Αφγανιστάν Ταλιμπάν
World

Αφγανιστάν: Ο ΟΗΕ καταγγέλει ξυλοδαρμούς και απειλές από τους Ταλιμπάν σε 3.000 μέλη του

Παρόλο που οι Ταλιμπάν έχουν επιδιώξει να καθησυχάσουν τους Αφγανούς και τις δυτικές δυνάμεις ότι θα σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι αναφορές αντιποίνων έχουν υπονομεύσει την εμπιστοσύνη, κυρίως μεταξύ εκείνων που συνδέονται με ξένους οργανισμούς.

Oι Ταλιμπάν σταμάτησαν Αφγανό, μέλος του προσωπικού των Ηνωμένων Εθνών, καθώς προσπαθούσε να φτάσει στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Έψαξαν το όχημά του και βρήκαν την κάρτα του ταυτοποίησης του ΟΗΕ. Και τότε τον ξυλοκόπησαν.

Τη Δευτέρα, τρεις άγνωστοι πήγαν στο σπίτι ενός άλλου εργαζομένου του ΟΗΕ που βρισκόταν στην εργασία του εκείνη την ώρα. Ρώτησαν τον γιο του πού ήταν ο πατέρας του και τον κατηγόρησαν ότι είπε ψέματα: «Γνωρίζουμε που μένει και τι κάνει».

Τα παραπάνω περιστατικά είναι μεταξύ δεκάδων που περιέχονται σε εσωτερικό έγγραφο ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, που περιήλθε σε γνώση του Reuters, και περιγράφει συγκαλυμμένες απειλές, λεηλασίες γραφείων του ΟΗΕ και σωματική κακοποίηση μελών του προσωπικού από τις 10 Αυγούστου, λίγο πριν από την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

Οι Ταλιμπάν δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα για σχόλιο στον κατάλογο των περιστατικών που περιγράφονται στο έγγραφο του ΟΗΕ.

Το κίνημα έχει τονίσει ότι θα ερευνήσει καταγγελίες για κακοποιήσεις και έχει ενθαρρύνει επίσης οργανώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας να συνεχίσουν το έργο τους. Ανέφερε αυτήν την εβδομάδα ότι η βοήθεια είναι ευπρόσδεκτη, αρκεί να μην χρησιμοποιηθεί ως μέσο πολιτικής επιρροής στο Αφγανιστάν.

Τα Ηνωμένα Έθνη τόνισαν ότι δεν σχολιάζουν έγγραφα ασφαλείας που διαρρέουν.

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουραζίκ ανέφερε: «Οι αρχές που έχουν τον έλεγχο στην Καμπούλ είναι υπεύθυνες για την ασφάλεια του προσωπικού και των εγκαταστάσεων του ΟΗΕ. Παραμένουμε σε επικοινωνία μαζί τους για αυτό το θέμα».

Τα Ηνωμένα Έθνη μετέφεραν στο Καζακστάν περίπου το ένα τρίτο των 300 ξένων εργαζομένων που είχαν βάση το Αφγανιστάν. Έχουν τονίσει παράλληλα ότι θέλουν να διατηρήσουν μια παρουσία για να βοηθήσουν τον αφγανικό λαό.

Εξακολουθούν να υπάρχουν περίπου 3.000 Αφγανοί μέλη του προσωπικού των Ηνωμένων Εθνών στη χώρα. Ένας εκπρόσωπος του ΟΗΕ δήλωσε ότι ο διεθνής οργανισμός βρίσκεται σε επαφή με άλλες χώρες για να τους παροτρύνει να παράσχουν βίζες ή να υποστηρίξουν μια προσωρινή μετεγκατάσταση ορισμένων από αυτούς τους εργαζόμενους του ΟΗΕ.

Μετά την είσοδο των Ταλιμπάν στην Καμπούλ στις 15 Αυγούστου, χιλιάδες άνθρωποι ετράπησαν σε φυγή από το Αφγανιστάν επιβιβαζόμενοι σε στρατιωτικές και εμπορικές πτήσεις από την πρωτεύουσα, και στο αεροδρόμιο εξελίσσονταν σκηνές χάους.

Ορισμένοι φοβούνται ότι οι Ταλιμπάν θα επαναφέρουν τη βάναυση επιβολή του αυστηρού ισλαμικού νόμου όπως την προηγούμενη φορά που κυβέρνησαν, όταν απαγόρευσαν στις γυναίκες να εργάζονται και στα κορίτσια να πηγαίνουν σχολείο.

Άλλοι, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εργάζονται στον τομέα της προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πιστεύουν ότι μπορεί να γίνουν στόχος αντιποίνων αφού πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ύποπτες στοχευμένες επιθέσεις των Ταλιμπάν τον περασμένο χρόνο.

«Κάθε γυναίκα νιώθει φόβο»

Μια Αφγανή, η οποία εργάζεται για πολλά χρόνια στα Ηνωμένα Έθνη, δήλωσε στο Reuters ότι αισθάνεται εγκαταλελειμμένη.

«Κάθε γυναίκα που γνωρίζω νιώθει τον ίδιο φόβο με μένα. Τι θα γίνει τώρα με τα παιδιά μας αν τιμωρηθούμε για τη δουλειά μας; Τι θα συμβεί στις οικογένειές μας; Τι θα κάνουν σε εμάς τις γυναίκες;» είπε, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Σε τηλεοπτικό μήνυμα προς το προσωπικό στο Αφγανιστάν την Τρίτη, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε την θλίψη του για τις αναφορές ότι κάποιοι βιώνουν παρενοχλήσεις και εκφοβισμούς.

«Κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας, συγκεκριμένα μέσω της μόνιμης συνεργασίας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε για να εγγυηθούμε την ασφάλεια και την ευημερία σας και να βρούμε εξωτερικές λύσεις όπου χρειάζονται», είπε ο Γκουτέρες.

Μια εκτίμηση κινδύνου του ΟΗΕ στις 21 Αυγούστου, που μετέδωσε το Reuters χθες Τρίτη, ανέφερε ότι δεν υπάρχει «καμία συνεκτική διοίκηση και έλεγχος» εντός των Ταλιμπάν.

Η ταχύτητα της στρατιωτικής τους νίκης, η οποία συνέπεσε με την αποχώρηση των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων έπειτα από 20 χρόνια πολέμου, έχει αφήσει ένα κενό εξουσίας και η οργάνωση παλεύει να σχηματίσει μια κυβέρνηση στην Καμπούλ και στις επαρχίες για να διοικήσει τη χώρα.

Ένας Αφγανός, εργαζόμενος στον ΟΗΕ, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε στο Reuters ότι γνωρίζει τουλάχιστον 50 Αφγανούς εργαζομένους που έχουν προειδοποιηθεί ή απειληθεί από τους Ταλιμπάν, προσθέτοντας: «Το εθνικό προσωπικό του ΟΗΕ που βρίσκεται υπό σοβαρή άμεση απειλή από τους Ταλιμπάν πρέπει να απομακρυνθεί από τη χώρα».

CONTINUE READING


Συμπλήρωσε ότι οι απειλές δεν συνδέονταν απαραίτητα με το καθεστώς των ανθρώπων στα Ηνωμένα Έθνη, αλλά ήταν ένα εργαλείο της προσπάθειας των Ταλιμπάν να επιβάλουν τον έλεγχο στην Καμπούλ.

Μια δεύτερη Αφγανή που επίσης εργάζεται στα Ηνωμένα Έθνη μετακομίζει από σπίτι σε σπίτι μαζί με τον σύζυγό της και την 3χρονη κόρη της τις τελευταίες 10 ημέρες. Μερικοί από τους γείτονές της γνωρίζουν ότι εργαζόταν στα Ηνωμένα Έθνη και ανησυχεί ότι μπορεί να την καταδώσουν.

Διαθέτει βίζα για γειτονική χώρα, αλλά είναι απογοητευμένη που τα Ηνωμένα Έθνη δεν την βοήθησαν να εγκαταλείψει τη χώρα.

«Περιμέναμε ολόκληρο το σύστημα του ΟΗΕ να μας βοηθήσει. Ειλικρινά το περιμέναμε αυτό», είπε η γυναίκα. «Κινδυνεύουμε. Και αν δεν μπορούμε να εργαστούμε, ποιος θα φτάσει στους ανθρώπους;»

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR