Άπαντες έχουν εστιάσει στα...προικιά που άφησαν πίσω οι Αμερικανοί αποχαιρετώντας το Αφγανιστάν, εννοώντας τον υψηλής τεχνολογίας και προηγμένο στρατιωτικό εξοπλισμό.
Μόνο το πραγματικό πλήγμα για τους Αμερικανούς δεν είναι αυτό! Είναι μεγαλύτερο και σοβαρότερο! Το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ έχει κάνει μια πρώτη σχετική αναφορά σε προηγούμενο άρθρο του
Έχει περάσει πάνω από μια δεκαετία από τότε που αμερικανικά ΜΜΕ πανηγύριζαν πως "οι ΗΠΑ ανακάλυψαν σχεδόν 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε κοιτάσματα ορυκτών στο Αφγανιστάν".
Η απόφαση του Προέδρου Joe Biden να αποσυρθεί άρον άρον από το Αφγανιστάν αποτέλεσε μεταξύ άλλων και τεράστια οικονομική αιμορραγία για την υπερδύναμη.
Πολλοί αναλυτές εκτιμούσαν εδώ και χρόνια πως η παραμονή των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν δεν αφορούσε ποτέ το εμπόριο οπίου ή τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, αλλά μάλλον τη μαζική εναπόθεση ορυκτών απαραίτητων για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Πλέον ένα είναι σίγουρο: ότι οι Ταλιμπάν τώρα ελέγχουν τα μεγαλύτερα κοιτάσματα λιθίου στον κόσμο και στο παιχνίδι μπαίνει η Κίνα. Από την πρώτη στιγμή το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ είχε υπογραμμίσει και αναλύσει τον ρόλο της Κίνας
Το συντηρητικό μέσο Free West Media αναφέρει ότι οι νέες σχέσεις μεταξύ των Ταλιμπάν και της Κίνας θα μπορούσαν να αυξήσουν την παγκόσμια κυριαρχία της στις πράσινες ενέργειες, όπως η αγορά αλυσίδας εφοδιασμού μπαταριών ιόντων λιθίου.
Μια αναφορά του Bloomberg με θέμα New Energy Finance Limited το 2020 τόνισε την παγκόσμια κυριαρχία της Κίνας στην αγορά αλυσίδας εφοδιασμού μπαταριών ιόντων λιθίου, λόγω της πρόσφυσης στην εξόρυξη και διύλιση πρώτων υλών. Το 2019, οι ΗΠΑ εισήγαγαν το 80% των ορυκτών σπάνιας γης από την Κίνα, ενώ τα κράτη της ΕΕ εισήγαγαν το 98% αυτών των υλικών από την Κίνα.
Παρεμπιπτόντως, η Κίνα μοιράζεται επίσης ένα μικρό σύνορο με το Αφγανιστάν που ονομάζεται διάδρομος Wakhan - μήκους 210 χιλιομέτρων. Ενώ το μήκος του περιγράμματος μπορεί να φαίνεται ασήμαντο, η θέση του είναι ζωτικής σημασίας. Το Αφγανιστάν πιστεύεται ότι έχει μεγάλα κοιτάσματα χρυσού, σιδήρου, χαλκού, ψευδαργύρου, λιθίου και άλλων μετάλλων σπάνιας γης, αξίας άνω του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων. «Το Αφγανιστάν μπορεί να περιέχει 60 εκατομμύρια μετρικούς τόνους χαλκού, 2,2 δισεκατομμύρια τόνους σιδηρομεταλλεύματος, 1,4 εκατομμύρια τόνους σπάνιων γαιών (REE) όπως λανθάνιο, δημήτριο, νεοδ'υμιο και φλέβες από αλουμίνιο, χρυσό, ασήμι, ψευδάργυρο , υδράργυρο ... » σύμφωνα με έκθεση του The Diplomat το 2020.
Αλλά ο διάδρομος Wakhan χρησιμοποιήθηκε από ισλαμιστές μαχητές Ουιγούρους που αντιτίθενται στην κυριαρχία των Κινέζων στο Σιντζιάνγκ. Οι Κινέζοι αξιωματούχοι που συναντήθηκαν με τους νεοεγκατεστημένους Ταλιμπάν είναι σίγουρα ενήμεροι για τον κίνδυνο που ενέχουν οι ριζοσπάστες Ισλαμιστές.
Γιατί είναι σημαντικό...
Η παγκόσμια ζήτηση για λίθιο αναμένεται να αυξηθεί κατά 40 φορές έως το 2040, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, μαζί με στοιχεία σπάνιας γης, χαλκό, κοβάλτιο και άλλα ορυκτά που υπάρχουν επίσης στο Αφγανιστάν. Και αυτά τα μέταλλα τυχαίνει να συγκεντρώνονται μόνο σε έναν μικρό αριθμό θυλάκων σε όλο τον κόσμο.
Οι Βολιβιανές Άνδεις μπορεί να περιέχουν το 70 % του λιθίου του πλανήτη και πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι η εξαγωγή λιθίου από άλμη όπως στη Βολιβία είναι πιο φιλική προς το περιβάλλον από την εξαγωγή του από βράχο.
Είναι ενδιαφέρον ότι το μεταλλικό λίθιο και τα σύνθετα υδρίδια του χρησιμοποιούνται ως πρόσθετα υψηλής ενέργειας σε προωθητικά πυραύλων, θερμοπυρηνικά όπλα ή ακόμη και ως στερεό καύσιμο.
Το 2010, το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας αποκάλεσε το Αφγανιστάν «Σαουδική Αραβία λιθίου», αφού οι Αμερικανοί γεωλόγοι ανακάλυψαν ότι οι καταθέσεις της χώρας ανέρχονταν σε τουλάχιστον ένα τρισεκατομμύριο δολάρια. Το λίθιο είναι απαραίτητο συστατικό για την παραγωγή μπαταριών μεγάλης διάρκειας που χρησιμοποιούνται κυρίως σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Η μπαταρία ενός Tesla Model S, για παράδειγμα, περιέχει περίπου 12 κιλά λιθίου.
Δέκα χρόνια αργότερα, αυτά τα μέταλλα δεν έχουν ακόμη εξαχθεί. Οι Ταλιμπάν είναι απίθανο να πουλήσουν το μέταλλο στους Αμερικανούς και οι Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουν την Κίνα, τον μεγαλύτερο παραγωγό λιθίου στον κόσμο, ως τον κύριο αντίπαλό τους. Και οι ΗΠΑ θέλουν τουλάχιστον το 40% των αυτοκινήτων τους να είναι ηλεκτρικά έως το 2030.
Προς το παρόνω ο Τομ Μπένσον, διδάκτορας στο Τμήμα Γεωλογικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, έχει εστιάσει την έρευνά του σε ένα υπερηφαίστειο ηλικίας 16,3 εκατομμυρίων ετών στα σύνορα Όρεγκον-Νεβάδα, το οποίο περιέχει το μεγαλύτερο απόθεμα λιθίου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ένας αριθμός άλλων ενεργών ηφαιστείων μπορεί να έχει τα ίδια κοιτάσματα, και υπάρχει ένα ιδιαίτερα "συναρπαστικό", που ονομάζεται Bogoslof, στην Αλάσκα. Αυτός μπορεί να είναι ο λόγος που οι ΗΠΑ έχουν χάσει το ενδιαφέρον τους για το Αφγανιστάν.
Θα μπορούσαν οι Ταλιμπάν να επωφεληθούν από αυτόν τον πόρο;
Η εκμετάλλευση αυτών των σπάνιων μετάλλων θα μπορούσε αναμφίβολα να δώσει στους Ταλιμπάν ένα οικονομικό πλεονέκτημα. Πριν από την υποχώρηση των ΗΠΑ, η αφγανική κυβέρνηση είχε εξετάσει το ενδεχόμενο πώλησης προσοδοφόρων συμβάσεων εξόρυξης σε αμερικανικές εταιρείες. Αλλά τέτοιες συμφωνίες συζητούνταν πάντα με σκοπό να διατηρηθεί ο αμερικανικός στρατός στη χώρα. Με τους Ταλιμπάν να ηγούνται τώρα της κυβέρνησης, η επιλογή της εμπλοκής των αμερικανικών μεταλλευτικών προβλημάτων καθίσταται δυσκολότερη.
Ωστόσο, ένας καλός λόγος για να εμπλακεί η Κίνα στην εξόρυξη λιθίου στο Αφγανιστάν μπορεί όχι μόνο να είναι ο πλούτος που θα μπορούσε να δημιουργήσει, αλλά και το να αποφύγει περισσότερες οικολογικές ζημιές που προκαλούνται από την εξόρυξη λιθίου στο έδαφός της και να περιορίσει το πεδίο της ισλαμικής διείσδυσης. Η εξαγωγή αυτού του μετάλλου οδηγεί σε έλλειψη νερού και ατμοσφαιρική ρύπανση, αλλά οι ανταμοιβές θα μπορούσαν να ωθήσουν τους ηγέτες των Ταλιμπάν να αντιμετωπίσουν τον πονοκέφαλο των Ουιγούρων.