USA

ΗΠΑ: Κάμαλα Χάρις - Το διπλωματικό ταξίδι της σε Σιγκαπούρη και Βιετνάμ

Ο Λευκός Οίκος συνεχίζει τις διπλωματικές επισκέψεις στη νοτιοανατολική Ασία, προσπαθώντας να εδραιώσει την επιρροή των ΗΠΑ στην «αυλή της Κίνας». Αρκετοί Αμερικανοί διπλωμάτες έχουν ήδη επισκεφθεί την περιοχή «φέροντες δώρα» περίπου 20 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου.

Η πρόσφατη στρατιωτική συμφωνία με τις Φιλιππίνες τον Ιούλιο σηματοδοτεί τη δυναμικότερη διπλωματική προσέγγιση των Αμερικανών σε μια περιοχή η οποία μέχρι τώρα βασιζόταν στην οικονομική επιρροή της Κίνας.

Οι ασιατικές χώρες ναι μεν αποζητούν μια συμφωνία με τις ΗΠΑ ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ασφάλεια στη Νότια Σινική Θάλασσα αλλά θα θελήσουν να αποφύγουν οποιεσδήποτε δηλώσεις οι οποίες θα τις κάνουν να «επιλέξουν» μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων.

«Οι ΗΠΑ προσπαθούν να βελτιώσουν τις διπλωματικές τους σχέσεις στην περιοχή μετά από μια 20ετία αδράνειας», ανέφερε ο Καρλ Σούστερ, πρώην στέλεχος του US Pacific Command Joint Intelligence Center. «Παρ’ όλα αυτά, καμία χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας δε θέλει να επιλέξει μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας. Δεν υπάρχει κανένα πλεονέκτημα στο να κάνουν κάτι τέτοιο, ενώ υπάρχουν τεράστια μειονεκτήματα», υπογράμμισε.

CONTINUE READING


Για τη Χάρις, η διπλωματική επίσκεψη αποτελεί μια καλή ευκαιρία για αύξηση της δημοτικότητάς της, αφού η αντιπρόεδρος αναμένεται να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία στο μέλλον. Πρόκειται, όμως, να κληθεί να δώσει απαντήσεις για το φλέγον θέμα της άτακτης αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν που παρέδωσαν τη χώρα αμαχητί στους Ταλιμπάν.

Η Χάρις θα επισκεφτεί τη Σιγκαπούρη την Κυριακή και πρόκειται να προβεί σε από κοινού δηλώσεις μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό της χώρας Λι Σιεν Λουνγκ τη Δευτέρα. Στο Ανόι του Βιετνάμ η Χάρις θα παραστεί στα εγκαίνια του τοπικού γραφείου του CDC για τη νοτιοανατολική Ασία.


Οικονομικές σχέσεις

 

Ενας από τους πρωταρχικούς στόχους της αντιπροέδρου είναι η βελτίωση των οικονομικών σχέσεων μετά την τετραετία της προεδρίας Τραμπ ο οποίος ακύρωσε τη συμφωνία Comprehensive and Progressive Agreement for Trans-Pacific Partnership (CPTPP). Υπό την προεδρία Μπάιντεν οι ΗΠΑ μελετούν προτάσεις για τη θέσπιση συμφωνίας ψηφιακού εμπορίου με τις οικονομίες της περιοχής οι οποίες θα περιορίσουν την άκρατη επιρροή της Κίνας.


Επίσκεψη στο Βιετνάμ

CONTINUE READING

Η επίσκεψη της Κάμαλα Χάρις στο Βιετνάμ θα σηματοδοτήσει την πρώτη φορά που αντιπρόεδρος των ΗΠΑ επισκέπτεται τη χώρα μετά το τέλος του πολέμου το 1975. Αν και ο Τραμπ είχε συναντηθεί δις με τον βορειοκορεάτη δικτάτορα Κιμ Γιονκ Ουν, είχε αποφύγει τις συναντήσεις με τους ηγέτες άλλων χωρών της περιοχής. Η διπλωματική αποστολή του Μπάιντεν φαίνεται πως προσπαθεί να επιδιορθώσει τη ζημιά αυτή, ενώ έχει παράλληλα υιοθετήσει και μια πιο παθητική στάση απέναντι στην Κίνα. Αν και αρκετοί αναλυτές υποστηρίζουν πως η βελτίωση των σχέσεων με το Βιετνάμ είναι θετική, υπογραμμίζουν πως υπάρχει πολύς δρόμος για την πλήρη επιδιόρθωσή τους, ιδιαίτερα εάν αναλογιστεί κανείς πως η χώρα έχει στενές οικονομικές σχέσεις με την Κίνα.



Νότια Σινική Θάλασσα

 

Οι ΗΠΑ θέλουν να αυξήσουν τη στρατιωτική τους παρουσία στη Νότια Σινική Θάλασσα η οποία αποτελεί έναν από τους κυριότερους «διαδρόμους» της παγκόσμιας ναυτιλίας. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Υπουργού Αμύνης των ΗΠΑ Λόιντ Οστιν στη Σιγκαπούρη τον Ιούλιο, ο Αμερικανός διπλωμάτης υπογράμμισε πως θέλει να «αποτρέψει τον εξαναγκασμό και την επιθετικότητα» στην περιοχή, υποδεικνύοντας τις διεκδικήσεις της Κίνας. Λίγες ημέρες μετά, υπέγραψε την προαναφερθείσα στρατιωτική συμφωνία με τις Φιλιππίνες.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR