Health

Μελέτη: Πρώτη φορά σε χάπι μονοκλωνικά αντισώματα και ινσουλίνη

Αυτού του είδους οι ενέσιμες θεραπείες απαιτούν κατάλληλη εκπαίδευση και εξοπλισμό καθώς και πλήρη συμμόρφωση από τους ασθενείς. Η επιστήμη υπόσχεται όμως τώρα να προσφέρει μια πολύ πιο εύκολη εναλλακτική σε εκατομμύρια ασθενείς ανά τον κόσμο. Μια εναλλακτική που αφορά λήψη μονοκλωνικών αντισωμάτων, ινσουλίνης και άλλων ενέσιμων φαρμάκων σε μορφή χαπιού!

Η κάψουλα που…αυτο-εγχέεται εντός του οργανισμού

Ερευνητές του Νοσοκομείου Brigham and Women’s, του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) και της φαρμακευτικής εταιρείας Novo Nordisk αποκάλυψαν με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Nature Biotechnology» έναν νέο τύπο κάψουλας η οποία… αυτo-εγχέεται εντός του οργανισμού. Η κάψουλα αυτή που ονομάζεται L-SOMA (liquid-injecting self-orienting millimeter-scale applicator) επιτρέπει τη χορήγηση από του στόματος φαρμάκων σε υγρή μορφή τα οποία… παραδοσιακά χορηγούνται μέσω ένεσης. Σε προκλινικές μελέτες σε μεγάλα μοντέλα ζώων οι ερευνητές επέτυχαν με χρήση της συγκεκριμένης τεχνολογίας να χορηγήσουν τέσσερις ενέσιμες θεραπείες – συμπεριλαμβανομένου ενός μονοκλωνικού αντισώματος – στα πειραματόζωα.

CONTINUE READING

«Γνωρίζουμε σήμερα ότι τα χάπια αποτελούν την προτιμώμενη οδό χορήγησης φαρμάκων, όχι μόνο από τους ασθενείς αλλά και από τους γιατρούς και τους νοσηλευτές. Αν καταστήσουμε ευκολότερη τη λήψη φαρμάκων από τους ασθενείς, θα επιτύχουμε και καλύτερη συμμόρφωσή τους στη θεραπεία τους» ανέφερε ο Τζιοβάνι Τραβέρσο από το Τμήμα Γαστρεντερολογίας, Ηπατολογίας και Ενδοσκόπησης στο Νοσοκομείο Brigham and Women’s καθώς και από το Τμήμα Μηχανολογίας του ΜΙΤ και προσέθεσε: «Η ομάδα μας επικεντρώνεται στην ανάπτυξη συστημάτων που διευκολύνουν τους ασθενείς στη λήψη των θεραπειών τους».

Η ανασυρόμενη βελόνα

Το σύστημα L-SOMA είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε να μπορεί να μεταφέρει δόσεις ως και 4 mg του εκάστοτε φαρμάκου. Η κάψουλα περιέχει μια ανασυρόμενη βελόνα η οποία εγχέει το φάρμακο απευθείας στον ιστό του στομάχου. Αφού επιτελέσει το έργο της η βελόνα «μαζεύεται» ξανά εντός της κάψουλας.

Σημειώνεται ότι ο δρ Τραβέρσο και οι συνεργάτες του βάσισαν το L-SOMA στην αρχική τους εφεύρεση, το SOMA, το οποίο εγχέει στερεά φάρμακα αλλά δεν μπορεί να χορηγήσει φάρμακα σε υγρή μορφή. Η νέα εξελιγμένη συσκευή χορηγεί υγρά φάρμακα τα οποία πρέπει να απορροφώνται ταχύτερα.

Επιτυχημένα πειράματα σε χοίρους

CONTINUE READING

Το σύστημα L-SOMA δοκιμάστηκε σε χοίρους οι οποίοι έλαβαν τέσσερις διαφορετικές θεραπείες: ινσουλίνη, επινεφρίνη, το μονοκλωνικό αντίσωμα adalimumab το οποίο χορηγείται για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, της νόσου του Crohn και άλλων αυτοάνοσων νοσημάτων καθώς και σεμαγλουτίδη (ανάλογο του GLP-1 που χορηγείται για τη θεραπεία του διαβήτη). Στη συνέχεια οι ερευνητές έλαβαν δείγματα αίματος από τα ζώα και είδαν ότι το L-SOMA επέτυχε να χορηγήσει τα φάρμακα σε επίπεδα συγκρίσιμα με εκείνα της ενέσιμης χορήγησης. Ανακάλυψαν επίσης ότι η επαναλαμβανόμενη χορήγηση ινσουλίνης μέσω του πρωτοποριακού χαπιού είχε πολύ καλά αποτελέσματα, γεγονός που μαρτυρεί ότι το σύστημα μπορεί να είναι αποτελεσματικό στη χορήγηση πολλαπλών δόσεων φαρμάκων.

Και πιθανή χορήγηση των εμβολίων για τον SARSCoV-2

Το επόμενο βήμα για τους ερευνητές είναι να δοκιμάσουν την τεχνολογία σε ανθρώπους. Απώτερος στόχος είναι ασθενείς με διαφορετικά νοσήματα να μπορούν να λαμβάνουν στο μέλλον πολλά και διαφορετικά φάρμακα τα οποία μέχρι σήμερα λαμβάνονται μόνο σε ενέσιμη μορφή. Οι επιστήμονες διερευνούν μάλιστα την προοπτική χορήγησης και εμβολίων, συμπεριλαμβανομένων των εμβολίων ενάντια στον νέο κορωνοϊό, μέσω του συστήματος που καταργεί τις (εμφανείς) βελόνες.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR