Το ζήτημα της εκρηκτικής ανόδου των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας που παρατηρείται σε Ελλάδα και Ευρώπη και τον κίνδυνο ενεργειακής φτώχειας φέρνει με ερώτησή του προς την Κομισιόν ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης.
Με αφορμή την άνοδο των τελευταίων μηνών σε ολόκληρη την Ευρώπη στις τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας, ο κ. Παπαδημούλης ζητά να μάθει για το πως εξηγεί η Κομισιόν αυτή την αύξηση, όπως και για τα μέτρα που «σκοπεύει να λάβει για την αντιμετώπιση των σημαντικών αποκλίσεων που παρατηρούνται στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των κρατών-μελών».
Παράλληλα, κρούει τον κίνδυνο της ενεργειακής φτώχειας ιδιαίτερα σε κράτη-μέλη, όπως η Ελλάδα η οποία «βρίσκεται στην πρώτη θέση μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ ως προς το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας». Όπως επισημαίνει, «αυτή η ανοδική πορεία απειλεί με σημαντικές αυξήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και μεγεθύνει τον κίνδυνο ενεργειακής φτώχειας, τη στιγμή που ήδη το 63,6% των νοικοκυριών και το 26,3% των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων στην Ελλάδα δυσκολεύεται να πληρώσει τον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος».
Σε αυτό το πλαίσιο, ο επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ρωτά την Κομισιόν αφενός για το «πώς θα μπορούσε να διασφαλιστεί ότι ορισμένα κράτη-μέλη, όπως η Ελλάδα, δεν θα αντιμετωπίζουν εναρμονισμένες πρακτικές που οδηγούν σε διογκωμένες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες μετακυλίονται στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις» και αφετέρου για τα μέτρα που εξετάζει «για την αποδοτική διαμόρφωση των τιμών και την αντιμετώπιση πρακτικών καρτέλ και των στρεβλώσεων, ώστε να επιτευχθεί η δραστική μείωση τους κόστους ενέργειας για τους τελικούς αποδέκτες».
Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση
«Θέμα: Εκρηκτική άνοδος των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας»
Η προσιτή και καθαρή ενέργεια αποτελεί έναν από τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ1, τους οποίους έχει δεσμευτεί να υλοποιήσει η ΕΕ2. Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες παρατηρείται σε ολόκληρη την Ευρώπη άνοδος των τιμών χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας3, με το επιπρόσθετο κόστος να απειλεί τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις. Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ ως προς το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας. Τον Ιούλιο, η χονδρική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας ξεπέρασε τα 100 ευρώ/μεγαβατώρα, ενώ, στις 4 Αυγούστου, ανήλθε στα 185,59 ευρώ/μεγαβατώρα4. Αυτή η ανοδική πορεία απειλεί με σημαντικές αυξήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και μεγεθύνει τον κίνδυνο ενεργειακής φτώχειας, τη στιγμή που ήδη το 63,6% των νοικοκυριών5 και το 26,3% των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων6 στην Ελλάδα δυσκολεύεται να πληρώσει τον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος.
Ενόψει των ανωτέρω, ερωτάται η Επιτροπή:
Πώς εξηγεί και τι μέτρα σκοπεύει να λάβει για την αντιμετώπιση των σημαντικών αποκλίσεων που παρατηρούνται στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των κρατών-μελών;
Πώς θα μπορούσε να διασφαλιστεί ότι ορισμένα κράτη-μέλη, όπως η Ελλάδα, δεν θα αντιμετωπίζουν εναρμονισμένες πρακτικές που οδηγούν σε διογκωμένες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες μετακυλίονται στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις;
Τι μέτρα εξετάζει για την αποδοτική διαμόρφωση των τιμών και την αντιμετώπιση πρακτικών καρτέλ και των στρεβλώσεων, ώστε να επιτευχθεί η δραστική μείωση του κόστους ενέργειας για τους τελικούς αποδέκτες;»