Greek-Turkish Relations

Η Ελλάδα σε κλοιό: Γεωπολιτικές και οικονομικές ανακατατάξεις φέρνουν οι νέες...παρτίδες των Τούρκων με τον αραβικό κόσμο

Σήμα κινδύνου και για την χώρα μας αποτελούν οι νέες...παρτίδες των Τούρκων με τον αραβικό κόσμο.

Συγκεντρώνοντας τις εξελίξεις αναφορικά με τις επαναπροσδιοριζόμενες σχέσεις Τουρκίας-Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, το πρακτορείο ειδήσεων Reuters δημοσίευσε μια ολοκληρωμένη ανάλυση. "Ο Πρόεδρος Ερντογάν αισθάνθηκε τον αντίκτυπο της γεωπολιτικής έντασης", ανέφερε η ανάλυση.

Σύμφωνα με το Reuters, η Άγκυρα, η οποία άρχισε να ακολουθεί μια πιο μετριοπαθή πολιτική στις εξωτερικές σχέσεις από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, πρόσφατα καθιέρωσε στενές σχέσεις με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) στην διεθνή ατζέντα.

Το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ σε προηγούμενο άρθρο του έχει εξηγήσει τον κίνδυνο για την Ελλάδα από την προσέγγιση ΗΑΕ-Τουρκίας

Στην ανάλυση, το Reuters χρησιμοποίησε τον τίτλο "Η Τουρκία και τα ΗΑΕ πήραν τον έλεγχο των διαφορών που τροφοδότησαν την ένταση και έβλαψαν την οικονομία", ενώ Τούρκοι και αξιωματούχοι των ΗΑΕ που μίλησαν στο πρακτορείο μοιράστηκαν τα παρασκήνια των συνομιλιών. Στο αρχείο, που ετοιμάστηκε σε μορφή ανάλυσης ειδήσεων αναφέρεται μεταξύ άλλων: “Μετά από χρόνια προσβολών, αξιωματούχοι και διπλωμάτες λένε ότι οι εχθροί της Τουρκίας και των ΗΑΕ έχουν μειώσει τις εντάσεις που έχουν οδηγήσει σε πολλές συγκρούσεις, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου στη Λιβύη. Ενώ οι πολιτικές διαφορές μεταξύ των δύο χωρών είναι πολύ σοβαρές, οι δύο χώρες αναμένεται να επικεντρωθούν σε οικονομικά ζητήματα και όχι στην επίλυση προβλημάτων και στην επίλυση του ιδεολογικού χάσματος που έχει γίνει το ρήγμα της Μέσης Ανατολής”.

Επισημαίνοντας ότι οι ηγέτες και των δύο χωρών συναντήθηκαν μετά από αξιωματούχους πληροφοριών και κυβερνήσεων που προετοίμασαν το έδαφος, το Reuters υπενθύμισε ότι «ο Ερντογάν είπε πριν από ένα χρόνο ότι η Τουρκία θα μπορούσε να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με το Αμπού Ντάμπι, κάτι που βελτίωσε τις σχέσεις της με το Ισραήλ». Μιλώντας στο Reuters, αξιωματούχος των ΗΑΕ είπε: "Τα ΗΑΕ εξετάζουν τις προοπτικές εδραίωσης των σχέσεων", σηματοδοτώντας ότι μπορούν να γίνουν κινήσεις όσον αφορά τις εμπορικές και επενδυτικές ευκαιρίες σε τομείς όπως η υγεία, η ενέργεια και οι μεταφορές.

Στο άρθρο του Reuters, στο οποίο αναφέρεται ότι η Τουρκία έχει προσπαθήσει να αμβλύνει τις σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο πριν από τα ΗΑΕ, διπλωμάτης από μία από τις χώρες του Κόλπου είπε: «Προχωρούν πολύ γρήγορα. Πολύ πιο γρήγορα από όσο φαντάζονται οι περισσότεροι. Γύρισαν ήδη σελίδα», είπε.

Το ζήτημα βέβαια είναι αν ισχύουν όλα αυτά ποια είναι η αντίδραση της ελληνικής πλευράς...Επιβάλλεται μέγιστη προσοχή μην βρεθούμε...εκτός νυμφώνος χωρίς να το καταλάβουμε! 

Ένας ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος, ο οποίος έκανε μια δήλωση σχετικά με το θέμα, είπε: “Η συνάντηση του Ερντογάν με τον Σεΐχη Μοχάμεντ ήταν ένα σημαντικό βήμα προς την εξάλειψη της πανούκλας που έβλαψε τις σχέσεις. Οι δύο χώρες μπορούν να συνεργαστούν στη Μέση Ανατολή. Αλλά πρώτα, πρέπει να γίνουν οικονομικά βήματα. Άλλα θέματα δεν έχουν ακόμη συμφωνηθεί, αλλά υπάρχει διάθεση να επιλυθούν τα περισσότερα από αυτά τα ζητήματα”, είπε.

Επισημαίνοντας ότι η ένταση μεταξύ των δύο χωρών ξεκίνησε την Αραβική Άνοιξη, το Reuters έγραψε ότι η Άγκυρα υποστηρίζει τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και ότι τα ΗΑΕ αντιλαμβάνονται τη Μουσουλμανική Αδελφότητα ως πολιτική απειλή και ασφάλεια. Δηλώνοντας ότι οι εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών συνεχίστηκαν με την κρίση του Κατάρ τα τελευταία χρόνια, το Reuters τόνισε ότι τα μέρη ήρθαν αντιμέτωπα και για το λιβυκό ζήτημα.

«Τούρκοι αξιωματούχοι και διπλωμάτες του Κόλπου λένε ότι οι γεωπολιτικές εντάσεις των δύο χωρών έχουν οικονομικό κόστος. Επιπλέον, αυτή η κατάσταση έχει αυξηθεί με το ξέσπασμα του Covid-19. Το οικονομικό κόστος έγινε ιδιαίτερα αισθητό από τον Ερντογάν. Ένας επίμονος πληθωρισμός 19 % αύξησε το κόστος και οι κρατικές τράπεζες πούλησαν συναλλαγματικά αποθέματα 128 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να στηρίξουν τη λίρα.

Ένας άλλος Τούρκος αξιωματούχος, ο οποίος δεν ήθελε να κατονομαστεί, δήλωσε: «Οι τεταμένες σχέσεις στην περιοχή δεν είναι βιώσιμες για την Τουρκία, τα ΗΑΕ και τη Σαουδική Αραβία».

Επισημαίνοντας ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν μποϊκοτάρουν τουρκικά προϊόντα όπως η Σαουδική Αραβία, το Reuters υπενθύμισε ότι το ταμείο πλούτου του Αμπού Ντάμπι επενδύει σε εταιρείες όπως η Getir και η Trendyol στην Τουρκία.

 

Άραβες επιχειρηματίες στην Τουρκία για να επενδύσουν

 

Και μιας και ο λόγος για την αραβική επιχειρηματική δραστηριότητα στην Τουρκία αξίζει αναφοράς πως η Αραβοτουρκική Ένωση Επιχειρηματιών (ARTIAD), που αποτελείται από Τούρκους επιχειρηματίες αραβικής καταγωγής και καθοδηγεί Άραβες επενδυτές στην περιοχή του Κόλπου, είχε μαζί με στελέχη της Isra Holding συνάντηση με θέμα «Επενδυτικές ευκαιρίες στην Τουρκία» για να αξιολογήσουν νέες επενδυτικές ευκαιρίες στη γείτονα χώρα.

Η ανάπτυξη ακινήτων και ο αστικός μετασχηματισμός ήταν το αντικείμενο στο οποίο στελέχη της Isra Holding έκαναν παρουσίαση σχετικά με το νέο μοντέλο χρηματοδότησης στους συμμετέχοντες. Μοιράστηκαν επίσης με τους επενδυτές τα πλεονεκτήματα του τρέχοντος V Mall Istanbul στο Başakşehir και τα έργα V Orman Resort, το τουριστικό συγκρότημα στο Bolu Mudurnu.

Τα μέλη της ARTİAD σημείωσαν ότι βλέπουν τα έργα με θέρμη και προσκαλούν ομάδες Αραβών επενδυτών στην Κωνσταντινούπολη για συνεργασία.. Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ARTİAD Cemalettin Kerim δήλωσε: “Με την υψηλή κερδοφορία και τη σταθερή αύξηση της αξίας, οι Άραβες επενδυτές, ειδικά στην περιοχή του Κόλπου, βλέπουν τα τουρκικά ακίνητα ως ένα ισχυρό επενδυτικό εργαλείο. Σε αυτή την εκδήλωση, είχαμε την ευκαιρία να δούμε τα νέα έργα της Isra Holding μαζί με τα μέλη μας. Αναλύοντας το υψηλό επενδυτικό δυναμικό των έργων, οι επενδύσεις μας προσβλέπουν και στα δύο έργα με τα πλεονεκτήματα της περιοχής”

Ο Αμπντουραχίμ Ταβλί, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Isra Holding, δήλωσε: “Οι Αραβο-Τούρκοι φίλοι μας επενδυτές στην εκδήλωση έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τα έργα μας. Θα ήθελα να μεταφέρω τα καλά νέα ότι οι νέοι φίλοι μας επενδυτές θα ενταχθούν στη δομή πολλαπλών συνεργασιών μας στο εγγύς μέλλον”...

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR