World
Updated at:

Δημοσκοπήσεις & φτώχεια ''ρίχνουν'' τον Ερντογάν

Την στιγμή που ο Ερντογάν βαυκαλιζόταν χθες εκ νέου για την οικονομική ευμάρεια της χώρας του πανηγυρίζοντας για τις πηγές φυσικού αερίου που υποτίθεται βρήκε πάλι στην Μαύρη Θάλασσα, η τουρκική κοινωνία ρημάζει έχοντας φτάσει στο όριο της ανέχειας, και σε σημεία να ομολογεί χωρίς αιδώ πως “αφού πεινάει θα κλέψει για να ζήσει”!

Σαν άλλη Μαρία Αντουανέτα η Ερντογάν ονειρεύεται μεγαλεία, σχεδιάζει φαραωνικά έργα και αδυνατεί να αντιληφθεί τις πραγματικές ανάγκες του λαού, ακόμη και της βάσης των δικών του ψηφοφόρων.

Χθες ενώ ο Πρόεδρος Ερντογάν έκανε δηλώσεις περί του πεδίου φυσικού αερίου Sakarya υποστηρίζοντας πως "οι πηγές που τρυπήσαμε στη Μαύρη Θάλασσα δεν είναι οι πρώτες και δεν θα είναι οι τελευταίες", σε μια άλλη γωνιά της χώρας Τούρκοι πολίτες ομολογούσαν πως αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις βιοποριστικές τους ανάγκες και θα φτάσουν στο σημείο να κλέψουν για να ζήσουν. Το σύνδρομο του “Γιάννη Αγιάννη” πλημμυρίζει τις φτωχογειτονιές-και όχι μόνο- των μεγάλων πόλεων της Τουρκίας.

Τον γύρο του διαδικτύου έχει κάνει από χθες ένας απογοητευτικός διάλογος μεταξύ της αρχηγού του Κόμματος IYI, Meral Akşener και ενός πολίτη, όταν επισκέφτηκε το Van. Ο πολίτης, ο οποίος υποφέρει από οικονομικές δυσκολίες, είπε: «Ζούμε πριν πεθάνουμε. Έχω 9 παιδιά, κερδίζω 2.800 λίρες, πώς μπορώ να τα καταφέρω με αυτά τα χρήματα; Πώς θα κερδίσω τα προς το ζην; Θα κλέψω, έχω άλλη επιλογή;».

Η πρόεδρος του κόμματος IYI Meral Akşener συνέχισε τις επισκέψεις της σε εμπόρους στην περιοχή Çaldıran μετά το Van Erciş. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πολίτες συχνά διαμαρτύρονταν για πρόσφυγες.

«Μας κηρύσσουν όλους τρομοκράτες», έλεγαν οι καταστηματάρχες και συμπλήρωναν: «Το μεγαλύτερο πρόβλημά μας αυτή τη στιγμή είναι οι πρόσφυγες. Είναι γεμάτο Αφγανούς ... Πιστέψτε με, υπάρχουν γυναίκες που γέννησαν στον αχυρώνα εδώ. Είμαστε μουσουλμάνοι, αγαπάμε τους πάντες, αλλά αρκετά πια».

Ένας καταστηματάρχης, που ανησυχεί επίσης για τους μετανάστες, συνέχισε ως εξής:

Φέρατε 5 εκατομμύρια Σύριους, φέρατε Αφγανούς… Μεταναστεύουν από το Ιράν στην Τουρκία. Στέκομαι εδώ φτωχός. Τι θα μου συμβεί; Έχω ένα δάνειο 5 χιλιάδων λιρών, δεν μπορώ να το πληρώσω. Μας εξαπάτησαν λόγω της πανδημίας, μας έδωσαν ένα δάνειο 5 χιλιάδων λιρών. Μετά από αυτό μας είπαν "Πληρώστε". Δεν μπορώ να πληρώσω. Δώσε μου μια δουλειά, να πληρώσω. Είμαι Τούρκος πολίτης, γιατί δεν με ταΐζετε; Κάνω τη στρατιωτική μου θητεία, πληρώνω το λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος, πληρώνω το νερό ... Είμαστε πολύ θυμωμένοι. Υπάρχει μια βόμβα μέσα μας, αλλά δεν μπορούμε να εξηγήσουμε το πρόβλημά μας. Όταν τους το λες, σε πνίγουν και σε κρεμούν”

Λέγοντας ότι η επιχειρήσεις τους είναι σε πολύ κακή κατάσταση και ότι θέλουν να αλλάξει η κυβέρνηση, ένας άλλος καταστηματάρχης είπε: «Δεν έχουμε σχεδόν καμία δουλειά. Παρόλο που δίνουμε ένα τσάι για 1 TL, δεν μπορούμε να κάνουμε δουλειές. Πληρώνουμε 35 χιλιάδες λίρες για το ενοίκιο του μαγαζιού… είμαι και αγρότης. Φτάνουμε σε θέση να πουλήσουμε τα ζώα μας», είπε.

 

 

Και πολιτικά πυρά

 

Σχετικά πάντως με το μεταναστευτικό πυρά είχαμε και σε πολιτικό επίπεδο, αφού ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Gültekin Uysal κατηγόρησε το AKP ότι “διαπραγματεύτηκε δωροδοκίες με την ΕΕ για τους μετανάστες στο όνομα της" Συμφωνίας Επανεισδοχής."

«Αυτό το ανεξέλεγκτο μεταναστευτικό κίνημα, το οποίο προκαλεί «καταστροφή» με την κοινωνιολογική έννοια στην Τουρκία, ωφελεί ορισμένους εργοδότες λόγω της οικονομίας του AKP. Κάθε μετανάστευση προς τη χώρα μας θεωρείται από κάποιους ως ένα «φθηνό» και «μη ασφαλές» εργατικό δυναμικό, αφήνοντας στην άκρη όλες τις άλλες διαστάσεις. Κάποιοι κλείνουν τα μάτια τους, ενώ άλλοι ανοίγουν τα σύνορα με τέχνη. Το AKP, για κάποιο λόγο δεν ελέγχει τη μετανάστευση, η κυβέρνηση που καταγράφει τα πάντα δεν εγγράφει μετανάστες, δεν υπολογίζει το εναλλακτικό κόστος από αιτούντες άσυλο και λαθρομετανάστες, οι οποίοι θεωρούνται ως «φθηνή εργασία. Για το AKP, οι αιτούντες άσυλο και οι μετανάστες είναι μόνο φθηνή εργασία και κάρτα ατού στην πύλη της ΕΕ. Το ΑΚΡ έκανε την Τουρκία τη ζώνη ασφαλείας της ΕΕ », ανέφερε.

 

Αποκαρδιωτικές οι δημοσκοπήσεις

 

Και σαν να μην έφτανε όλη αυτή η νοσηρή κατάσταση, έρχεται να επιβεβαιώσει την πολιτική κρίση και μια σειρά από δημοσκοπήσεις στην Τουρκία, που αποκαλύπτουν την πτώση της ψήφου εμπιστοσύνης προς τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Οι οικονομικές δυσκολίες που περνά η Τουρκία, με την απότομη πτώση της λίρας και η ισχυρή πίεση που άσκησε η κυβέρνηση με επικεφαλής τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην αντιπολίτευση, σχολιάστηκε από διάφορα ΜΜΕ και αναλυτές, και προφανώς εξακολουθούν να έχουν, και κοινωνικές συνέπειες. Σε αυτή την περίπτωση, αποτυπώνεται στη μείωση της δημοτικότητας του κυβερνώντος συνασπισμού στην χώρα. Η διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού είναι άλλη μια σοβαρή αιτία δυσφορίας και αντιδράσεων.

Ωστόσο, μια εκλογική δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από την τουρκική εταιρεία έρευνας Optimar έδειξε ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα νικήσει τους βασικούς Ρεπουμπλικάνους αντιπάλους του στις επόμενες προεδρικές εκλογές. Συνολικά το 44,7 % των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι θα ψήφιζαν τον Ερντογάν έναντι 34,7 % που θα υποστήριζε τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης, Ekrem Imamoğlu, σε περίπτωση προεδρικών εκλογών.

Αντιθέτως, σε μια δημοσκόπηση της Avrasya Research Company, το 46,8% των Τούρκων δεν θα ψήφιζε τον Ερντογάν εάν έθετε υποψηφιότητα για τις επόμενες προεδρικές εκλογές, που είναι προγραμματισμένες για το 2023, έναντι 38,9% που θα τον ψήφιζαν και 14,3% που δήλωσαν αναποφάσιστοι. Αυτά τα στοιχεία σηματοδοτούν μια απότομη μείωση της υποστήριξης για τον ισλαμιστή πολιτικό, από το 67% που είχε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα το καλοκαίρι του 2016 και από το 45% που είχε ακόμα στις αρχές του έτους. Το AKP παραμένει το κόμμα με τη μεγαλύτερη πρόθεση ψήφου, 35%, αν και περισσότερες από πέντε μονάδες χαμηλότερα από τον Ιανουάριο. Η οικονομία, η ανεργία και το κόστος ζωής είναι οι κύριες ανησυχίες των Τούρκων, σύμφωνα με την έρευνα.

Σύμφωνα με άλλη δημοσκόπηση του Κέντρου Ερευνών Sosyo Politik, η υποστήριξη είναι 36% για το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, 29% για το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης και 10,4% για το Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα ( HDP) , που συνδέεται με τους Κούρδους και διώκονται από το καθεστώς Ερντογάν. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, άλλα κόμματα θα λάβουν λιγότερο από το 10% των ψήφων, μεταξύ των οποίων οι κυβερνητικοί εταίροι του Ερντογάν.

 

GALLERY

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR