Russia

Αυτός θα είναι ο διάδοχος του Πούτιν-Όλα τα νέα ισχυρά πρόσωπα δίπλα στον πρόεδρο

Τον περασμένο Μάρτιο το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ είχε αποκαλύψει πως δεν είναι λίγοι όσοι υποστηρίζουν πως η υγεία του Ρώσου προέδρου επιδεινώνεται

Σήμερα με την Ρωσία σε σημαντικό σταυροδρόμι έχουν αρχίσει να διαρρέουν και τα πρώτα σενάρια για τον αντικαταστάτη του...

CONTINUE READING

Με αφορμή την «ημέρα εθνικής σημαίας», στις 22 Αυγούστου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συναντήθηκε με τους επικεφαλής και τα «νέα πρόσωπα» των εκλογικών καταλόγων του κόμματός του, «Ενωμένη Ρωσία». Το edinorossy (τα μέλη του κόμματος, κατά το ρωσικό του όνομα) συζήτησαν με τον πρόεδρο τις νέες κοινωνικές πρωτοβουλίες που θα συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα που θα παρουσιαστεί αύριο 24 Αυγούστου στο συνέδριο, όπου θα είναι ο ίδιος παρών. Στις τελευταίες προεδρικές εκλογές, ο Πούτιν παρουσιάστηκε ως ανεξάρτητος υποψήφιος πάνω από τα κόμματα.

Οι πιο σημαντικοί από τους πιστούς του Πούτιν συμμετέχουν στην εφαρμογή του "λαϊκού προγράμματος". Αυτοί είναι ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου και ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, αλλά και ο επικεφαλής του κεντρικού νοσοκομείου Ντένις Προτσένκο, η διευθύντρια του εκπαιδευτικού κέντρου Sirius, Elena Šmeleva και η εκπρόσωπος για τα δικαιώματα των παιδιών Άννα Κουζνέτσοβα. Οι νέοι πολιτικοί στην πλατφόρμα κομματικής εκτόξευσης, σύμφωνα με την εφημερίδα Kommersant, είναι η συντονίστρια του έργου "Ήρθε η ώρα να γεννήσω", Tatjana Butskaja, ο πρόεδρος του συμβουλίου των εθελοντικών ενώσεων Artem Metelev, το μέλος του Πανρωσικού Λαϊκού Μετώπου ( ο συνασπισμός υπέρ του Πούτιν) Όλγα Αμελσένκοβα και ο επικεφαλής του τομέα νεολαίας του Μετώπου Γκρέγκορ Καστζόκεβιτς.

https://youtu.be/dBuf4v_WX34



Το συνέδριο του edinorossy έχει προγραμματιστεί σε τρία στάδια: στις 19 Ιουνίου συντάχθηκαν οι προκαταρκτικές λίστες υποψηφίων, το δεύτερο στάδιο στις 24 Αυγούστου είναι για την παρουσίαση του προγράμματος και το τρίτο στάδιο θα γίνει μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Θεωρείται δεδομένο ότι δεν θα υπάρξει κανένας ζήτημα όσον αφορά στην κατάκτηση της πλειοψηφίας, αφού όλοι οι ανεξάρτητοι και αντιπολιτευόμενοι υποψήφιοι έχουν ουσιαστικά αποκλειστεί με τον έναν ή....τον άλλον τρόπο.

Οι επισκέψεις του Πούτιν πρέπει να καταδείξουν την ενότητα με εκπροσώπους και ακτιβιστές, για να δώσουν νόημα στο ίδιο το όνομα του κόμματος και να αυξήσουν τη δημοτικότητά του. Στην πρώτη συνάντηση τον Ιούνιο, ο ίδιος ο πρόεδρος ανακοίνωσε τα πρώτα πέντε ονόματα της λίστας, με επικεφαλής τους Šojgu και Lavrov, εξηγώντας ότι συμμετείχε προσωπικά στην επιλογή τους. Ως κοινωνικές προτάσεις, ο Πούτιν περιέγραψε επιδοτήσεις που θα διανεμηθούν στους πολίτες, εκσυγχρονισμό των συστημάτων υγείας και δημόσιας εκπαίδευσης, φορολογική ελάφρυνση και βοήθεια για οικογένειες, μέτρα που ελπίζει ότι θα ευχαριστήσουν όλο και περισσότερο τον πληθυσμό που δοκιμάζεται από την υγειονομική και οικονομική κρίση. Ορισμένοι, ωστόσο, έχουν σημειώσει ότι η συγκέντρωση κάθε πρότασης στο πρόσωπο του προέδρου μπορεί να είναι λάθος, στερώντας νόημα από τις άλλες υποψηφιότητες.

Παρά τις μεγάλες προσπάθειες πάντως, οι δημοσκοπήσεις του Ιουλίου δεν δείχνουν σημαντική ανάπτυξη για το edinorossy και ο τελευταίος μήνας της προεκλογικής καμπάνιας θα είναι καθοριστικός. Μετά το κυβερνών κόμμα έρχονται οι κομμουνιστές του KPRF με 16%, ενδυναμωμένοι κατά 2% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Οι προσδοκίες της προεδρικής διοίκησης είναι η συμμετοχή στην ψηφοφορία γύρω στο 50% και η συναίνεση για την «Ενωμένη Ρωσία» να φτάσει περίπου το 45%.

Η φιγούρα του ίδιου του προέδρου, στην πραγματικότητα, εμφανίζεται σήμερα μάλλον ξεθωριασμένη, ίσως και λόγω των επανειλημμένων διαδηλώσεων βίας και καταστολής εντός και εκτός της χώρας. Στις 19 Αυγούστου συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τη δηλητηρίαση του Aleksej Naval'nyj. Σε επίπεδο εντυπώσεων πάντως ο Πούτιν θα είναι σε θέση να εκμεταλλευτεί το αίσθημα ανωτερότητας έναντι των Αμερικανών μετά την κατάρρευση στο Αφγανιστάν. Επίσης στη συνομιλία με τον Μπάιντεν κατέστησε σαφές ότι η Ρωσία δεν θέλει τις ΗΠΑ στην Κεντρική Ασία, αλλά αυτό το επιχείρημα δεν θερμαίνει τις καρδιές των Ρώσων πολύ.

https://youtu.be/5MD2SJ9ddHI



Αυτές οι εκλογές θα έχουν επομένως το καθήκον να εξυψώσουν μία ή περισσότερες προσωπικότητες που μπορούν να υποστηρίξουν - αν όχι να διαδεχτούν - τον ίδιο τον Πούτιν, ένα ενδεχόμενο για το οποίο φαίνεται αναγκαίο να είμαστε έτοιμοι με ένα είδος «εσχατολογικής έντασης».

Μεταξύ των διαφόρων “δελφίνων”, το αστέρι που λάμπει πιο έντονα φαίνεται να είναι αυτό του Σεργκέι Σόιγκου. Ο Υπουργός Άμυνας κατάγεται από την Τούβα, μια αυτόνομη δημοκρατία στα σύνορα με τη Μογγολία και παρουσιάζει το «ευρασιατικό» πρόσωπο της διηπειρωτικής Ρωσίας. Τις τελευταίες ημέρες έχει προτείνει να χτιστούν νέες πόλεις στη Σιβηρία, ίσως ακόμη και μετακινώντας την πρωτεύουσα της Ρωσικής Ομοσπονδίας εκεί. Εν τω μεταξύ, συνόδευσε τον Πούτιν σε "ακραία" ταξίδια στις περιοχές του. Σε μια άλλη περίσταση θυμήθηκε με νοσταλγία τις εποχές συνεργασίας με τους Σέρβους ηγέτες Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και Ράντοβαν Καράτζιτς (καταδικασμένοι για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας), για να εξυψώσουν τη σλαβική υπερηφάνεια με έναν τρόπο που από αρκετούς χαρακτηρίστηκε προκλητικός. Σήμερα εμφανίζεταιως ο μεγαλύτερος φίλος του προέδρου, άρα και όλης της «Ενωμένης Ρωσίας».

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR