ύποπτα συμπτώματα.
Τις προηγούμενες φορές που είχαν καταγραφεί εξάρσεις του ιού Nipah ή NiV η θνητότητα κυμάνθηκε από το 40% έως το 75% σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας καθιστώντας τον απείρως πιο φονικό από τον κορονοϊό που βασανίζει την υφήλιο τους τελευταίους μήνες.
«Ο ιός αυτός έχει δείξει ότι μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο όταν έχουμε τέτοια ξεσπάσματα προκαλώντας ανησυχία για τη δυναμική του Nipah να προκαλέσει μια πανδημία» ανέφερε από την πλευρά του Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων (CDC).
Οι αρχές της Ινδίας έχουν βάλει σε καραντίνα περισσότερες από 100 πιθανές επαφές του 12χρονου με 48 εξ αυτών να είναι υπό παρακολούθηση σε νοσοκομείο στην Κεράλα ενώ παράλληλα ανακοινώθηκε διαδικασία ιχνηλάτησης «πόρτα-πόρτα».
Ποιος είναι ο ιός Nipah
Ο ιός Nipah εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Μαλαισία και τη Σιγκαπούρη το 1999 όταν τότε σε 300 περιστατικά καταγράφηκαν 100 θάνατοι. Τότε, μάλιστα, αποφασίστηκε η θανάτωση 1 εκατομμυρίου γουρουνιών για να ελεγχθεί η διασπορά του ιού.
Σύμφωνα με το CDC τα συμπτώματα του Nipah είναι παρόμοια με αυτά του κορονοϊού – πυρετός, βήχας, πονόλαιμος και δύσπνοια – γεγονός που κάνει πιο δύσκολη τη διάγνωσή του.
Το δυσάρεστο είναι ότι δεν έχει υπάρξει εμβόλιο για τον συγκεκριμένο ιό και η θεραπεία του περιορίζεται στην αντιμετώπιση των επιπλοκών του.
Αυτή είναι η δεύτερη φορά που η Κεράλα αντιμετωπίζει ξέσπασμα του ιού αυτού καθώς το 2018 είχαν χάσει τη ζωή τους από την ασθένεια αυτή δεκάδες άνθρωποι.