Ούτε μια εβδομάδα δεν έχει περάσει από προηγούμενο άρθρο για το “κοκτέιλ” τρόμου στο Αφγανιστάν με Τσετσένους, Αλ Κάιντα, ISIS, Ταλιμπάν και άλλες....«δημοκρατικές» δυνάμεις και για το πως διαμορφώνεται το νέο ισοζύγιο της φρίκης, και χθες είχαμε τρομοκρατικό χτύπημα ευρείας κλίμακας στο αεροδρόμιο της Καμπούλ με σφραγίδα από γνωστό....franchise της τζιχαντιστικής τρομοκρατίας.
Μια ολέθρια κλίκα στο νέο Αφγανιστάν και οι δεσμοί μεταξύ των Ταλιμπάν και του γαλαξία των τζιχαντιστικών κινημάτων στον Καύκασο και την Κεντρική Ασία έχουν αρχίζουν να ξεδιπλώνονται αρχικά εντός της χώρας.
Οσονούπω και στο εξωτερικό; Στην Γαλλία και στη Γερμανία με το που μεταφέρθηκαν Αφγανοί διασωθέντες είτε συνελήφθησαν είτε τέθηκαν υπό παρακολούθηση για σχέσεις με την τρομοκρατία, ενώ πρόσφατα συνελήφθησαν 600 μουσουλμάνοι σε τζαμί στη Ρωσία!
Οι δύο πρώτες χώρες οδεύουν προς εκλογάς και πιθανά τρομοκρατικά χτυπήματα θα άλλαζαν τα πολιτικά δεδομένα...
Επίσης στην Σουηδία η αστυνομία συνέλαβε δύο Αφγανούς πολίτες. Τα άτομα που είχαν πετάξει με βάση την πρωτοβουλία από το σουηδικό Υπουργείο Εξωτερικών (UD) και τις πτήσεις εκκένωσης των Σουηδικών Ενόπλων Δυνάμεων από το Αφγανιστάν έχουν καταδικαστεί στο παρελθόν για εγκλήματα στη Σουηδία και είχαν απελαθεί στη χώρα καταγωγής τους μετά την εκτέλεση της ποινής τους.
Αλλά και ο Πούτιν προειδοποίησε: «Δεν θέλουμε Αφγανούς μαχητές στη Ρωσία υπό το πρόσχημα των προσφύγων»
Κι όλα αυτά ενώ πλησιάζουμε στην 20η επέτειο από την 11η Σεπτεμβρίου και το τρομοκρατικό κρεσέντο στους “Δίδυμους Πύργους”.
Από τις χθεσινές επιθέσεις σκοτώθηκαν κι ανήλικοι και τραυματίστηκαν δεκάδες Αφγανοί και Αμερικανοί, ενώ οι κυβερνήτες Ταλιμπάν καταδικάζουν μεν, αλλά λένε πως «φταίει η παρουσία ξένων δυνάμεων»
Σε προηγούμενο άρθρο μας για την τρομοκρατία στο νέο Αφγανιστάν είχαμε σημειώσει την ανάγκη Μόσχας-Πεκίνου για μια αναγκαστική de facto συμμαχία ενάντια στην ισλαμιστική τρομοκρατία
“Προφητεία” του Βρετανού υπουργού
Εντύπωση προκαλεί πάντως πως πριν από το μπαράζ χτυπημάτων ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας έκανε αμφιλεγόμενες δηλώσεις κατά τη διάρκεια συνάντησης με μέλη του κοινοβουλίου την Τετάρτη. Προέτρεψε τους Αφγανούς που είχαν προηγουμένως εισαχθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο για σπουδές ή ευκαιρίες υποτροφίας να διαφύγουν δια ξηράς διασυνοριακά σε μια γειτονική χώρα αντί να προσπαθήσουν να φτάσουν στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ.
"Αν πιστεύουν ότι μπορούν να φτάσουν σε τρίτη χώρα, αυτό μπορεί να είναι καλύτερη επιλογή", αναφέρθηκε στην εφημερίδα The Guardian. «Συνιστώ να προσπαθήσουν να φτάσουν στα σύνορα», συνέστησε ο Γουάλας.
Μετά τον βομβαρδισμό στο αεροδρόμιο της Καμπούλ την Πέμπτη, πιθανότατα θα υπάρξουν περισσότεροι Αφγανοί που θα ακολουθήσουν την συμβουλή του... Μία από τις αναφερόμενες επιθέσεις αυτοκτονίας, πραγματοποιήθηκε έξω από το ξενοδοχείο Baron, όπου ο βρετανικός στρατός έχει ισχυρή παρουσία και Αφγανοί πολίτες αναζητούν ένα “χρυσό εισιτήριο” για αερομεταφορά στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Περίεργες ιστορίες αεροδρομίου
Κάτι ακόμη πολύ σημαντικό είναι πως λίγες μονάχα ώρες πριν τις επιθέσεις ΜΜΕ μιλούσαν για “τεταμένη κατάσταση γύρω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου ο συναγερμός πληροφοριών έχει εξαπλωθεί τις τελευταίες ώρες σχετικά με μια «επικείμενη απειλή» επίθεσης του ISIS”.
Η Ρωσο-Αφγανή δημοσιογράφος Λίζα Καρίμι λέει καθημερινά στο Currentime.tv τι συμβαίνει στην πρωτεύουσα που καταλήφθηκε από τους Ταλιμπάν. Στις 23 Αυγούστου ανέφερε την ιστορία μιας μητέρας που πέθανε από πυροβολισμούς από τους Ταλιμπάν, αφήνοντας τα τέσσερα παιδιά της στο δρόμο, τα οποία πλέον οι συγγενείς δεν μπορούν να βρουν. Υπάρχουν εκείνοι που αιμορραγούν μέχρι θανάτου στο δρόμο, άλλοι ασφυκτιούν στο πλήθος μέσα στο αεροδρόμιο, όπου εκείνοι που έχουν καταφέρει να μπουν δεν θέλουν πλέον να φύγουν, μέχρι να βρουν ένα αεροπλάνο για να ξεφύγουν. Μερικοί προέρχονται από τις επαρχίες, οδηγούμενοι από τις φήμες ότι "αν μπορέσετε να μπείτε στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, θα σας μεταφέρουν στην Αμερική από εκεί".
Σε αυτό το πλαίσιο, μια συγκεκριμένη ιστορία έχει προκαλέσει ιδιαίτερη συζήτηση: αυτή ενός αεροπλάνου που «κλάπηκε» στις 22 Αυγούστου από τους Ουκρανούς, όπως είχε ανακοινώσει αρχικά το υπουργείο Εξωτερικών του Κιέβου, δια στόματος του υφυπουργού Γιεβγκένι Ενίν. Όπως ανέφερε αργότερα η ιστοσελίδα strana.ua, το αεροπλάνο στην πραγματικότητα το "δανείστηκε" μια ομάδα από μερικούς πλούσιους Αφγανούς πρόσφυγες, για να διαφύγει στο Ιράν. Μέσα ήταν κάποιοι «Shia Kazhari», όπως τους αποκαλούν, οι οποίοι πλήρωσαν την «παράνομη» πτήση με χρήματα διαφόρων νομισμάτων, χρυσού και πολύτιμων λίθων. Επίσης, σύμφωνα με την ουκρανική ιστοσελίδα, αρκετές συσκευές ουκρανικών εταιρειών και άλλων χωρών, καθώς και θέσεις σε αυτές, θα "ενοικιάζονταν" με απρόβλεπτους τρόπους, για τη διαφυγή όσων μπορούν να τα αντέξουν οικονομικά προς τις γειτονικές χώρες.
Το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti, ωστόσο, επιβεβαίωσε τη διαδρομή του αεροπλάνου -φάντασμα, του οποίου η άφιξη στο Ιράν επαληθεύτηκε από τις αρχές του αεροδρομίου της Τεχεράνης, οι οποίες επικοινωνούσαν χωρίς να παράσχουν λεπτομέρειες για την άφιξη του ουκρανικού αεροπλάνου "με δρομολόγιο που δεν έχει προγραμματιστεί". Στο αεροπλάνο επέβαιναν 256 Αφγανοί επιβάτες και θα επέστρεφε αμέσως στην Ουκρανία «σε κανονικό δρομολόγιο».