Μητσοτάκης στη ΔΕΘ
Politics
Updated at:

«Πονοκέφαλος» για την κυβέρνηση οι ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά - Τι σχεδιάζει να εξαγγείλει στην ΔΕΘ ο Μητσοτάκης

Εξαγγελίες στην κατεύθυνση στήριξης του εισοδήματος των πολιτών, με στόχο να αποτελέσουν κι ένα αντιστάθμισμα στο κύμα ακρίβειας που επιβαρύνει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, αναμένεται να εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Δ.Ε.Θ…

Στην κυβέρνηση υπάρχει η εκτίμηση ότι οι ανατιμήσεις θα είναι παροδικές και δεν θα επεκταθούν και μεγάλη γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών. Ωστόσο αν οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ αυξηθούν σημαντικά – έως και 50% είναι η πρόβλεψη – τότε είναι “μονόδρομος” η αύξηση σε βασικά προϊόντα στο “καλάθι της νοικοκυράς”. 

CONTINUE READING

Σημαντική θα είναι και η επιβάρυνση στο λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων, οι αντοχές των οποίων έχουν ήδη δοκιμαστεί την περίοδο της πανδημίας. “Αγκάθια”, εκτός από την ενέργεια είναι και οι αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών διεθνώς αλλά και στα ναύλα. Τρεις παράγοντες που εκτινάσσουν τις τιμές αγαθών και υπηρεσιών παγκοσμίως στα ύψη.

Το “κύμα” ανατιμήσεων ωθεί την κυβέρνηση να προχωρήσει σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις τις οποίες θα ανακοινώσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός από της βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, στις 11 Σεπτεμβρίου. 

Ωστόσο πόσο μεγάλο μπορεί να είναι το εύρος της κρατικής παρέμβασης; Είναι ενδεικτικές οι δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης ‘Αδωνι Γεωργιάδη… «Δεν έχουμε αρμοδιότητα στον πλανήτη, παρά μόνο στην ελληνική επικράτεια» δήλωσε μιλώντας στη Βουλή. Τι θα εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός στη Δ.Ε.Θ.; Καθώς τα περιθώρια παρεμβάσεων των κυβερνήσεων σε μια παγκοσμιοποιημένη ελεύθερη αγορά είναι σχεδόν μηδαμινά, η κυβέρνηση ρίχνει καταρχήν το βάρος στα τιμολόγια της ΔΕΗ.

CONTINUE READING

Σύμφωνα με πληροφορίες μελετάται σχέδιο ελάφρυνσης στους λογαριασμούς του ρεύματος, κυρίως των ευάλωτων νοικοκυριών. Παράλληλα στη Δ.Ε.Θ. ο Πρωθυπουργός αναμένεται να εξαγγείλει έκτακτες και μόνιμες μειώσεις φόρων και εισφορών για το 2022 και μόνιμες φοροελαφρύνσεις για το 2023, ενώ η κυβέρνηση αναμένει να αποδώσουν καρπούς οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και να εξασφαλίσει επέκταση του προγράμματος «Γέφυρα» έως το τέλος του χρόνου. 

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, εφόσον η πρόβλεψη για το ΑΕΠ δεν είναι θετικότερη από το αναμενόμενο, τα δημοσιονομικά περιθώρια για μέτρα ελάφρυνσης είναι συγκεκριμένα… Το βέβαιο μέτρο, εφόσον η ανάπτυξη για το 2020 “κλειδώσει” στο 3,6%, είναι η μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 24% στο 22% που θα ισχύσει το 2022.  

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR