Environment

Κλιματική Αλλαγή: Ποιους πιέζουν οι αυξημένες δεσμεύσεις των μικρών χωρών για τις εκπομπές

Περισσότερες χώρες αυξάνουν τις δεσμεύσεις τους για το κλίμα, εντείνοντας την πίεση που ασκείται στις χώρες με τις μεγάλες εκπομπές αερίων.

Συγκεκριμένα, οι ακόμα πιο φιλόδοξες δεσμεύσεις που υπέβαλαν ορισμένες χώρες στον ΟΗΕ αυτή την εβδομάδα, ασκούν πίεση σε χώρες όπως η Κίνα, να κάνουν το ίδιο πριν τη μεγάλη σύνοδο κορυφής του Νοεμβρίου για το κλίμα, επισημαίνει το Reuters.

CONTINUE READING

Η επικεφαλής του ΟΗΕ για το κλίμα Πατρίτσια Εσπινόσα δήλωσε ότι μέχρι σήμερα Σάββατο τα Ηνωμένα Έθνη είχαν λάβει νέες δεσμεύσεις από 110 χώρες, εκ των 200 σχεδόν που υπέγραψαν τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα το 2015.

«Ο αριθμός αυτός απέχει ακόμη από τον ικανοποιητικό στόχο, δεδομένου ότι μόνο οι μισοί υπογράφοντες, ήτοι 58%, έχουν τηρήσει την προθεσμία», ανέφερε η Εσπινόζα σε δήλωσή της, καλώντας τις χώρες που υστερούν χρονικά να «διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους» και να αναλάβουν πιο φιλόδοξες δεσμεύσεις για την προστασία του πλανήτη.

CONTINUE READING

Μικρές χώρες

Συνολικά 15 χώρες -οι περισσότερες από τις οποίες είναι μικρές και με σχετικά χαμηλές εκπομπές CO2- υπέβαλαν αυτή την εβδομάδα νέες δεσμεύσεις αυτήν την εβδομάδα, πριν από την προθεσμία της 30ής Ιουλίου για την ένταξή τους σε έκθεση του ΟΗΕ.

Περιλάμβαναν τη Σρι Λάνκα, το Ισραήλ, το Μαλάουι και τα Μπαρμπάντος. Η Μαλαισία, η Νιγηρία και η Ναμίμπια ήταν μεταξύ των μεγαλύτερων χωρών που υπέβαλαν αυστηρότερους κλιματικούς στόχους τις τελευταίες ημέρες.

Με τους θανατηφόρους καύσωνες, τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές σε όλο τον κόσμο, αυξάνονται οι εκκλήσεις για επείγουσα δράση για τη μείωση των εκπομπών CO2 που υπερθερμαίνουν τον πλανήτη.

Η τελευταία ανάλυση των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τις δεσμεύσεις των χωρών για το κλίμα επεσήμαινε ότι από κοινού θα οδηγήσουν σε υπερθέρμανση του πλανήτη πολύ πέρα ​​από το όριο του 1,5 βαθμού που θα αποτρέψει τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

«Ελπίζω, πραγματικά, ότι η αναθεωρημένη εκτίμηση των συλλογικών προσπαθειών θα αποκαλύψει μια πιο θετική εικόνα», είπε η Εσπιζόζα.

CONTINUE READING

Κάνουν τον… Κινέζο

Η Κίνα, η χώρα με τις μεγαλύτερες εκπομπές CO2 στον κόσμο, και χώρες όπως η Ινδία και η Νότια Κορέα δεν έχουν υποβάλει ακόμη νέες δεσμεύσεις για το κλίμα, παρόλο που αντιμετωπίζουν σημαντική διεθνή πίεση για να το κάνουν ενόψει της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση, που έπονται της Κίνας σε εκπομπές, αύξησαν τους στόχους τους τούς τελευταίους μήνες, υποσχόμενες ότι θα μειώσουν ταχύτερα τις εκπομπές αυτή τη δεκαετία.

Η Τίνα Στέγκε, εντεταλμένη για το κλίμα στα Νησιά Μάρσαλ, που βρίσκονται κοντά στον Ισημερινό στον Ειρηνικό Ωκεανό, μια χώρα η οποία είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας, προέτρεψε τα πλούσια κράτη που δεν έχουν ακόμη αυξήσει τις δεσμεύσεις τους να εντείνουν τις προσπάθειες.

«Εάν αυτές οι μεγάλες οικονομίες υποβάλουν εθνικούς στόχους (Εθνικά Καθορισμένη Συνεισφορά) οι οποίοι θα ευθυγραμμίζονται με τον στόχο του 1,5οC, αυτό θα κάνει τη διαφορά», είπε.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR