Armed Conflicts
Updated at:

Μόσχα: ''Εμείς είμαστε το «αφεντικό» στη Συρία'' - Ρωσικές ''βολές'' σε Ερντογάν γιατί "ταΐζει" με λίρες το Ιντλίμπ

Πολλές ρωσικές αναλύσεις των τελευταίων ημερών, σε πηγές που κινούνται κοντά στις υπηρεσίες ασφαλείας, το στρατό και το ισχυρό αντιτουρκικό λόμπι που επιθυμεί αλλαγή πολιτικής, υπάρχουν αναφορές στην ανυπαρξία τουρκικής αξιοπιστίας στις συμφωνίες που έχουν γίνει, κάτι που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το τι έχει κατά καιρούς δηλώσει δημόσια ο πρόεδρος Πούτιν.

Στο έδαφος της Συρίας επισημαίνεται έχουν και πάλι κλείσει τα φυλάκια διέλευσης των αμάχων που έχουν συμφωνηθεί, ότι θα λειτουργούσαν μεταξύ του θύλακα του Ιντλίμπ  και της υπόλοιπης Συρίας.

Στις αναλύσεις αυτές επισημαίνεται, ότι κατά τις ρωσικές υπηρεσίες, χιλιάδες Τούρκοι στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στον τρομοκρατικό, κατά τη Μόσχα, θύλακα του Ιντλίμπ, εφαρμόζοντας δικούς τους κανόνες αστυνόμευσης και έχουν καθιερώσει μάλιστα, την τουρκική λίρα ως συναλλακτικό μέσο στην περιοχή. Δεν δίνουν καθόλου την εικόνα, ότι σκοπεύουν κάποτε να φύγουν από εκεί όπως κάθε τόσο υπογράφει ο Ερντογάν, στις συμφωνίες με Ρωσία και το Ιράν. «Αν ήθελαν θα είχαν τελειώσει με τους τρομοκράτες», λένε στη Μόσχα. Ένας μεγάλος φόβος για τους Ρώσους, είναι ότι μετακινούνται ελεύθερα μέσω του Ιντλίμπ τζιχαντιστές και η υπομονή Ρωσίας και Συρίας αγγίζει τα όριά της.

https://www.youtube.com/watch?v=3_ccWvkN4s0

Οι δυνάμεις του Μπασάρ Άσαντ υποστηριζόμενες από την  Ρωσία, ενέτειναν την Κυριακή, τις επιθέσεις τους στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, στο πλαίσιο της πολυήμερης εκστρατείας τους στο προπύργιο της αντιπολίτευσης.

Το Ιντλίμπ, εδώ και αρκετό καιρό ήταν και είναι, ένα από τα μέτωπα της συριακής κρίσης, όπου μαίνονται οι θερμότερες συρράξεις. Η Ρωσία και οι δυνάμεις του Αλ Άσαντ, συνεχίζουν την προέλαση τους, στοχεύοντας τους αντιπολιτευόμενους  στο Ιντλίμπ.

Ο στόχος του Άσαντ σχεδιάστηκε, προκειμένου να στριμώξει στη γωνία, ακόμη πιο πολύ τους αντιπολιτευόμενους στο Ιντλίμπ και να τους εξασθενίσει και με τον τρόπο αυτό, να κηρύξει την στρατιωτική νίκη του στον συριακό εμφύλιο πόλεμο. 

Ενώ η Τουρκία, εκλαμβάνεται ως το μοναδικό εμπόδιο μπροστά από τον στόχο αυτό, οι δυνάμεις του Άσαντ, ακολούθησαν μια στρατηγική με στόχο να σπάσουν την αντίσταση, παρενοχλώντας την Τουρκία στα παρατηρητήρια στα νότια του Ιντλίμπ.

Από τον Φεβρουάριο οι συριακές δυνάμεις οδήγησαν τις επιθέσεις τους στο Ιντλίμπ σε ένα νέο στάδιο. Βάζοντας στο στόχαστρο άμεσα τους Τούρκους στρατιώτες, προκάλεσαν τον θάνατο  αρκετών Τούρκων στρατιωτών. Το γεγονός αυτό, σηματοδοτεί μια νέα φάση στην κρίση στο Ιντλίμπ.

Το Ιντλίμπ εμπίπτει σε μια ζώνη αποκλιμάκωσης, που σφυρηλατήθηκε βάσει συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας τον Μάρτιο του 2020, φιλοξενεί σχεδόν 3 εκατομμύρια ανθρώπους, τα δύο τρίτα εξ αυτών έχουν εκτοπιστεί από άλλα μέρη της χώρας.

Αυτά που βιώνονται στο Ιντλίμπ, στην ουσία δεν αποτελούν έκπληξη για όσους παρακολουθούν από κοντά το θέμα, καθώς η Τουρκία προσπαθεί να υλοποιήσει την στρατηγική της βήμα προς βήμα.

"Σχεδόν το 75% του συνολικού πληθυσμού στην περιοχή Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας, που ελέγχεται από την αντιπολίτευση εξαρτάται από την ανθρωπιστική βοήθεια για την κάλυψη των βασικών αναγκών τους, καθώς 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι, συνεχίζουν να ζουν σε στρατόπεδα ή ανεπίσημους οικισμούς", αναφέρει το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA).

Υπάρχει όμως πιθανότητα, να έχει ξεκινήσει μια νέα φάση στο Ιντλίμπ μετά από τα τελευταία περιστατικά ; Η απάντηση αυτού του ερωτήματος, είναι πράγματι πολύ σημαντική και περιέχει στοιχεία, που θα επηρεάσουν το μέλλον της κρίσης.

Στο σημείο αυτό είναι αρκετά σημαντικό, το πως θα κινηθεί η Τουρκία στο εξής. Για την Τουρκία το Ιντλίμπ, δεν είναι μόνο ένα ζήτημα ασφαλείας. Μια νέα προσφυγική ροή που μπορεί να έρθει από το Ιντλίμπ, μπορεί να φέρει σε ακόμη πιο δύσκολη θέση την Τουρκία και τον Ερντογάν και μάλιστα σε μια εισερχόμενη  προεκλογική περίοδο .

Εξάλλου σύμφωνα με τον  Ερντογάν, περίπου ένα εκατομμύριο πρόσφυγες έχουν αρχίζει να μετακινούνται προς τα σύνορα της Τουρκίας. Για το λόγο αυτό η Τουρκία, προκειμένου να εμποδίσει την μετακίνηση των προσφύγων προς τα σύνορα, πρέπει να επανεξετάσει την υφιστάμενη εικόνα που έχει σχηματιστεί στο Ιντλίμπ.

Υπάρχουν δυο επιλογές, μεταξύ των εναλλακτικών λύσεων της Τουρκίας. Η πρώτη είναι η οικοδόμηση μιας αποτρεπτικής στρατιωτικής θέσης κατά των δυνάμεων του Άσαντ, προκειμένου να εμποδιστεί η περεταίρω επιδείνωση της υφιστάμενης κατάστασης.

Αλλά η επιλογή αυτή, δεν είναι βιώσιμη και μπορεί να συγκλονίσει βαθιά τις σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας. Η δεύτερη επιλογή, είναι η Άγκυρα να προσπαθήσει να συνάψει μια νέα συμφωνία Ιντλίμπ, ανάμεσα στην Τουρκία και τη Ρωσία, σύμφωνα με την υφιστάμενη κατάσταση.

Οι περισσότεροι από τους εκτοπισμένους, ζητούν καταφύγιο σε στρατόπεδα κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, ενώ άλλοι πηγαίνουν σε περιοχές υπό τον έλεγχο της συριακής αντιπολίτευσης.

Εν τω μεταξύ η "ελεύθερη πτώση" της συριακής λίρας, την παραμονή των νέων αμερικανικών κυρώσεων, προκάλεσε εξελίξεις που απείλησαν την οικονομική αποκοπή της βόρειας Συρίας από τη Δαμασκό.

Βλέποντας τη νομισματική κρίση της Συρίας,( λόγω των νέων αμερικανικών κυρώσεων), ως ευκαιρία ο Ερντογάν ανέλαβε γρήγορα δράση, αν και το νόμισμα  της Τουρκίας έχει καταστραφεί κατά τα τελευταία δύο χρόνια. 

Εν μέσω της νομισματικής αναταραχής, η Τουρκία έχει "ρίξει" τουρκικές λίρες σε βόρειους θύλακες υπό τον στρατιωτικό της έλεγχο, καθώς και στο ελεγχόμενο από αντάρτες και τζιχαντιστές Ιντλίμπ, όπου διατηρεί  στρατιωτική παρουσία. Η τάση υποδηλώνει ότι η Άγκυρα, μπορεί να επιδιώκει μια de facto "ζώνη τουρκικής λίρας", πάνω στις στρατιωτικές της ζώνες, αλλά αυτό μοιάζει πολύ φιλόδοξο.

Ο Αμπντουλάχ Ραχμάν Μουσταφά, επικεφαλής της Συριακής προσωρινής Κυβέρνησης, ο οποίος υποστηρίζεται από τον Ερντογάν και εδρεύει στην Τουρκία, δήλωσε, στις 11 Ιουνίου, ότι «μικρά τουρκικά τραπεζογραμμάτια λίρας, τέθηκαν σε κυκλοφορία μέσω υποκαταστημάτων της Τουρκικής ταχυδρομικής υπηρεσίας, που λειτουργεί στη βόρεια Συρία. Σύμφωνα με τον Μουσταφά: "τα βασικά είδη διατροφής και τα καύσιμα, έχουν τιμολογηθεί σε τουρκικές λίρες. Οι δημόσιοι υπάλληλοι, λαμβάνουν επίσης τους μισθούς τους σε τουρκικές λίρες. Ορισμένες ιδιωτικές επιχειρήσεις στις «ελευθερωμένες περιοχές», έχουν επίσης αρχίσει να πληρώνουν μισθούς σε τουρκικές λίρες". 

Οι ειδικοί της Συρίας, σημειώνουν ότι η αντικατάσταση της συριακής λίρας από τη λίρα της Τουρκίας, σε μια περιοχή αρκετών εκατομμυρίων ανθρώπων θα πλήξει περαιτέρω τη συριακή οικονομία. Ωστόσο, πρέπει να αναρωτηθούμε εδώ, αν η νομισματική κίνηση της Τουρκίας, είναι απλώς προπαγάνδα ή ένα βήμα προς την οικονομική προσάρτηση.

Γεγονός είναι, ότι η διευρυμένη χρήση της τουρκικής λίρας, θα διευκόλυνε τις αντιρρήσεις για τους μισθούς στις τουρκικές λίρες και θα διευκόλυνε την Άγκυρα, να χρηματοδοτήσει συμμαχικές ομάδες και μυστικές επιχειρήσεις στην περιοχή.

Η λίρα, ωστόσο, πρέπει να είναι μετατρέψιμη, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να χρησιμοποιείται στο εμπόριο, συμπεριλαμβανομένων των εισαγωγών και των εξαγωγών. Και εδώ εμφανίζονται μερικά σοβαρά ερωτήματα.

Την απάντηση την δίνει ο Ahmet Pelda, οικονομολόγος που παρακολουθεί στενά τις κουρδικές περιοχές της Συρίας, γνωστές ως Rojava,  που πιστεύει ότι η αλλαγή νομίσματος θα επηρεάσει τους δεσμούς της περιοχής με τη Δαμασκό και έτσι θα σκοτώσει την πιθανότητα μιας πολιτικής διευθέτησης. "Η χρήση της τουρκικής λίρας ή του ιρακινού δηναρίου από τη Rojava, θα ισοδυναμούσε με εξάρτηση από την Τουρκία ή το Ιράκ, πράγμα που σημαίνει διαχωρισμό από το συριακό καθεστώς", δήλωσε Ο Pelda στο Al-Monitor. Η χρήση του δολαρίου, είπε, είναι η πιο λογική επιλογή. Ο Pelda πρόσθεσε, "Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα διαχωριστούν οι κουρδικές περιοχές  από τη Συρία και δεν θα αναπτύξει καμία εξάρτηση από το Ιράκ ή την Τουρκία. Ωστόσο, αυτό απαιτεί αρκετά δολάρια και ικανή οικονομική διαχείριση".

Η δε Ρωσία, διατυμπανίζει ότι η Τουρκία, δεν δίνει καθόλου  την εικόνα ότι σκοπεύει κάποτε να φύγει από εκεί όπως κάθε τόσο υπογράφει ο Ερντογάν, στις συμφωνίες με Ρωσία και το Ιράν. «Αν ήθελαν θα είχαν τελειώσει με τους τρομοκράτες, λένε στη Μόσχα». Ένας μεγάλος φόβος για τους Ρώσους, είναι ότι μετακινούνται ελεύθερα μέσω του Ιντλίμπ τζιχαντιστές και η υπομονή Ρωσίας και Συρίας αγγίζει τα όριά της.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR