Health

Κορονοϊός: Ποιες οι πιθανότητες να εξελιχθεί σε εποχική «γρίπη»

Με το ερώτημα αναφορικά με το μέλλον του SARS-CoV-2 να απασχολεί πολύ την επιστήμη, ιδίως τώρα που και τα εμβόλια είναι διαθέσιμα, ειδικοί μελετώντας μαθηματικά μοντέλα επιχειρούν να απαντήσουν στο για πόσο καιρό θα ζούμε μαζί με τον ιό.
Για αρκετό, απαντούν, ωστόσο τα νέα γίνονται καλύτερα, αφού αν ακολουθηθεί η ομαλή διαδικασία, τότε ο νέος κορωνοϊός αναμένεται να εξελιχθεί σε μία πιο ελαφριά εποχική λοίμωξη.

Μιας και οι μεταδοτικοί ιοί δεν αποτελούν νέο φαινόμενο, μία ερευνητική ομάδα, αποτελούμενη από Αμερικανούς και Νορβηγούς επιστήμονες, ανέπτυξε ένα ρεαλιστικό μαθηματικό μοντέλο με βάση την ηλικία, το οποίο ενσωματώνει τα δημογραφικά δεδομένα, την κοινωνικοποίηση του πληθυσμού και τη διάρκεια της ανοσίας, με στόχο να εξετάσει τα πιθανά μελλοντικά κρούσματα βάσει ηλικίας και θνησιμότητας.

Παράγοντας

CONTINUE READING

«Η ηλικία ήταν ένας παράγοντας που καθόρισε τη σοβαρότητα της λοίμωξης. Ωστόσο, τα μοντέλα μάς δείχνουν ότι ο κίνδυνος μόλυνσης πιθανότατα θα μετατοπιστεί στα μικρότερα παιδιά, όσο οι ενήλικες αποκτούν ανοσία μέσω του εμβολιασμού ή μέσω της έκθεσης στον ιό» δηλώνει ο Ottar Bjornstad, καθηγητής Βιολογίας του πολιτειακού πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας. Οι ερευνητές εξέτασαν τη βαρύτητα της ασθένειας σε τρία διαφορετικά χρονικά διαστήματα: στο 1 έτος, στα 10 έτη και στα 20 έτη.

Επιπλέον, διερεύνησαν πόσο διέφερε η σοβαρότητα της λοίμωξης ανάμεσα σε 11 χώρες, την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική.

«Το γενικό πλαίσιο που δημιουργήσαμε με το μαθηματικό μοντέλο μάς επιτρέπει να προβλέψουμε με ακρίβεια τον κίνδυνο με βάση την ηλικία και την ανοσία, είτε μακροπρόθεσμη είτε βραχυπρόθεσμη, και τη μείωση της σοβαρότητας της νόσου λόγω μίας προηγούμενης μόλυνσης» τονίζει ο Ruiyun Li, μεταδιδακτορικός συνεργάτης του πανεπιστημίου του Οσλο.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR