Armed Conflicts
Updated at:

Πρόσκληση των Ταλιμπάν σε Τουρκία: "Σας χρειαζόμαστε για να ανοικοδομήσουμε το Αφγανιστάν" - Στο στόχαστρο του Ερντογάν ο ορυκτός πλούτος

Φαίνεται ότι η Τουρκία τα έχει καλά και με τους Ταλιμπάν, αφού έχοντας το ένα μάτι σε αυτούς και το άλλο στο στο ΝΑΤΟ  προσπαθεί να αποκομίσει οφέλη για την ίδια στο Αφγανιστάν και την Κεντρική Ασία.

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Suhail Shaheen δήλωσε σήμερα ότι οι υποδομές του Αφγανιστάν έχουν καταρρεύσει και ότι η οργάνωση χρειάζεται την Τουρκία περισσότερο για την ανοικοδόμηση της χώρας.

"Ολόκληρη η υποδομή μας έχει καταρρεύσει. Θα ανοικοδομήσουμε το Αφγανιστάν σε όλους τους τομείς και χρειαζόμαστε την Τουρκία περισσότερο για να το κάνουμε αυτό", δήλωσε ο Shaheen στην φιλοκυβερνητική εφημερίδα Türkiye.

Οι Ταλιμπάν μαχητές κατέλαβαν τον έλεγχο του Αφγανιστάν το Σαββατοκύριακο, γεγονός που προκάλεσε πανικό σε  χιλιάδες Αφγανούς πολίτες και οδήγησε στην εσπευσμένη αποχώρηση συμμαχικών στρατιωτικών δυνάμεων από τη χώρα.

Πολλοί φοβούνται την επιστροφή στη λιτή ερμηνεία του ισλαμικού νόμου που επιβλήθηκε κατά την προηγούμενη διακυβέρνηση των Ταλιμπάν που έληξε πριν από 20 χρόνια.

Όταν ρωτήθηκε αν υπήρχε συγκεκριμένος λόγος ή στρατηγική πίσω από τη «στάση των Ταλιμπάν απέναντι στην Τουρκία» όταν αυτοί είχαν συνομιλίες με τη Ρωσία, το Ιράν και την Κίνα, ο Shaheen είπε: «Σε αντίθεση με ότι είναι γνωστό, είχαμε στενές σχέσεις με την Τουρκία».

"Η Τουρκία είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για εμάς. Είναι μια αξιοσέβαστη και ισχυρή χώρα στον κόσμο και έχει μια ιδιαίτερη θέση στη μουσουλμανική κοινότητα. Ο δεσμός της Τουρκίας με το Αφγανιστάν δεν μπορεί να συγκριθεί με καμία άλλη χώρα", δήλωσε ο Shaheen.

"Το λέω ξεκάθαρα. Ως Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν, χρειαζόμαστε τη φιλία, την υποστήριξη και τη συνεργασία της Τουρκίας περισσότερο", πρόσθεσε.

Σημειώνοντας ότι το Αφγανιστάν διαθέτει πλούσιο ορυκτό πλούτο, ο Shaheen είπε ότι η ισλαμιστική ομάδα δεν έχει τη δύναμη να τον επεξεργαστεί.

CONTINUE READING

"Ολόκληρη η υποδομή μας κατέρρευσε λόγω της κατοχής και της προηγούμενης διοίκησης. Θέλουμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία στους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης, της οικονομίας, των κατασκευών και της ενέργειας, καθώς και της επεξεργασίας των ορυκτών πόρων", δήλωσε ο εκπρόσωπος.

"Η μεγαλύτερη προσδοκία μας από τους Τούρκους αδελφούς μας είναι να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στους τομείς που απαριθμήσαμε αφού ολοκληρωθούν οι εσωτερικές μας διαδικασίες", πρόσθεσε.

Τουρκία-Αφγανιστάν-Σπάνια ορυκτά

Το Αφγανιστάν εκτιμάται ότι διαθέτει σπάνιες γαίες αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων και κατά συνέπεια οι Ταλιμπάν έχουν στη διάθεσή τους ορυκτούς πόρους που αποτελούν "μια πολύ επικίνδυνη παράμετρο " και τους οποίους μπορούν να αξιοποιήσουν με τη βοήθεια της Τουρκίας.

Τα συγκεκριμένα κοιτάσματα μετάλλων στο Αφγανιστάν εκτιμάται ότι έχουν αξία μεταξύ 1-3 τρισ. δολαρίων, σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού περιοδικού The Diplomat, που επικαλείται τον Ahmad Shah Katawazai, πρώην διπλωμάτη της αφγανικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον, ενώ έκθεση του αμερικανικού ειδησεογραφικού πρακτορείου The Hill νωρίτερα φέτος ανεβάζει την αξία σε περίπου 3 τρισ. δολάρια.

Το υπέδαφος του Αφγανιστάν διαθέτει σπάνια ορυκτά, όπως λανθάνιο και νεοδύμιο, καθώς και φλέβες αλουμινίου, χρυσού, αργύρου, ψευδαργύρου, υδραργύρου και λιθίου, σύμφωνα με τον Katawazai. Τα σπάνια ορυκτά έχουν ευρεία χρήση στην υψηλή τεχνολογία, από την κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων μέχρι αεροσκαφών και δορυφόρων, αλλά και σε αμυντικά συστήματα.

CONTINUE READING

Κίνα-ΗΠΑ

Η Κίνα ως γνωστόν κυριαρχεί στην αγορά σπάνιων γαιών σε παγκόσμιο επίπεδο. Περίπου το 35% των παγκόσμιων αποθεμάτων σπάνιων γαιών βρίσκονται στην Κίνα, το μεγαλύτερο ποσοστό στον κόσμο, σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τα αποθέματα των ΗΠΑ ωχριούν σε σύγκριση με της Κίνας. Οι ΗΠΑ διαθέτουν συνολικά 1,4 εκατομμύρια μετρικούς τόνους αποθεμάτων, έναντι 44 εκατομμυρίων μετρικών τόνων αποθεμάτων που διαθέτει η Κίνα.

Η Κίνα χρησιμοποίησε τα σπάνια ορυκτά ως "όπλο" κατά τη διάρκεια του εμπορικού της πολέμου με την Ουάσιγκτον το 2019, όταν το Πεκίνο απείλησε να διακόψει τον εφοδιασμό προς τις ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ βρίσκονταν σε μεγάλο βαθμό εξάρτησης από την Κίνα για την προμήθεια σπάνιων ορυκτών το 2019, όταν το Πεκίνο κάλυπτε το 80% των αμερικανικών αναγκών, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο.

Η ανεξήγητη στάση των ΗΠΑ

Από τα παραπάνω προκύπτουν μια σειρά ερωτημάτων αναφορικά με την ανεξήγητη στάση των ΗΠΑ αναφορικά με το Αφγανιστάν, που συνοψίζονται στα παρακάτω:

1. Γιατί εφόσον ήταν γνωστός στις ΗΠΑ, ο  ορυκτός πλούτος του Αφγανιστάν, δεν προχώρησαν τόσα χρόνια στην εκμετάλλευσή τους, μιας και οι ίδιες υπολείπονται κατά πάρα πολύ της ύπαρξης αποθεμάτων στο έδαφός τους σε σχέση με την Κίνα;

2. Γιατί εφόσον η Κίνα τα χρησιμοποίησε ως "όπλο" κατά τη διάρκεια του εμπορικού της πολέμου με την Ουάσιγκτον το 2019, όπου απείλησε να διακόψει τον εφοδιασμό προς τις ΗΠΑ, αυτές αποφάσισαν χωρίς να προβούν στην εκμετάλλευση του υπεδάφους του Αφγανιστάν, να αποχωρήσουν από τη χώρα 2 χρόνια αργότερα;

Κλείνοντας επισημαίνουμε ότι αν τελικά η Τουρκία προβεί στην εκμετάλλευση των σπανίων γαιών και του υπεδάφους του Αφγανιστάν, αυτό θα την καταστήσει Παγκόσμιο παίκτη στο εν λόγω είδος, γεγονός εξαιρετικά δυσοίωνο για την Ελλάδα.

Θα το επιτρέψουν αυτό ΗΠΑ-Ρωσία-Κίνα; Μάλλον όχι, οπότε και θα πρέπει να δούμε πολλά ακόμη να διαδραματίζονται στο πολύπαθο Αφγανιστάν.

 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR