ΜΕΘ
Health Sciences

Κορονοϊός: Η ασυμπτωματική και σιωπηλή απειλή που εμφανίζεται...μετά τον ιό

Ανώδυνη και σιωπηλή, η νεφρική βλάβη αναγνωρίστηκε ως ένας ακόμα κίνδυνος για πολλούς επιβιώσαντες από τη μάχη με τον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, η βλάβη στα νεφρά μπορεί να εμφανιστεί σε ασθενείς που αναρρώνουν στο σπίτι και η εξέλιξή της εξαρτάται από τη σοβαρότητα της νόσου COVID-19. Ακόμα και οι μη νοσηλευόμενοι ασθενείς, χωρίς ιστορικό, διατρέχουν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο ανάπτυξης νεφρικής νόσου τελικού σταδίου, σε σύγκριση με κάποιον που δεν νόσησε ποτέ από COVID.

Τα ευρήματα, τα οποία δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Αμερικανικής Εταιρείας Νεφρολογίας, αποκαλύπτουν ακόμα ένα πρόβλημα υγείας που αφήνει πίσω του ο ιός, ο οποίος έχει μολύνει πάνω από από 200 εκατ. ανθρώπους παγκοσμίως.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, 7,8 επιπλέον άνθρωποι ανά 10.000 ασθενών με ήπια ή μέτρια νόσηση COVID, χρειάζονται αιμοκάθαρση ή μεταμόσχευση νεφρού.

«Αυτό δεν είναι ένα μικρό νούμερο. Πολλοί άνθρωποι στις ΗΠΑ και σε ολόκληρο τον κόσμο μπορεί να καταλήξουν με νεφρική νόσο σε τελικό στάδιο», δήλωσε ο Ζιγιάντ Αλ-Άλι, διευθυντής της κλινικής επιδημιολογίας στο νοσοκομείο βετεράνων του Σεντ Λούις στο Μιζούρι. «Είναι πραγματικά τεράστιο και θα επηρεάσει τη ζωή μας για την επόμενη δεκαετία ή και περισσότερο».

Η έρευνα του Αλ-Άλι συνέκρινε τον κίνδυνο εμφάνισης νεφρικών παθήσεων μεταξύ 89.216 βετεράνων που νόσησαν από κορωνοϊό έναντι 1,7 εκατ. και πλέον βετεράνων που δεν μολύνθηκαν.

CONTINUE READING

«Δεν εκδηλώνεται με πόνο ή άλλα συμπτώματα»

«Αυτό που προκαλεί έντονο προβληματισμό σχετικά με τη νεφρική νόσο είναι πως πρόκειται για σιωπηλή νόσο, δεν εκδηλώνεται με πόνο ή άλλα συμπτώματα», δήλωσε ο Αλ-Άλι, ο οποίος εργάζεται επίσης ως νεφρολόγος.

Ο διευθυντής της κλινικής επιδημιολογίας και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς με COVID που δεν νοσηλεύονται, διατρέχουν κατά 23% αυξημένο κίνδυνο να υποστούν οξεία νεφρική βλάβη μέσα σε έξι μήνες.

Οι γιατροί που έχουν επιφορτιστεί με τη φροντίδα ασθενών covid-19 πρέπει να είναι σε εγρήγορση για ενδεχόμενη εμφάνιση νεφρικής νόσου, υπογραμμίζει ο Αλ-Άλι.

«Αν αυτό ισχύει σε ευρύτερη κλίμακα -και νομίζουμε ότι ισχύει– είναι θέμα χρόνου να δούμε όλους αυτούς τους ανθρώπους να επικέπτονται τις κλινικές για αιμοκάθαρση ή μεταμόχευση, διαδικασίες που επιβαρύνουν τον ασθενή και κοστίζουν ακριβά στο σύστημα υγείας», υπογραμμίζει ο Αλ-Άλι.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR