Ο Ντόγκαν Μπέκιν, αντιπρόεδρος του Κόμματος Νέας Πρόνοιας στην Τουρκία, στοχοποιεί εκ νέου την κυβέρνηση Μπάιντεν για τις αντιδράσεις στην Α. Μεσόγειο, χωρίς να κατανοεί την δύσκολη θέση της χώρας του γενικώς.
Η προειδοποίηση του Αμερικανού ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν, πριν αρκετές ημέρες σχετικά με την ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο στη συνάντηση με την επωνυμία «Διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας στη θάλασσα», έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στην Τουρκία.
Σε ερώτηση το : “Πώς περιγράφετε τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας υπό την κυβέρνηση Μπάιντεν; απάντησε τα εξής:
“Το Κογκρέσο ζήτησε να καταδικαστεί η συμπεριφορά της Τουρκίας στο Κυπριακό, τονίζοντας ότι η Άγκυρα δεν έχει ενεργήσει ως σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών εδώ και λίγο καιρό.
Η γεωπολιτική θέση της Τουρκίας και η πρόσβαση της στην Ευρασία αποτελούν τη βασική δυναμική της στρατηγικής συμμαχίας ΗΠΑ και Τουρκίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.
Για το λόγο αυτό, οι Ηνωμένες Πολιτείες έβλεπαν την Τουρκία ως μοχλό στην εξωτερική της πολιτική, η οποία βασίζονταν στη μονομερή βούληση και την παράδοση στην γεωπολιτική γεωγραφία της Μέσης Ανατολής (Δυτικής Ασίας) και της Ευρασίας από την κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τρούμαν.
Παρά την εμπιστοσύνη μεγάλης κλίμακας μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών, η απόφαση της Άγκυρας να αγοράσει τα ρωσικά S-400 για να ενισχύσει το αμυντικό της σύστημα έχει προκαλέσει ένταση στις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπάθησαν τότε να αναγκάσουν την Τουρκία να υποχωρήσει στους S-400 χρησιμοποιώντας τα αεροσκάφη F-35, θέτοντας παράλληλα κυρώσεις του νόμου CAATSA.
Το Κογκρέσο ανακοίνωσε ότι η Τουρκία πρέπει να καταδικαστεί, δηλώνοντας ότι η Άγκυρα δεν έχει ενεργήσει ως σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ υπογράμμισε ότι η Τουρκία δεν έχει υιοθετήσει την τρέχουσα κυπριακή πολιτική.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες στηρίζουν δημόσια τις πολιτικές της Κύπρου και της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Για να το θέσω αλλιώς, όταν η Τουρκία προσπαθεί να εφαρμόσει τις δικές της εθνικές πολιτικές στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο, αυτή η κατάσταση δεν ευθυγραμμίζεται με την πολιτική των ΗΠΑ, οπότε έχουμε πλέον μια αρνητική στάση των Ηνωμένων Πολιτειών ξεκάθαρα εναντίον της Άγκυρας.
Οι απομονωτικές και διχαστικές πολιτικές που ακολουθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες εναντίον της Τουρκίας έχουν εισέλθει σε νέο στάδιο από τότε που ο Μπάιντεν ανέλαβε καθήκοντα με έναν πολύ διαφορετικό τρόπο σε μια δύσκολη περίοδο.
Καθώς η μακροχρόνια εισβολή στο Ιράκ και το Αφγανιστάν “ξεφτίζει”, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξετάζει τις μεγάλες δυνατότητες σε Ασία-Ειρηνικό, ακριβώς όπως έκανε και επί Ομπάμα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες δεν μπορούν να εμπιστευτούν πλήρως την Τουρκία ως σύμμαχο του ΝΑΤΟ, ειδικά στη Μέση Ανατολή (Δυτική Ασία), αλλά και σε Ανατολική Μεσόγειο και της Βόρεια Αφρική, παρέχουν μεγάλη υποστήριξη στις μοναρχίες του Κόλπου, προκειμένου να προστατεύσουν τα δικά τους συμφέροντα και την ασφάλεια του Ισραήλ σε αυτήν την περιοχή.
Οι Αμερικανοί είναι πρόθυμοι να τοποθετήσουν στην εξουσία κυβερνήτες που μπορούν να συνεργαστούν στενά μαζί τους και έτσι να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους.Από αυτή την άποψη, μπορούμε να προτείνουμε μερικά παραδείγματα που είναι εκτυφλωτικά προφανή, όπως το Σουδάν, η Τυνησία, η Υεμένη κ.λπ.
Για το λόγο αυτό, η Κύπρος, η οποία βρίσκεται στο πιο στρατηγικό σημείο της Ανατολικής Μεσογείου, βρίσκεται σε μια παρόμοια κατάσταση.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που αγωνίζονται για την «Ενιαία Κύπρο», βρίσκονται σε μεγάλη πολιτική απόκλιση με την Τουρκία σε αυτό το θέμα.
Οι πλούσιες θαλάσσιες περιοχές υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο μπορούν επίσης να αποτελέσουν κίνητρο για τις Ηνωμένες Πολιτείες να παρέμβουν ( στρατιωτικά) σε αυτήν την περιοχή ( και αυτό ακριβώς τρέμουν οι Τούρκοι)", καταλήγει ο Τούρκος πολιτικός.
Οι ΗΠΑ φέρονται, σύμφωνα με ισραηλινές πηγές, να δημιουργήσουν μια “ασπίδα” κατά των τουρκικών πολιτικών σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, την Κεντρική Ασία, και κυρίως στην Α. Μεσόγειο.
Όλα αυτά προμηνύουν αλλαγή πλεύσης στις ΗΠΑ και τον Τζο Μπάιντεν με πρωτόγνωρες μεθόδους, και σίγουρα αποτελούν ευχάριστες ειδήσεις για Ελλάδα και Κύπρο. Μένει όμως να τις διαπιστώσουμε στην πράξη, κάτι όμως που από ότι φαίνεται δεν θα αργήσει και πολύ.