Μια νέα έρευνα του BBC αποκάλυψε την έκταση των επιχειρήσεων της σκιώδους ρωσικής ομάδας μισθοφόρων στον εμφύλιο πόλεμο στη Λιβύη.
Ένα tablet της Samsung που άφησε ένας μαχητής για την ομάδα Wagner εκθέτει τον βασικό της ρόλο - καθώς και τα ανιχνεύσιμα κωδικά ονόματα των μαχητών.
Και το BBC έχει μια "λίστα αγορών" για υπερσύγχρονο στρατιωτικό εξοπλισμό, τον οποίο ειδικοί μάρτυρες λένε ότι θα μπορούσε να προέρχεται μόνο από προμήθειες του ρωσικού στρατού.
Η Ρωσία αρνείται οποιαδήποτε σχέση με την Βάγκνερ.
Η ομάδα εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2014 όταν υποστήριζε φιλορώσους αυτονομιστές στη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία. Έκτοτε, συμμετέχει σε περιοχές όπως η Συρία, η Μοζαμβίκη, το Σουδάν και η Δημοκρατία της Κεντρικής Αφρικής.
Οι μαχητές του Βάγκνερ εμφανίστηκαν στη Λιβύη τον Απρίλιο του 2019, όταν ενώθηκαν με τις δυνάμεις του στρατηγού των ανταρτών, Χαλίφα Χάφταρ.
Το BBC υποστηρίζει πως κατάφερε να αποκτήσει σπάνια πρόσβαση σε δύο πρώην μαχητές της. Αποκάλυψαν τι τύπος ατόμων συμμετείχεαν στην Wagner και την έλλειψη κώδικα δεοντολογίας.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σκοτώνουν κρατούμενους, είναι κάτι που ένας πρώην μαχητής παραδέχεται ελεύθερα. «Κανείς δεν θέλει επιπλέον στόματα για να ταΐσει». Αυτό υποστηρίζει και σε άλλα μέρη του τηλεοπτικού ντοκιμαντέρ - “Ρώσοι μισθοφόροι του Χαφτάρ: Μέσα στην ομάδα Βάγκνερ” από τα BBC News Arabic και BBC News Russian. Οι άλλες αποκαλύψεις του περιλαμβάνουν στοιχεία για ύποπτα εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της σκόπιμης δολοφονίας αμάχων.
Το tablet της Samsung παρέχει επίσης στοιχεία για τη συμμετοχή των μισθοφόρων στην εξόρυξη και την παγίδευση βομβών σε μη στρατιωτικές περιοχές. Η τοποθέτηση ναρκών χωρίς σήμανση είναι έγκλημα πολέμου.
Το tablet άφησε πίσω του ένας άγνωστος μαχητής της Wagner αφού οι μαχητές της ομάδας υποχώρησαν από περιοχές νότια της Τρίπολης την άνοιξη του 2020.
Το περιεχόμενό του περιλαμβάνει χάρτες της πρώτης γραμμής στα ρωσικά , που επιβεβαιώνουν τη σημαντική παρουσία της Wagner και μια πρωτόγνωρη εικόνα για τις δραστηριότητες της ομάδας. Υπάρχουν πλάνα από μη επανδρωμένα αεροσκάφη και κωδικά ονόματα μαχητών της Wagner, τουλάχιστον έναν εκ των οποίων το BBC πιστεύει ότι έχει εντοπίσει. Το tablet βρίσκεται πλέον σε ασφαλή τοποθεσία.
Ένας περιεκτικός κατάλογος όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού περιλαμβάνεται σε ένα έγγραφο 10 σελίδων με ημερομηνία 19 Ιανουαρίου 2020, το οποίο δόθηκε στο BBC από πηγή πληροφοριών της Λιβύης και πιθανότατα ανακτήθηκε από τοποθεσία της Βάγκνερ.
Το έγγραφο αναφέρει ποιος μπορεί να χρηματοδοτεί και να υποστηρίζει τη λειτουργία. Αναφέρει το υλικό που απαιτείται για την "ολοκλήρωση των στρατιωτικών στόχων"-συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων αρμάτων μάχης, εκατοντάδων τυφεκίων Καλάσνικοφ και ενός υπερσύγχρονου συστήματος ραντάρ.
Στρατιωτικός αναλυτής είπε στο BBC ότι ορισμένες από τις τεχνολογίες όπλων είναι διαθέσιμες μόνο από τον ρωσικό στρατό. Ένας άλλος εμπειρογνώμονας, ειδικός στην ομάδα Wagner, είπε ότι ο κατάλογος έδειχνε τη συμμετοχή του Ντμίτρι Ούτκιν. Είναι ο πρώην ισχυρός άνδρας της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών που πιστεύεται ότι ίδρυσε την Wagner και της έδωσε το όνομά του (το δικό του πρώην κωδικό όνομα). Το BBC προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον Ντμίτρι Ουτκιν αλλά δεν έλαβε καμία απάντηση.
Και με βάση την ανάλυση της "λίστας αγορών" και ενός άλλου εγγράφου, ο ειδικός λέει πως υποδηλώνεται συμμετοχή του Yevgeny Prigozhin, ενός πλούσιου επιχειρηματία κοντά στον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι έρευνες Δυτικών δημοσιογράφων έχουν συνδέσει τον κ. Πριγκοζίν με την Βάγκνερ. Πάντα αρνιόταν οποιαδήποτε σχέση.
Επισήμως, δεν υπάρχουν στοιχεία- αλλά μέχρι 10.000 άνθρωποι πιστεύεται ότι έχουν συνάψει τουλάχιστον ένα συμβόλαιο με την Βάγκνερ από τότε που εμφανίστηκε να πολεμά μαζί με φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία το 2014. Περίπου 1.000 άνδρες της Wagner εκτιμάται ότι πολέμησαν με τον στρατηγό Khalifa Haftar στη Λιβύη από το 2019 έως το 2020.
Το BBC στη Ρωσία ζήτησε από έναν από τους πρώην μαχητές να περιγράψει την Βάγκνερ. Απάντησε: «Είναι μια δομή, που αποσκοπεί στην προώθηση των συμφερόντων του κράτους πέρα από τα σύνορα της χώρας μας». Όσο για τους μαχητές του, είπε ότι ήταν είτε «επαγγελματίες πολέμου», άνθρωποι που αναζητούσαν δουλειά, είτε ρομαντικοί που ήθελαν να υπηρετήσουν τη χώρα τους.
Ο άλλος πρώην μαχητής είπε στο BBC ότι δεν υπάρχουν σαφείς κανόνες συμπεριφοράς. Αν ένας αιχμάλωτος που είχε αιχμαλωτιστεί δεν είχε καμία γνώση να μεταδώσει ή δεν μπορούσε να λειτουργήσει ως «σκλάβος», τότε «το αποτέλεσμα είναι προφανές».
Ο Andrey Chuprygin, εμπειρογνώμονας που συνεργάζεται με το Διεθνές Συμβούλιο της Ρωσίας, δήλωσε ότι η στάση της ρωσικής κυβέρνησης ήταν - "ας συμμετάσχουν σε αυτό το θέμα και θα δούμε ποιο είναι το αποτέλεσμα. Αν λειτουργήσει καλά, μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε αν αποδειχθεί άσχημα, τότε δεν είχαμε καμία σχέση ».