Health
Updated at:

Μετάλλαξη Δέλτα - Το «ερώτημα του εκατομμυρίου» θέτει ο Ηλίας Μόσιαλος

Όπως είπε, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Ant1, η μετάλλαξη Δέλτα δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα περίμεναν οι ειδικοί και σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ο βασικός λόγος που το φετινό καλοκαίρι δεν εξελίσσεται… όπως όλοι ελπίζαμε.

Ο λόγος που είμαστε στα τέλη του Ιουλίου και μετράμε καθημερινά τα νέα κρούσματα κατά χιλιάδες. 2.874 νέα κρούσματα ανακοίνωσε συγκεκριμένα ο ΕΟΔΥ τις τελευταίες 24 ώρες στην Ελλάδα, με σχεδόν 1.000 από αυτά να καταγράφονται στην Αττική, 281 στην Κρήτη συνολικά και 308 στην Θεσσαλονίκη, ενώ 41 Περιφέρειες κατέγραψαν διψήφιο αριθμό νέων μολύνσεων

CONTINUE READING

Πανίσχυρη η μετάλλαξη Δέλτα – Να μην υπάρξει και… χειρότερη

Αναφερόμενος, λοιπόν, στην μετάλλαξη Δέλτα, ο καθηγητής τόνισε: «Είναι πολύ πιο μεταδοτική κατά 50-80% σε σύγκριση με τη μετάλλαξη Άλφα. Και η μετάλλαξη Άλφα βέβαια είναι πολύ πιο μεταδοτική, 50% περισσότερο από την προηγούμενη μετάλλαξη που κυριαρχούσε στην χώρα μας μέχρι τα τέλεη της προηγούμενης χρονιάς.

Αν είχαμε μείνει, δηλαδή, με την αρχική ευρωπαϊκή μετάλλαξη στη χώρα μας, τώρα δεν θα είχαμε σημαντικά προβλήματα. Δυστυχώς ήρθαν δύο νέες μεταλλάξεις. Τώρα θα εξαρτηθεί αν θα μείνουμε με τη μετάλλαξη Δέλτα ή αν θα έχουμε μια καινούριο μετάλλαξη που θα είναι πιο επικίνδυνη από την Δέλτα».

Σημείωσε δε ότι με το εν λόγω στέλεχος τα εμβόλια δεν είναι 100% αποτελεσματικά στην αποτροπή των νοσηλειών και της σοβαρής νόσησης. «Είναι κατά 92% με 96% αποτελεσματικά. Χάσαμε δηλαδή λίγο όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Επομένως δεν θέλουμε να δούμε μια νέα μετάλλαξη που θα είναι πιο μεταδοτική και να χάνουν τα εμβόλια πιο πολύ όσον αφορά στην αποτελεσματικότητά τους. Δεν φαίνεται όμως κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής» πρόσθεσε ο Ηλίας Μόσιαλος.

CONTINUE READING

Έκκληση για εμβολιασμούς

Στην συνέχεια, ο Ηλίας Μόσιαλος τόνισε πως θα πρέπει να εντατικοποιηθούν οι εμβολιασμοί: «Δεν είμαστε ακόμα στα επιθυμητά επίπεδα, ούτε θα τα πετύχουμε αν εμβολιαστούν ακόμα και όλα τα παιδιά. Ακόμα κι αν το κάνουν όλα, αυτό αντιστοιχεί σε ένα 3% περίπου του πληθυσμού.

Άρα πρέπει να πάμε σε ποσοστά που υπερβαίνουν το 80%, στα οποία θα προστεθούν και τα ποσοστά όσων έχουν νοσήσει. Εναλλακτικά, αν δεν το πετύχουμε αυτό, σημαίνει πως θα νοσήσουν πολλοί περισσότεροι τους επόμενους τρεις, τέσσερις μήνες και θα φθάσουμε στο επιθυμητό τείχος της ανοσίας, αλλά δυστυχώς με αρκετές απώλειες κυρίως μεταξύ των ανεμβολίαστων. Εκεί θα είναι η μεγάλη επίπτωση», υπογράμμισε.

«Άρα δύο δρόμοι υπάρχουν», συνέχισε: «Ή αυξάνουμε το τείχος με αύξηση των εμβολιασμών, ή θα φτάσουμε στα επιθυμητά επίπεδα ανοσίας, γιατί θα κολλήσουνε πολλοί πλέον και θα έχουν αντισώματα και ανοσία, αλλά με πολλές νοσηλείες και δυστυχώς με αύξηση των θανάτων».

Το… καλό σενάριο και το «καυτό» ερώτημα για τους ανεμβιολίαστους

Ερωτηθείς για το ποιο είναι το καλό σενάριο, απάντησε πως «έχει χρονικό ορίζοντα μέχρι το τέλος της χρονιάς. Αλλά αυτό σημαίνει ότι πρέπει στους επόμενους δύο με τρεις μήνες να αυξηθούν κατά πολύ οι εμβολιασμοί, ιδιαίτερα στους άνω των 50 ετών. Γιατί ξέρουμε ότι ο κορονοϊός δείχνει προτίμηση στους άνω των 50 όσον αφορά στις νοσηλείες και την θνητότητα. Εκεί όμως ακόμα ένα σημαντικό ποσοστό, πάνω από 20%, των συμπατριωτών μας, δεν έχει εμβολιαστεί».

Καταλήγοντας, ο Ηλίας Μόσιαλος έθεσε ένα καίριο ερώτημα που αφορά στην συμπεριφορά των ανεμβολίαστων πολιτών: «Το ερώτημα είναι ποια θα είναι η συμπεριφορά των ανεμβολίαστων. Θα εκτίθενται στον ιό γιατί πιστεύουν ότι δεν υπάρχει πανδημία; Ή θα προσέχουν και θα προστατεύονται; Αυτό δεν το ξέρουμε, πώς θα λειτουργήσει ο κόσμος που δεν έχει εμβολιαστεί. Εγώ πιστεύω ένα σημαντικό ποσοστό θα συνεχίσει να προσέχει.

Δεν είναι αρνητές της πανδημίας. Έχουν επιφυλάξεις όσον αφορά στα εμβόλια και εδώ είναι ο ρόλος, πλέον, της Πολιτείας και των ειδικών, να πείσουμε τους συμπολίτες μας που φοβούνται για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Γιατί γνωρίζουμε ότι ο ιός είναι πολύ αποτελεσματικός και εξαιρετικά ανασφαλής. Δηλαδή αν κολλήσουμε τον ιό, είναι αποτελεσματικός στο να αυξάνει τις νοσηλείες και να αυξάνει τη θνητότητα, αυτό είναι το μόνο σίγουρο».

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR