Armed Conflicts

Αφγανιστάν: Βίντεο από το αεροδρόμιο της Καμπούλ που ραγίζει καρδιές – Παρέδωσαν κοριτσάκι σε στρατιώτη για να το σώσουν

Οι εικόνες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας από το Αφγανιστάν πραγματικά συγκλονίζουν.

Σήμερα, ένα βίντεο από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, καταφέρνει να αποτυπώσει  ίσως με τη μεγαλύτερη δυνατή ενάργεια τον τρόμο που βιώνουν οι πολίτες της χώρας.

Στα λίγα δευτερόλεπτα της διάρκειάς του, βλέπουμε τους παρευρισκόμενους να σηκώνουν ένα μικρό κοριτσάκι πάνω από τον ψηλό τοίχο και να το παραδίδουν στα χέρια ενός αμερικανού στρατιώτη.

https://twitter.com/Reuters/status/1428333426013257732

Η στιγμή αυτή, που αποτυπώθηκε από κάμερα κινητού και κυκλοφόρησε στα κοινωνικά δίκτυα προκαλώντας σοκ και συγκίνηση, καταφέρνει να συλλάβει την απελπισία που επικρατεί μεταξύ πολλών Αφγανών, καθώς φοβούνται τι θα φέρει για τη ζωή τους η επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία.

Χιλιάδες άνθρωποι επιχειρούν να φτάσουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, με την ελπίδα να καταφέρουν να επιβιβαστούν σε κάποια από τις πτήσεις επιβατικών και στρατιωτικών αεροπλάνων που φεύγουν για το εξωτερικό

CONTINUE READING

Όμως μέσα στο χάος που επικρατεί, ορισμένοι έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί σοβαρά, καταπλακωμένοι από άλλους, πανικόβλητους συνανθρώπους τους. Ένοπλοι Ταλιμπάν πυροβολούν στον αέρα για να ελέγξουν τα πλήθη.

Αμερικανοί στρατιώτες βρίσκονται επίσης στο σημείο, προκειμένου να διατηρηθεί ο έλεγχος του αεροδρομίου μέχρι να ολοκληρωθεί η εκκένωση της χώρας από πολίτες άλλων χωρών και Αφγανούς.

Ταυτόχρονα, ο αμερικανικός στρατός ολοκληρώνει την αποχώρησή του από το Αφγανιστάν μετά από 20 χρόνια πολέμου, ενώ οι Ταλιμπάν καταλαμβάνουν σαν αστραπή το ένα τμήμα της χώρας μετά το άλλο.

Δεν είναι ξεκάθαρο αν το κοριτσάκι του βίντεο θα επανενωθεί στην άλλη πλευρά του τείχους με την οικογένειά του ή αν οι οικείοι του το παρέδωσαν στους στρατιώτες με την ελπίδα να το σώσουν από τους Ταλιμπάν, βρίσκοντάς της μια θέση σε κάποια πτήση προς το εξωτερικό.

CONTINUE READING

Σε ξεχωριστό βίντεο, επίσης τραβηγμένο μέσα από το πλήθος των εκατοντάδων ανθρώπων που ελπίζουν να περάσουν εντός του αεροδρομίου, μια γυναίκα διακρίνεται να σκαρφαλώνει στον τοίχο.

Από τη στιγμή που κατέλαβαν την Καμπούν, οι αξιωματούχοι των Ταλιμπάν προσπαθούν να διαβεβαιώσουν τους Αφγανούς και τις ξένες δυνάμεις ότι δεν θα επιδιώξουν εκδίκηση εναντίον των πρώην εχθρών τους και θα σεβαστούν τα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών στο πλαίσιο του ισλαμικού νόμου.

Όμως πολλοί Αφγανοί δεν καταφέρνουν να τους πιστέψουν.

Την τελευταία φορά που οι Ταλιμπάν είχαν τον έλεγχο της χώρας, από το 1996 μέχρι το 2001, τα κορίτσια δεν είχαν δικαίωμα στην εκπαίδευση, οι γυναίκες αποκλείονταν από την εργασία και ήταν αναγκασμένες να φορούν μπούρκες που κάλυπταν ολόκληρο το σώμα τους, ενώ είχαν δικαίωμα να κυκλοφορούν στο δρόμο μόνο αν είχαν τη συνοδεία ενός άνδρα συγγενή τους.

Εκείνες που παρέβαιναν αυτούς τους κανόνες ήταν αντιμέτωπες με τιμωρίες που περιλάμβαναν τον εξευτελισμό, αλλά και τον δημόσιο ξυλοδαρμό από τη θρησκευτική αστυνομία των Ταλιμπάν.

Οι σκηνές που διαδραματίστηκαν αυτή την εβδομάδα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, έφεραν στο επίκεντρο της παγκόσμιας συζήτησης το κατά πόσον οι υπόλοιπες χώρες του πλανήτη έχουν ευθύνη απέναντι στους Αφγανούς που υποφέρουν, στην οποία θα πρέπει να ανταποκριθούν παρέχοντας άσυλο σε όσους κινδυνεύουν από τους Ταλιμπάν.

CONTINUE READING

Ήδη εκατοντάδες άτομα έχουν προσγειωθεί σε αεροδρόμια της Ευρώπης και του υπόλοιπου κόσμου, όμως είναι αμέτρητοι εκείνοι που παραμένουν εγκλωβισμένοι στο Αφγανιστάν.

Η χώρα μας, πάντως, μέχρι στιγμής εστιάζει την προσοχή της στην αποτροπή μεταναστευτικών ρευμάτων, με τον νέο κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου, να δηλώνει στην παρθενική του ενημέρωση ότι «η Ελλάδα δεν θα γίνει ξέφραγο αμπέλι», αλλά και ότι «οι δυνάμεις αποτροπής» της χώρας «είναι σε απόλυτη εγρήγορση σε όλες τις πύλες εισόδου».

Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι κατά πόσον η Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της Ελλάδας, που συμμετείχε στις «ειρηνευτικές δυνάμεις» που ήλεγχαν επί 20 χρόνια το Αφγανιστάν, μπορεί να ισορροπήσει τις διακηρυγμένες αξίες της με τη δημιουργία ενός φρουρίου απέναντι στους κατατρεγμένους που δημιουργήθηκαν πρώτα από την παρουσία κι έπειτα από την αποχώρησή της από τη χώρα.

GALLERY

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR