World

Το Ισραήλ στηρίζει την εκλογή του υιού Χαφτάρ για Πρόεδρο της Λιβύης - ''Χαστούκι'' στην Τουρκία

Αξιωματούχοι των ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών συναντήθηκαν μυστικά αυτόν τον μήνα με τον γιο του κορυφαίου πολέμαρχου της Λιβύης Στρατάρχη Χαφτάρ, για να συζητήσουν την προεδρική του υποψηφιότητα το 2021,  γεγονός που υποδηλώνει ότι το Ισραήλ υποστηρίζει την προσπάθειά του, δήλωσε πηγή ενήμερη για τη συνάντηση στο "Washington Free Beacon".

Ο Σαντάμ Χάφταρ αναζητά αθόρυβα τη δυτική υποστήριξη για την εκστρατεία του, η οποία αναμένεται να τον φέρει ενάντια στον Σάιφ αλ Ισλάμ Καντάφι, τον γιο του πρώην ισχυρού άνδρα Μουαμάρ Καντάφι. Ο Haftar θεωρείται ως πληρεξούσιος του πατέρα του Khalifa Haftar, ο οποίος έχει υπηκοότητα των ΗΠΑ και της Λιβύης και είναι ο Διοικητής του εθνικού στρατού της Λιβύης.

Η νίκη του Χάφταρ θα μπορούσε να οδηγήσει σε στενότερες σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Λιβύης, η οποία δεν αναγνωρίζει το εβραϊκό κράτος. Τον περασμένο χρόνο, το Μαρόκο, το Σουδάν, το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συμφώνησαν να εξομαλύνουν τους δεσμούς με το Ισραήλ.

Κατά τη συνάντηση με αξιωματούχους της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών, η οποία πραγματοποιήθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο νεότερος Χάφταρ συζήτησε "την κατάσταση στην περιοχή" και "τη φιλοδοξία του για σταθερότητα στη χώρα του", καθώς και την υποστήριξή του στη "δημοκρατία στο νόμο και την  τάξη ».

CONTINUE READING

Σύμφωνα με την πηγή που είναι ενήμερη για τη συνάντηση, «Οι Ισραηλινοί τον στηρίζουν».

Η ισραηλινή πρεσβεία δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο. Οι υπηρεσίες πληροφοριών του Ισραήλ πιστεύεται από καιρό ότι υποστηρίζουν τον πατέρα του Χάφταρ, αλλά η ισραηλινή κυβέρνηση δεν το δήλωσε δημόσια.

Οι γενικές εκλογές στη Λιβύη έχουν προγραμματιστεί για τις 24 Δεκεμβρίου 2021, τις πρώτες από το 2014. Οι προσπάθειες για προγραμματισμό των εκλογών το 2018 και το 2019 καθυστέρησαν λόγω του εμφυλίου πολέμου στη χώρα. Νωρίτερα αυτό το μήνα, το λιβυκό κοινοβούλιο επιβεβαίωσε την προσωρινή κυβέρνηση με προσωρινό πρωθυπουργό και προεδρικό συμβούλιο.

Πηγές των ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών αναμένουν ότι οι εκλογές θα είναι μια μάχη μεταξύ του Χάφταρ και του Σάιφ Αλ-Ισλάμ Καντάφι, σύμφωνα με έκθεση στο Israel Hayom.

Η υποψηφιότητα του Καντάφι φέρεται να υποστηρίζεται από τη διοίκηση του Βλαντιμίρ Πούτιν, η οποία φέρεται να συναντήθηκε με τον υποψήφιο στη Μόσχα τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα "Corriere della Sera".

Ο Καντάφι, ο οποίος υπηρέτησε ως «de facto πρωθυπουργός» τις τελευταίες ημέρες του καθεστώτος του πατέρα του, βρίσκεται στο στόχαστρο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε στο "Free Beacon" ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν λαμβάνουν θέση σχετικά με τους Λίβυους υποψήφιους, αλλά πρόσθεσε ότι ο Καντάφι παραμένει στη λίστα κυρώσεων των ΗΠΑ.

«Ενώ δεν παίρνουμε θέση για τους υποψηφίους, θα σημειώσουμε ότι ο Σάιφ αλ-Ισλάμ Καντάφι τελεί υπό τις κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών και των ΗΠΑ και επίσης υπόκειται σε έκτακτο ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο», είπε ο εκπρόσωπος.

Ο Χάφταρ, λοχαγός στον βαθμό στον εθνικό στρατό της Λιβύης, ισχυρίζεται ότι έχει ένα κοσμικό, δημοκρατικό όραμα για τη Λιβύη, σύμφωνα με τον πατέρα του.

https://www.youtube.com/watch?v=_9gOW7Gdaus

Αλλά έχει επίσης δεχθεί επικρίσεις από τα Ηνωμένα Έθνη και τους Λίβυους ακτιβιστές, καθώς φέρεται να επιτέθηκε με ένα Τάγμα, με λεία σχεδόν μισό δισεκατομμύριο δολάρια από την Κεντρική Τράπεζα της Λιβύης το 2017.

Ο πατέρας του Χάφταρ, Χαλίφα Χάφταρ, ήταν έμπιστος πρώην στρατιωτικός ηγέτης υπό τον Μουαμάρ Καντάφι πριν αποστατήσει και ενταχθεί στη  CIA τη δεκαετία του 1990. Πέρασε σχεδόν 20 χρόνια στη βόρεια Βιρτζίνια και επέστρεψε στη Λιβύη το 2011.

Ως αρχηγός του εθνικού στρατού της Λιβύης, ο γέροντας Χάφταρ απολαμβάνει τη δυτική υποστήριξη εδώ και χρόνια.

Αλλά αυτές οι συμμαχίες επαναπροσδιορίστηκαν μετά την έναρξη στρατιωτικής πολιορκίας της Τρίπολης το 2019, κατά της  τότε αναγνωρισμένης  κυβέρνησης του Σάρατζ από τα Ηνωμένα Έθνη 

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επέπληξε δημόσια τον Λιβύη πολέμαρχο , τον οποίο η Γαλλία υποστήριζε για χρόνια , για την αιματηρή στρατιωτική εκστρατεία και ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων τον κατηγόρησαν για  εγκλήματα πολέμου.

Ωστόσο, η πολιορκία δεν φάνηκε να βλάπτει τη σχέση του Χάφταρ με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, οι οποίοι μίλησαν τηλεφωνικά με τον τέως Πρόεδρο των  ΗΠΑ να δηλώνει ότι  «αναγνώρισε τον σημαντικό ρόλο του στρατάρχη Χάφταρ στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την εξασφάλιση των πετρελαϊκών πόρων της Λιβύης».

CONTINUE READING

Τι εξυπηρετεί την Ελλάδα;

Από τις παραπάνω εξελίξεις, αντιλαμβανόμαστε ότι αυτές ευνοούν την Ελλάδα για τους εξής λόγους:

Πρώτον επεκτείνεται η αντιπαλότητα Ισραήλ-Τουρκίας και στη Λιβύη, αφού ο Στρατάρχης Χαφτάρ και κατά συνέπεια και ο γιός του είναι κόκκινο πανί για τον  Ερντογάν. Συνεπώς το ρήγμα των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ θα βαθύνει ακόμη περισσότερο.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Στρατάρχης Χαφτάρ έχει ταχθεί υπέρ της ακύρωσης του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, γεγονός που ευνοεί την χώρα μας.

Δεύτερον, το γεγονός ότι οι ΗΠΑ τάσσονται ενάντια στον γιό Καντάφι  ο οποίος τελεί υπό τις κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών και των ΗΠΑ  ενώ εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο σε βάρος του, καταδεικνύουν την αρνητική στάση της Ουάσιγκτον.

Αυτό ενισχύει έμμεσα μεν αποφασιστικά δε την εκλογή του υιού Χαφτάρ με ανάλογη θετική επίδραση για την Ελλάδα.

Τρίτον, πιθανή επικράτηση του υιού Χαφτάρ θα έχει ως συνέπεια την ισχυροποίηση  της επιρροής του φίλου και σύμμαχου κράτους του Ισραήλ στη Βόρεια Αφρική και την αποδυνάμωση της τουρκικής διείσδυσης.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR