Ηγέτες χωρών της Μέσης Ανατολής και ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, συναντήθηκαν στη Βαγδάτη στην περιφερειακή σύνοδο που φιλοξένησε το Ιράκ. Ο Γάλλος πρόεδρος, υπογράμμισε τον ρόλο της Γαλλίας στην περιοχή και την δέσμευσή της να πιέσει, για την πάταξη της τρομοκρατίας.
«Ανεξάρτητα από τις επιλογές που θα κάνουν οι Αμερικανοί, θα διατηρήσουμε την παρουσία μας στο Ιράκ, για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, όσο οι τρομοκρατικές ομάδες δρουν και η ιρακινή κυβέρνηση ζητά την υποστήριξή μας», δήλωσε.
Η σύνοδος της Βαγδάτης "θα καταστήσει εφικτή τη δημιουργία του πλαισίου, για τη συνεργασία στη μάχη κατά της τρομοκρατίας", σημείωσε ο Μακρόν, ο οποίος συναντήθηκε και με τον ιρακινό πρόεδρο Μπαρχάμ Σαλίχ.
Αυτές όμως οι δηλώσεις του, θεωρήθηκαν ως μια ''εισβολή'' των Γαλλικών δυνάμεων σύμφωνα με τους Τούρκους.
Σημειωτέον ότι ενώ η επίσκεψη του Μακρόν στο Ερμπίλ συνεχίστηκε, πραγματοποιήθηκε μια συνάντηση στο Κιρκούκ με τη συμμετοχή εκπροσώπων της γαλλικής υπηρεσίας πληροφοριών, Εξωτερικών Υποθέσεων και Γενικού Επιτελείου, και ιρακινούς πολιτικούς και στρατιωτικούς εκπρόσωπους. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δόθηκαν στην εφημερίδα turkiyegazetesi, από υψηλού επιπέδου πηγές ασφαλείας, στη συνάντηση παρευρέθηκαν επίσης ονόματα της διοίκησης του KDP και του PUK.
Κατά τη συνάντηση που πραγματοποίησαν οι γαλλικές και ιρακινές αρχές στο Κιρκούκ, επιτεύχθηκε συμφωνία να μεταφερθούν 500 Γάλλοι στρατιώτες, στη στρατιωτική βάση του Κιρκούκ.
Η δεύτερη κίνηση της Γαλλίας, θα είναι η αποστολή 600 στρατιωτών στη Μοσούλη. Ανώτερη ιρακινή πηγή ασφαλείας δήλωσε, ότι συμφώνησαν με το Ιράκ για το ζήτημα των Γάλλων στρατιωτών που θα αναπτυχθούν στο Ταλ Αφάρ - Αεροδρόμιο Αλ -Φαρούκ, το οποίο βρίσκεται δίπλα στο Σιντζάρ. Η βάση logistics των Γάλλων στρατιωτών, θα είναι το αεροδρόμιο Erbil-El-Hariri.
Εκπρόσωπος του Ιρακινού Τουρκμενικού Μετώπου (ITC), Μεχμέτ Σεμάν Αγκάογλου, δήλωσε ότι πρόκειται για σαφή εισβολή και παραβίαση της κυριαρχίας του Ιράκ. Ο Ağaoğlu είπε: ''Η παρουσία της Γαλλίας στην περιοχή, είναι να δημιουργήσει έναν ασφαλή διάδρομο για το PKK, αφενός και να ανακουφίσει την τρομοκρατική οργάνωση, χτίζοντας μια γραμμή προστασίας σε περιοχές όπως το Sincar, το Selahaddin, το Duhok και το Mahmur από την άλλη πλευρά."
Ο Ιρακινός στρατηγός Αμπντουσελάμ Μεσούντ, δήλωσε ότι ένα νέο σχέδιο χάους έχει εφαρμοστεί στην περιοχή και είπε: "Η εισβολή της Γαλλίας στην περιοχή, σημαίνει την παροχή περισσότερων όπλων και πυρομαχικών στο ΡΚΚ. Επιπλέον, η διοίκηση του Μακρόν είναι υπεύθυνη για τα κατεχόμενα από το PKK Sincar, Mahmur και Kandil. θέλει να αποτρέψει την επέμβαση της TSK, εναντίον όλων των τρομοκρατικών περιοχών.''
''Σε αυτό το πλαίσιο, οι γαλλικές βάσεις θα μετατραπούν σε κέντρο σαμποτάζ όλων των επιχειρήσεων της Τουρκίας, ειδικά των τουρκικών SİHA. Ο στόχος είναι να ενισχυθεί το ΡΚΚ αφενός και να εδραιωθεί, το χριστιανικό κράτος της Νινευή, το οποίο ο Πάπας έχει σχεδιάσει στο χάρτη'', είπε.
Ο εκπρόσωπος Mehmet Seman Agaoglu, ρωτήθηκε αν ο Πρόεδρος Macron επισκέπτεται και συνομιλεί με ντόπιους χριστιανούς, Κούρδους και μικρότερες εθνοτικές - θρησκευτικές ομάδες δήλωσε: «Το γεγονός ότι ο Macron, που ήρθε από απόσταση 5 χιλιάδων χιλιομέτρων από το Ιράκ, επέλεξε την περιοχή Sahel Ninova στη Μοσούλη, όπου το χριστιανικό στοιχείο και οι Γιαζίντι είναι έντονο και οι δηλώσεις που έκανε, δείχνουν καθαρά τον ενθουσιασμό της Γαλλίας».
Να υπενθυμίσουμε ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Ιράκ, ο Μακρόν είπε, ότι όποιες και αν είναι οι συνθήκες, θα παραμείνουν στο Ιράκ ακόμη και αν οι αμερικανικές δυνάμεις αποσυρθούν. Ο Μακρόν υπενθύμισε επίσης, ότι έχουν την «επιχειρησιακή ικανότητα» να παραμείνουν στο Ιράκ.
Η επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ ήταν μια ανάγλυφη απεικόνιση της «απειλής» που συνιστά το Ισλαμικό Κράτος, προειδοποιεί ο Μακρόν, καλώντας τις άλλες χώρες να παραμείνουν σε επαγρύπνηση απέναντι στους τζιχαντιστές.
Το Ιράκ, όπου πυρήνες του ΙΚ εξακολουθούν να οργανώνουν τρομοκρατικές επιθέσεις, τέσσερα χρόνια αφότου ηττήθηκε στρατιωτικά η οργάνωση αυτή, και η Γαλλία «είναι βασικοί εταίροι στον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας», του απάντησε στη σύνοδο ο Ιρακινός πρωθυπουργός Μουστάφα αλ Καζίμι. «Αρνούμαστε να χρησιμοποιηθεί το Ιράκ ως βάση για περιφερειακές και διεθνείς συρράξεις», πρόσθεσε στη συνέχεια, στην ομιλία του στη σύνοδο.
Το Παρίσι παρέχει στο Ιράκ στρατιωτική υποστήριξη, ιδίως αεροπορική, και έχει αναπτύξει περίπου 800 άνδρες στο πλαίσιο του διεθνούς συνασπισμού που συνεχίζει να μάχεται το ΙΚ. «Όποιες και αν είναι οι επιλογές των Αμερικάνων, εμείς θα διατηρήσουμε την παρουσία μας για να αγωνιστούμε κατά της τρομοκρατίας στο Ιράκ, για όσο διάστημα θέλει το Ιράκ», διαβεβαιώνει ο Μακρόν.